CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, son on yılda ormanlarda birçok yerleşim yerinin kurulması, yol, maden ocakları, enerji tesisleri, RES'ler, HES'ler, jeotermallerin açılması, yaşanan iklim krizinin ekolojik tehditlerin umursanmamasının topraklara ve Türkiye halklarına yapılan, yapılmış en büyük kötülük olduğuna dikkat çekti.

İHALE USULSÜZLÜĞÜ USUL HALİNE GETİRİLDİ 

Kâr hırsıyla ülkenin ciğerlerinin söküldüğünü, halkın varlıklarının aç gözlü, yandaş para babalarına aktarıldığını söyleyen HDP'li Kemalbay,  "Öncelikle, ekolojik yıkım demek olan bu tabloyu durdurmamız lazım. Kamu İhale Kanunun yürürlüğe girdiği 2003'ten bu yana 190'ıncı kez, hatta belki daha fazla değiştirilmedi mi? İhalelerin şeffaf yürütülmediği, kamu yararı gözetmek yerine yandaş şirketlere sermaye aktarmanın hedeflendiği zaten ortadadır. Her ihale değişikliği arkasında kamu kaynaklarının, varlıklarının sermayeye peşkeş çekilmesi var. Sayıştay denetim raporlarında 21/B maddesinin yasaya aykırı şekilde kullanıldığı birçok kere tespit edilmiştir. O nedenle AKP'nin ihale usulsüzlüğünü usul hâline getirdiğini söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

TURİZM BAKANI O KOLTUKTA DURMAMALI 

Basında da yer alan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un hissedarı ve yöneticisi olduğu şirketi anımsatan Kemalbay, Bodrum'da yapacağı 5 yıldızlı tatil köyü projesine hazineye ait 25 bin metrekare orman arazisinin dâhil edilmesini Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayladığı bilgisini aktardı.

Kemalbay, iktidar milletvekillerine, "Başka bir ülkede olsa o Bakan o koltukta bir dakika bile tutulmaz, durmaması gerekir. Yanan orman alanlarının temizlenmesinin büyük partiler hâlinde yandaşlara ihale edilmesi, küçük işletmelerin, orman köylülerinin ve kooperatiflerin elini kolunu bağlayan işlemler uzmanlara göre yanan orman alanlarındaki emsal değerlerinin düşük tutulması; tüm bunlar araştırılmalıdır" diye seslendi.

EMEKÇİ SÖMÜRÜLÜRKEN PASTA YANDAŞA

Halkın açlık ve sefalete mahkûm edildiğini, işsizliğin, yoksulluğun, güvencesizliğin rekor kırdığını vurgulayan Kemalbay, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"Şu günlerde işlerin orman köylüsü, küçük işletmeler, kooperatiflerden alınıp yandaşa verilmesi utanç verici bir durumdur. Gerçekten hiç doymuyor musunuz, hiç utanmıyor musunuz?

Öte taraftan ihalelere verdiğiniz şirketler aldıkları işleri cüzi fiyatlara taşeronlara veriyorlar. Burada taşeron dediğim aslında ailecek çalışan, güvencesiz, yoksul emekçilerden oluşuyor.

Karın tokluğuna, iş güvenliği alınmadan çalışan bu emekçiler kölece sömürülüyor, çalıştırılıyor. Pasta, kaymak tabaka ve yandaşa; emek, çalışma, sömürülme yine güvencesiz emekçiye düşüyor. Orman emekçilerinin çalışma koşulları da iyileştirilmelidir diyoruz. İş güvenliği önlemleri alınmalıdır. Bu ihale yolsuzlukları üzerine gidilmelidir."

Editör: Haber Merkezi