Cengiz Aldemir/ ANKARA - Meclis Genel Kurulu'nda torba yasa içerisinde yer alan turizm düzenlemesi ile ilgili konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, tek adam rejiminin, ülkeyi bir şirket gibi yönetmek istediğini ve bu amaca uygun bir Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğunu söyledi.

BAKAN YARARINA GÖRE DÜZENLEME

Turizm politikalarının, özel turizm şirketi sahibi olan Bakan Ersoy'un eliyle yürürlüğe konulduğunu belirten Kemalbay, turizmin kamu yararına göre değil, tüm düzenlemelerin turizm patronlarının ihtiyacına göre hazırlandığını vurguladı. AKP'nin getirdiği torba yasada köle gibi çalıştırılan turizm emekçileri ile ilgili hiçbir şeyin olmadığını belirten Kemalbay, "HDP'li belediyelerin kayyumlar, valiler, kaymakamlar eliyle gasbı ne kadar antidemokratik, faşist öze sahipse batıda diğer muhalefet partilerin yönetimindeki belediyelerin yetkilerine el konması, Ankara'dan ambargo konmasına maruz kalması da o kadar merkeziyetçi, antidemokratik ve faşist bir öze sahiptir" dedi.

YEREL YÖNETİMLERİN TASARRUFLARINA EL KONULUYOR

Turizm düzenlemesinin 3. maddesinin plajlar ve konaklama tesislerinin iş yeri açma ve çalıştırma yetkisi almış olsalar dahi, Bakanlığın verdiği turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getirilmesiyle yerel yönetimlerin tasarruflarına el konmuş olduğunu söyleyen Kemalbay,  "Yerel yönetimleri baypas eden bir kanun teklifiyle karşı karşıya oluyoruz. Belediyeler tarafından düzenlenen iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarının yürürlükten kaldırılacağı anlamına geliyor.

Belediyenin hüküm ve tasarrufları 4'üncü maddede "Bakanlıktan turizm işletme belgesi alınmasını müteakip, başka bir işleme gerek kalmaksızın onbeş gün içinde bu tesisler için iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilir." denmektedir. Yani böylelikle belediyenin hüküm ve tasarrufu ortadan kaldırılmış oluyor. 4'üncü madde her ne kadar lüks çadır alanlarını içeren bir madde olsa da söz konusu hüküm genel anlamda tüm alanlara uygulanabilir ki AKP'nin uygulayacağını da biliyoruz. Bu nedenle 3'üncü madde yeniden düzenlenmelidir, hüküm karmaşası meydana gelmemesi için bu düzenleme yapılmalı, yerel yönetimler için sorun oluşturan kısımlar ortadan kaldırılmalıdır" sözleriyle tepki gösterdi.

TORBA'YI ANLAMLI HALE GETİRELİM

Pandeminin turizm sektörüne darbe vurduğu bir süreçte, küçük ölçekli işletmelere ekstra maliyetler yükleyecek tasarruflardan uzak durulması gerektiğini ifade eden Kemalbay, 10 milyonu aşkın işsizi, kangrenleşen kadın işsizliğini, işsizlikten evden çıkamayan gençleri, yoksullukla mücadele eden emeklileri, arka arkaya yapılan zamları anımsattı.

Temel ihtiyaçlara yapılan zamların geri alınmasını öneren Kemalbay, "Bayram yaklaşırken derin ekonomik kriz koşullarında yüksek enflasyon ve rekor zamlara karşılık bu şartlar altında yapılan bayram ikramiyesi zammı yetersizdir. Ayrıca, sadece emeklilere bu bayram ikramiyesi verilmektedir. O yüzden, yaşlılık aylığı alanlara ve emeklilere en az 2 bin lira olmak üzere bir düzenleme yapılmalıdır. Torbaya bunun konulmasının daha anlamlı ve daha önemli olacağını düşünüyoruz." 

Editör: Haber Merkezi