CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE - TBMM’de insana dokunan yasalar yapılmadığını, adaletin, hukukun, insanlığın askıya alındığı bir yerde başka bir şeyden söz etmenin anlamsız olduğunu söyleyenKemalbay, meclis de yaptığı konuşmasında, “Burada, bir noter gibi ellerini kaldırarak, oy çoğunluğuna güvenerek bir taslak getirilmiş önümüze ve bu, gerçekten de işçilerin, emekçilerin, köylülerin, çiftçilerin, halkın yararına olan şeyler değil; son derece aleyhine olan şeyler.Havanda su dövüyoruz” dedi.

2 MİLLETVEKİLİ MAAŞI 1 İŞÇİ TAZMİNATI EDİYOR

Maden işçilerinin Ankara'ya gelerek dertlerini anlatmak istemelerinin engellendiğini vurgulayan Kemalbay, Soma'da Uyar Madencilikten sekiz yıldır tazminatını alamayan bir işçi eşinin sözlerini paylaşarak“ işçinin eşi ne demiş, biliyor musunuz? "Askıya ekmek asıyorlar. Ekmek asmayacaksın, insanlara ekmek vereceksin, alın terini vereceksin.2 milletvekilinin maaşı eşimin tazminatı ediyor ve bu da ona verilmiyor” diyor.Maden şirketleri bu tazminatları gasp ediliyor. Bu nasıl nasıl bir adaletsizliktir ve biz burada nasıl bir kanun yapıyoruz?” sözleriyle tepki gösterdi.

GELECEK KUŞAKLARI YOK EDEN ANLAYIŞ

Çiftçinin üretimi nasıl artıracağı, mazotları nasıl ödeyeceği, elektriğe, suya nasıl erişeceği ve mevsimlik tarım işçilerinin yaşam hakkını,barınma, kadınların emeğini nasıl korunacağı gibi konuların konuşulması gerektiğinin altını çizen Kemalbay, bunların hiçbirinin konuşulmadığını söyledi. Ekosistemi mahveden veher şeyi terörize edenbir anlayışla hiçbir yere varılamayacağını kaydeden Kemalbay, Kaz Dağları'nda yüz binlerce ağacınkatledildiğini hatırlatarak, “Bu yasalar bunu engelliyor mu, önlüyor mu, değiştirebiliyor muyuz? Burada en ufak bir kılımız bile kıpırdıyor mu bunun için? Hayır ama bol bol "terör" lafları edebiliyoruz. Bu, halkın yaşam hakkına büyük bir saldırıdır ve sadece bugünkü kuşakları değil, gelecek kuşakları da yok eden, gerçekten Türkiye'de düşmanca bir anlayışın ürünüdür” diye konuştu.

GES, HES, RES’DEN ÇİFTÇİ NEDEN YARARLANAMIYOR?

İzmir Karaburun havzasında ormanların kesilerek GES projesini ve Salihli'de biyoenerji projesine karşı çıkanköylülerin gencinden yaşlısına kadar dövüldüğünü hatırlatan Kemalbay, iktidar milletvekillerine, “Bu kadar biyoenerji, GES, RES, HES kuruyorsunuz, bu kadar enerji üretiyorsunuz, bu enerjidençiftçiler, tarım sektörü neden bundan yararlanamıyor? Neden ormanlık alanları yok ederek, insanların yaşam alanlarını bu şekilde tahrip ediyorsunuz?” diye seslendi.

SERMAYENİN YASA TEKLİFİ

Kobani kumpas darbesiyle hukuksuz bir şekilde Sincan cezaevinde bulunan HDP MYK Üyesi Profesör Doktor Beyza Üstün’ün ömrünü bu işlere harcadığını belirten Kemalbay, Üstün’ün ekosistemi koruma çabalarını hatırlatarak, " Ormanları yakıyorsunuz, yaktırıyorsunuz, göz yumuyorsunuz, oteller, tesisler yaptırıyorsunuz; sonra, ekoloji mücadelesi verenleri de içeri atıyorsunuz, zindanlara atıyorsunuz. Bu kabul edilemez.Bu teklif de hiçbir derde deva değil, tamamen sermayenin hizmetinde olan bir yasa teklifidir” ifadelerini kullandı.

GÖZALTI, TUTUKLAMA VE KAYIPLARA…

AKP sıralarına seslenen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Cezaevlerinde insanlık suçu işlendiğini, cezaevinde, tek başına bir hücrede yaşamını yitiren eski bir KHK'lıyı hatırlatarak, “ Şimdi, yeni bir haber "27 yaşındaki Serkan Tumay'a ne oldu? Yine "Bahtiyar Fırat, Gülistan Doku nerede? diye sormak istiyorum. Gözaltında tutuklananlara ve gözaltında kayıplara daha ne kadar devam edeceksiniz?” diye sordu. 

Editör: Haber Merkezi