CENGİZ ALDEMİR/ANKARA- 40’ın üzerinde ülkenin 'Ev İşçilerine İnsan Onuruna Yakışır İş Sözleşmesi' olarak bilinen ILO C189’a imza artmasına rağmen, Türkiye'nin imzalamadığını belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, sözleşmenin uygulanmasına yönelik çalışmaların yapılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

İNSAN ONURUNA YAKIŞIR SÖZLEŞME

2011 yılında 16 Haziran Ev İşçileri Günü ilan edildiğini anımsatan Kemalbay, "189 sayılı sözleşmenin kabul edilmesi ile birlikte, ev işçiliğinin ekonomik ve sosyal değeri görünür kılınmış ve dünyada çalışan 100 milyonu aşkın ev işçisinin çalışma ve sosyal haklarının güvence altına alınması için yasal zemin oluşturulmuştur. ILO’nun insan onuruna yakışır işlerin teşvik edilmesi, çalışma yaşamına ilişkin hakların güvence altına alınması, sosyal korumanın güçlendirilmesi ve sosyal diyaloğun geliştirilmesi gibi dört stratejik hedefi içinde barındıran İnsan Onuruna Yakışır İş Sözleşmesi uluslararası anlamda yaygın bir şekilde kabul görürken, BM’nin 2030 gündemine de dahil edilmiştir" dedi.

EV İŞÇİLERİNİN MAĞDURİYETLERİ

ILO'nun 189 no'lu Sözleşmeyi geniş bir biçimde tanımlarken,

Türkiye’de ise ev işçilerinin İş Kanunu kapsamı dışında bırakıldığını, sigortalı çalışma, iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması, emeklilik, meslek hastalıklarının tespiti... gibi pek çok haktan faydalanamadıklarını kaydeden Kemalbay,

ILO ve İMECE Ev işçilerinin açıklamasını paylaşarak, " Türkiye’de 1 milyondan fazla ev işçisi kadın emeğinin görünmediğinin yanı sıra taciz, şiddet, ayrımcılığa maruz kalma Türkiye’deki ev işçilerinin en temel sorunları arasındadır. Bu sorunlar ele alındığında, ev hizmetinde çalışma biçiminin, insana yakışır iş özelliklerini taşımadığı görülmektedir" ifadelerini kullandı.

600 BİN EV İŞÇİSİ İŞİNİ KAYBETTİ

Ev hizmetlerinde çalışan göçmen kadınların ise yerli emeğin karşılaştığı sorunların yanı sıra dil, kültür farklılığı gibi problemler yaşadıklarını, ellerinden kimlik, pasaport gibi özel eşyalarının alındığı, salgın sürecinde ücretsiz olarak işten çıkarıldığı gibi bir çok sorun yaşadıklarını vurgulayan Kemalbay, Ev İşçileri Dayanışma Sendikasının salgında işçilerin % 91.6’sının gelir kaybı yaşadığı, %56.8’inin işten çıkarıldığını ve en az 600 bininin işsiz kaldığı tahminini yeraldığı rapora dikkat çekti.

KONU ARAŞTIRILSIN

Ev işçilerinin yaşadığı tüm olumsuzlukların ortadan kaldırılmasını isteyen Kemalbay, Türkiye'nin, ILO’nun 189 sayılı Ev İşçileri İçin İnsan Onuruna Yakışır İş Sözleşmesi’nin imzalanarak, uygulanması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.

Editör: Haber Merkezi