CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE- HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, meclise sunduğu kanun teklifinde, üniversite mezunu gençlerin eğitim sürecinde aldığı bütün yardımların geri ödemesiz olmasını, kredi borcu olanların borçlarının silinerek, karşı karşıya oldukları güvencesizlik ortamının giderilmesi için yeni bir düzenleme yapılmasını istedi.

ÜNİVERSİTELİLER İŞSİZ

TÜİK resmi rakamlarına göre üniversite mezunu olup fiilen iş arayanların sayısının yaklaşık bir buçuk milyon olduğunu ve sayının her yıl arttığını söyleyen Kemalbay, Covid-19 pandemisi ile birlikte hızla artan işsizlik ve ekonomik sıkıntıların üniversiteyi bitiren gençlerin birçoğunun işsiz kalmasına neden olduğunu hatırlattı.

KYK’LARIN GECİKME FAİZİ YÜKSEK

Türkiye’de her 4 gençten birisinin işsiz olduğunu kaydeden Kemalbay, ekonomik sıkıntıları nedeniyle yüzbinlerce öğrencinin eğitim giderlerini karşılayabilmek için devletten öğrenim kredisi kullanmak zorunda kaldığını,öğrencilerin, “Kredi Taahhütnamesinde” borçlarını tebligat beklemeksizin normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren 2 yıl sonra ödeyeceklerini kabul etmek zorunda bırakıldığını hatırlattı. Kemalbay,“2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibariyle öğrenim kredisi aylık 550 TL olarak ödenmektedir. Kredi kullanmak zorunda kalan gençlerimiz üniversite eğitimlerini tamamladıklarında, TÜİK toptan eşya fiyat endeksi oranında işletilen faizlerle öğrenim kredilerinin karşılığında yaklaşık 30 bin TL'lik miktarlarla geri ödemekte ve iş bulamayan, istihdam edilemeyen gençlerimiz 1.40 gibi yüksek bir gecikme faiziyle karşı karşıya kalmaktadırlar”dedi.

İŞSİZLERİN YÜZDE 27’Sİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

Hükümetin istihdam alanı oluşturamadığını, üniversite mezunu işsiz sayısının toplam işsiz sayısının yüzde 27’sini oluşturduğunu belirten Kemalbay, Covid-19 pandemi sürecindeüniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamayan, bulsa dahi asgari ücretle çalışmak zorunda olan ve ailelerine ekonomik katkıda bulunan gençlerin öğrencilik dönemlerinde almış oldukları KYK burslarını ödeyemez duruma geldiğini vurguladı.

280 BİN ÖĞRENCİYE HACİZ GELDİ

Üniversite mezunu gençlerin KYK’da uygulanan aylık yüzde 1.40 oranında ki gecikme zammı ödeyeceğini belirten Kemalbay, “Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verilerine göre son on yılda KYK borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaşmış olup 280 bin üniversite mezunu gence yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirilmiş ve haciz işlemi uygulanmıştır. Borçları yapılandıran torba yasa ile KYK borçları için 18 taksitlik ödeme kolaylığı sağlanırken şirketlerin faiz borçlarının silinmektedir. Anayasa’nın 2. Maddesinde yer alan sosyal devlet ifadesinin gereği olarak üniversite döneminde öğrencilerin yükünü azaltmak devletin yükümlülükleri arasında yer alırken devletin karşılıklı kredi uygulaması sosyal devlet ibaresi ile bağdaşmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi