CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Türkiye kapitalizminin bugüne kadar, toplumsal zenginliklerin devlet eliyle bir avuç finans kapitalde ve yandaş sermayede biriktirilme tarihi olduğunu söyledi. 

TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ SERVET TRANSFERİ

Erdoğan iktidarının neoliberal politikalara devam ettiğini, tutarsız ekonomi modeli ve karmaşık uygulamalar bütünüyle, servet transferini tarihte görülmemiş boyutlara çıkarttığı eleştirisinde bulunan Kemalbay, emek ve dar gelirli kesimden üst sınıflara sürekli sermaye transferlerinin yapıldığını aktardı.

ERDOĞAN DOĞRU SÖYLEMİYOR

Ekolojiden, kadın, çocuk, mülteci emeğine kadar büyük bir sömürü yaşandığını söyleyen Kemalbay, Erdoğan ile Nebahat'inin birbiriyle çeliştiğini belirterek, "Bakan Nebati diyor ki: "Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Bu sebepten de dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar." Şimdi Genel Kurulda çok popüler bu Nebati çünkü doğruları söylüyor aslında; Erdoğan ise doğruları söylemiyor. Bakın, ne diyor: "Ülkemizde enflasyon değil fiili bir hayat pahalılığı sorunu var, teknik olarak enflasyon yok." Kim doğru söylüyor? Nebati doğru söylüyor. Yine, Erdoğan diyor ki: "Akaryakıt başta olmak üzere zamlar aslında küresel olarak artan enflasyondan kaynaklıdır." Bakın küresel enflasyona, OECD ülkelerine, Türkiye'nin enflasyonu burada, diğer ülkelerin enflasyonu yüzde 10 civarında, biz üç hanelilere doğru gidiyoruz, demek ki yine, Erdoğan doğruyu söylemiyor" dedi.

EKONOMİDEKİ TERCİH HALKTAN YANA OLMALI

Zamların, ekonomik buhranın temelinde toplumsal faydanın dışlandığı, emekçinin, çiftçinin, dar ve sabit gelirlinin sırtına basılarak sermayenin desteklenmesinin yattığını söyleyen Kemalbay, "

Türkiye tarımı, pahalı mazot, gübre, tohum alarak, bunları kullanarak nasıl ucuz üretim yapabilir, nasıl pazarda ucuzluk olabilir? AKP iktidara geldiğinde kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 500 bindi, şu anda 500 binin dahi altına inmiş durumda.  Yapmamız gereken ekonomide tercihimizi halktan ve toplumdan yana yapmaktır. Zamlara, sermayeye gelir transferi yapan bu politikalardan vazgeçmektir" diye konuştu.

SERVET VERGİLENDİRİLSİN

Zamların bir an önce geri alınmasını, hükûmetlerin gelir kaynağı hâline gelen ÖTV'lerin kaldırılması gerektiğini söyleyen HDP'li Kemalbay, servetin vergilendirilmesi, çiftçinin ve üretim desteklenerek, zam zulüm politikalarından bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulundu. 

Editör: Haber Merkezi