Cengiz Aldemir/ANKARA - Araştırmalarda cinsiyetçi iş bölümüne bağlı olarak ‘ev kadını’ sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Kemalbay, kadınların yüzde 49’unun ücretsiz ev emekçisi olduğunu, 2019 yılında 500 bin kadının ücretli çalıştığı ev işlerinden ayrılmak zorunda kaldığını belirtti.

Pandemi sürecinde pek çok kadının ekonomik özerkliklerini kaybettiğini, aileye veya erkeklere bağımlı kalarak yoksullaştığının altını çizen Kemalbay, kadınların yaşadığı zorlukları dile getirerek, “Ev kadınlarının”sosyal güvenlik hakları ya yoktur ya da ‘kocaya veya babaya bağımlı’ olarak bulunmaktadır. Eşi işsiz ya da güvencesiz ev kadınının da sosyal güvenlik hakları bulunmamaktadır. Türkiye’de iş yasasına göre haftada çalışma süresi 45 saattir. Kadınların ev içi mesaisinin uzunluğuyla kıyasladığımızda kadınların ne kadar fazla karşılıksız emek harcadığını görebiliriz” dedi.

EV İŞLERİ AYRI AYRI İŞ KOLLARI

Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre ev kadınların yaklaşık 69.2’sinin ev işlerini bir yardımcı olmadan tek başına yaptığını, İngiltere’de bir sigorta şirketinin yapmış olduğu araştırmada ise kadınların ev işleri ve çocuk bakımı için haftada ortalama 74 saat vakit harcadıklarını gösterdiği bilgisine dikkat çeken Kemalbay, ev içerisinde yapılan yemek, temizlik, ütü, çocuk bakımı gibi temel işlerin profesyonel istihdam alanında ayrı ayrı adlandırılan iş kolları olduğunu hatırlatarak, “Hane içinde yapılan işler sayısız işkolunda yapılan işlere bedeldir. Evdeki üretimin piyasa karşılığı, çamaşırhane, çocuk yuvası, huzur evi, kuru temizleme, lokanta, sağlık merkezi ve daha pek çok sektörde üretilmektedir. Bakım hizmetlerinin kamusal alanda ve yurttaşlara bir hak olarak sunulmaması sebebiyle engelli, hasta ve yaşlı bakıma muhtaç kişilere de evde kadınların bakması bir zorunluluk haline gelmiştir” tespitini paylaştı.

DEVLET KADINLARA OLAN BORCUNU ÖDESİN

Teklifin gerekçesinde bakıma muhtaç kişilere devletin bakma yükümlülüğünü de hatırlatan Kemalbay, Kreş, bakıma muhtaç kişiler için rehabilitasyon merkezleri, çamaşırhaneler vb. ev içi işlerini kamusallaştıracak politikaların hayata geçirilmesini istedi. Ülke genelindeki yoksulluğu aşmak, kadınların görünmeyen emeğini görmek ve tanımak için, kadınların toplumsal, siyasal ve ekonomik hayata eşit katılımını sağlayıncaya kadar; tüm ev kadınlarının sigortalanması ve emeklilik hakkına kavuşmasının sosyal devlet ilkesinin bir gereği olduğunun altını çizen Kemalbay, “Bu noktada gösterilecek çaba kadın yoksulluğunu yenmeye katkı sunmak kadar, toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamayı, pandemiye karşı kadınları korumayı, kadın emeğinin gayrisafi milli hasıladaki görünmeyen payından kadınların bir nebze olsun dönmesini sağlamayı, toplumun, erkeğin, devletin kadınlara olan borcunun ödenmesine de bir yerden başlamak anlamına gelecektir.”

Editör: Haber Merkezi