Cengiz Aldemir/ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Bütçesinin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Meclis Dışişleri Komisyonu Üyesi ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, saldırgan bir dış politika izleyen Türkiye’nin kaynaklarını savaşa ve çatışmaya harcadığını söyledi.

SALDIRGAN BİR DIŞ POLİTİKA

Meclisin birinci önceliğinin kritik ve akut sorun haline gelen pandemiden bir çıkış yolu bulmak olduğunun altını çizen Kemalbay, iktidarın pandemiyle mücadele konusunda gerçek bir önlem paketi açmaya, halkın sağlığını korumaya, toplumcu bir anlayışla davranmaya gitmediğini sorgulayarak, “Çünkü bütçe tasarruflarını farklı amaçlar için kullanıyor. Bütçe tasarruflarını ne için kullanıyor diye baktığımızda da aslında, temelde saldırgan bir dış politika, militarist, antidemokratik bir yapıyı, işte, küresel ve bölgesel bazı fırsatların olduğuna, bu kaotik ve belirsizlik ortamında güç devşirmek gerektiğine yatarım yapan bir anlayış görüyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

GÜZEL KAVRAMLAR KILIF

Katar’dan başka dünyada tek bir dostunun kalmayan Türkiye’nin herkesle kavga eden, savaş ve çatışma içerisinde olan, olmak için çaba sarf eden bir anlayışla yönetildiğini söyleyen Kemalbay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “İnsani bir dış politikamız var.” sözünü eleştirerek, “Bunu savunuyorsunuz. İnsani bir dış politika olması için öncelikle gerçekten de insani bir iç politika ve insani bir dış politikaya sahip olmak lazım. Yani bu, ne demek? İnsanın her şeyden değerli olduğu, öncelikle paradan değerli olduğu, çıkarlardan değerli olduğu, en büyük çıkarın, en büyük değerin insan olduğu bir anlayışı savunmaktır ki Türkiye'nin böyle bir tablosunun olmadığını siz de en az benim kadar iyi biliyorsunuz. Siz, genellikle bu tür kavramları kullanıyorsunuz. Güzel kavramları, çirkin politikaların üstünün örtmek için, manipüle etmek için kullanıyorsunuz. Savaşların adı, barış olabiliyor. İşte, barış harekâtı olabiliyor ya da Zeytin Dalı Operasyonu olabiliyor. Bunun gibi, yani, hep güzel kavramları çatışma, savaş, ölüm, katliamlar için kullanıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

KAYNAKLAR SAVAŞA HARCANIYOR

Türkiye’nin Avrupa İnsan Haklarıyla Mahkemesinde dava dosyası Rusya’dan sonra ikinci ülke olduğunu hatırlatan Kemalbay, ülke kaynaklarının savaşa harcandığını belirterek, Bakan Çavuşoğlu’na, “Sizin döneminizde değildi ama bu devlet geleneği çünkü daha önce de örneğin, bir cezaevinde yapılan operasyona “Hayata Dönüş Operasyonu” denmişti de orada çok sayıda mahpus yaşamını yitirmişti. Yani bu anlayış, siz ismini insani dış politika koydunuz diye insani olmuyor. Türkiye’de basın özgürlüğünden söz edilemediğini biliyoruz. Bakın, bugün Van’da Servet Turgut’a helikopterde işkence yapıldığını haber yapan gazeteciler kelepçeyle, operasyonla gözaltına alınıyorlar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Rusya’dan sonra en çok dava dosyası bulunan ülke Türkiye. Yine, silahlanma konusunda Türkiye dünyanın en çok askerî harcama yapan ülkeleri arasında İsrail’den sonra 16’ncı sırada yer alıyor. Yani bizim kaynaklarımız savaşa, çatışmaya, militarizme harcanıyor” diye seslendi.

İÇTE VE DIŞTA KUTUPLAŞTIRICI POLİTİKALAR

Türkiye’nin içeride ve dışarıda şovenist, ırkçı, kutuplaştırıcı, insanları karşı karşıya getiren bir politika izlediğini söyleyen Kemalbay, Karabağ meselesinde çatışmacı politikalar izlemekle eleştirdikleri Bakan Çavuşoğlu’nun, soru önergelerini yanıt vermeyerek geri yollamasına tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi