CENGİZ ALDEMİR/ANKARA - Türkiye’de çalışma yaşamı her geçen gün çalışanlar aleyhine gelişmelere sahne olduğunu belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, özel şirketlerin işçi hakkedişlerine el koymayla sonuçlanan iflasları, sendikalaşan ve hak arayan işçilere tahammülsüzlük, ucuz iş gücü peşinde koşma ve güvencesiz işçi çalıştırma politikalarının yaygınlaştığını vurguladı.

PATRONA ELVERİŞLİ HUKUK SİSTEMİ

Mevcut hukuk mevzuatının patronların kullanmasına elverişli pek çok olanak sunduğunu ifade eden Kemalbay, sokakta hak arayan işçileri adaletsiz bir şekilde susturmak için polis ve jandarma güçlerinin kullanıldığını anımsatarak, “Yurt içinde ücretsiz izin ve geçersiz Kod 29 uygulaması ile yaygın işten atmalar yaşanmakta. Yurt içinde yaşanan mağduriyetlere benzer şekilde, yurt dışında çalıştırılan işçilerin iş güvenliğinden ve iş güvencesinden yoksun çalışma şartlarının yanı sıra; devletin de ücretlerini, tazminatlarını, hak edişlerini alamayan ve bunları almak için hak arayışlarına giren emekçilerin yanında olmadığı görülmektedir” dedi.

YURT DIŞINDA İŞÇİLERİNİ KORUYAMAYAN TÜRKİYE

Türkiye’den işçi götüren firmalar ile gidilen ülke arasında yaşanacak sorunlarda öncelikle işçilerin mağdur edildiğini belirten Kemalbay, Ülke dışında çalışan emekçilerin devlet tarafından hak ve hukuklarının yeterli düzeyde güvence altına alınmadığına dikkat çekti. Konuyla ilgili Cezayir’de iş yapan Kayı İnşaat’tan aylardır ücretlerini alamadıkları için greve çıkan işçilerin, yabancı bir ülkede kolluk tarafından şiddete maruz kaldığı örneğini paylaşan Kemalbay, işçilerin kendi ülkesi olan Türkiye tarafından korunmazken, şirket sahibi Coşkun Yılmaz’a Cumhurbaşkanı eliyle “En başarılı iş adamı” ödülü verildiğini anımsatarak, “ Kayı İnşaat İşçilerinin Cezayir’de yapmış oldukları grev sonrası Dışişleri Bakanlığı’nca gönderilen arabulucu ile şirket arasında Mart ayında ödemelerinin yapılacağına dair arabuluculuk sözleşmesi imzalanmış ancak üstünden bir yıl geçmesine rağmen ilgili şirket tarafından işçilerinin alacaklarının ödenmemiştir. Hükümet bu hususta halen sorunu giderici herhangi somut bir adım atmamıştır” ifadelerini kullandı.

İŞÇİNİN HAKLARI GASPINI ÖNLEME TEKLİFİ

Bu ve buna benzer pek çok örneklerin yaşandığını, devletin kendi işçisini ikinci sınıf yurttaş olarak gören bir anlayışa sahip olduğunu ve bu anlayışın terk edilmesi gerektiğini söyleyen Kemalbay, yeryüzündeki bütün değerleri üretenlerin çalışanlar olduğunu ve üretirken yönetime, hak ettikleri yere de sahip olmaları gerektiğini söyledi. Dünyanın neresinde olursa olsun çalışanların haklarını hukuk güvencesi altında korunacağı garantisinin devlet tarafından verilmesi gerektiğini vurgulayan Kemalbay, “Kanun teklifimle, işçinin tüm haklarını garanti eden devlet daha sonra alacakları şirketlere rücu ettirmelidir. Böylece asimetrik güç ilişkileri çalışanlar lehine dönebilir, işverenler tarafından işçilerin haklarının gasp edilmemesi için ve yurtdışında çalışanların ülkeler arasındaki gerilimlerden zarar görmemesi için mevcut mevzuat çalışanların haklarını almada daha iyi bir konuma taşınmış olacaktır” dedi.

Editör: Haber Merkezi