Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon programında istihdam ve işsizlik konusunda değerlendirmelerde bulunan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, dünyada ve Türkiye’de yaşanan işsizlik ve istihdam sorununun halkı yoksullaştıran, zengini daha zengin yapan neoliberal politikalardan kaynaklandığını söyledi.

BÜTÜN KAYNAKLAR 5’Lİ ÇETEYE PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Kapitalist politikaların ekonomi krizlere neden olduğunu, Türkiye’de yaşanan krizinde bu anlayıştan kaynaklandığını belirten Kemalbay, “Bizde de bunun bir tezahürü var. Tek adam rejiminde bütün kaynakları, varlıkları bir avuç sermaye gurubuna peşkeş çekildiği bir dönemden geçiyoruz. 5’li bir çete var. Sürekli olarak ihaleleri alan ve dünyada devletten ihale alan ve ilk sırada olan firmalar bunlar. Dünyanın hiçbir yerinde garantili ihale alan şirketler yok. Bu şirketler ülkenin doğasını da yağmalıyorlar. En son örneği İkizdere’de taş ocağı dayatmasında gördük. Santraller, Kanal İstanbul gibi pek çok şekilde kültürel, coğrafi, tarihi alanları yağmalayan, ticari boyutta sömürmeye çalışan mekanizmalar var” eleştirisinde bulundu.

İNSANLARIN YÜZDE 66’SI İSTİHDAM EDİLMİYOR

Türkiye’de insanların yüzde 66’sının istihdam edilmediğini, TÜİK’in iktidarın istediği pembe tablolu veriler paylaştığını belirterek Kemalbay, “Bunlar tartışılması gerekirken, biz bu tartışmalardan giderek uzaklaşıyoruz. Bu TÜİK verilerinden bakıldığında da istihdamın gerilediği görülüyor. Türkiye’de istihdam oranı yüzde 44,3 yani yüzde 66’ya yakın insan istihdam edilemiyor ve işsiz. Bu kadar büyük bir işsizlik nasıl yönetilecek? Büyük bir sefalet var. Devletin bütün kurumlarında olduğu gibi TÜİK’te de bozulmalar oluyor. İktidarın istediği tabloyu göstermedikleri için TÜİK başkanları sürekli olarak değiştirildiler. Yeni gelenler de rakamlarla oynayarak işsizlik düştü sonucunu çıkartıyorlar. İnsanlar iş bulma umudunu kaybettiği için iş aramaktan vazgeçmiş. Pandemiyle ve kod-29’la 10 binlerce işçi haksız yere işinden atıldı. TÜİK ise pembe tablo çizmeye çalışıyor” sözleriyle tepki gösterdi.

TÜRKİYE’NİN KANAYAN YARASI İŞSİZLİK

TÜİK’in tersine DİSK-AR’ın verilerinin doğruluğuna dikkat çeken Kemalbay, geniş tanımlı işsizliğin 10 milyonun üzerinde olduğunu vurguladı. Öncelikli olarak işten atılan ve güvencesiz, ucuz işgücü olarak görülen kadın işsizliğindeki fazlalığa vurgu yapan Kemalbay, güvencesiz işlerde çalışanların pandemi sürecinde destek almadığını anımsattı. Üniversite mezunu işsizlerin sorunlarına da değinen Kemalbay, donanımlı, iyi eğitimli 10 binlerce gencin ülkeyi terk etmek istediğini söyledi. Türkiye’nin kanayan yarası olan işsizliğe köklü bir çözüm getirmesi gerektiğinin altını çizen Kemalbay, farklı modeller üzerinde tartışma ve araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

HALK HAKKINI HELAL ETMİYOR

Halkın haklı taleplerini silip geçen, doğayı yağmalatan, insan emeğini sömüren, demokratik kitle örgütlerini susturmaya çalışan, Kürt sorununun demokratik çözümünü engelleyen, sermayenin sömürü politikalarını azgınca sürdürmesini sağlayan tek adam yönetiminin bir an önce ortadan kalkması gerektiğini söyleyen Kemalbay, Erdoğan’ın helallik sözlerine tepki göstererek, “Erdoğan daha önce de İstanbul’a ihanet ettik demişti ve İstanbul’u yağmalamışlardı. Yoksulluk, sefalet ve açlığa mahkum edilen insanların intiharlara sürüklendiği bir dönemde, halkımız “hakkımızı helal etmiyoruz” diyor. Erdoğan’a hakkını Cengizgiller, Ruhsar Pekcan gibiler helal edebilir ama milyonlar hesap sormak istiyor. Hesap sormak için bizler elbirliğiyle bu düzeni değiştirmemiz gerekiyor.”

Editör: Haber Merkezi