CENGİZ ALDEMİR/ANKARA- HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmasına Deniz Poyraz, Tahir Çetin, Ali Faik İnter'i anarak başladı.

ENERJİ ALANLARI DOĞAYI KATLEDİYOR

Serbest piyasaya açılan enerji alanları ve kamu yararı olmayan projelerin,  doğayı katlettiğini belirten Kemalbay, "Artvin, Giresun, Trabzon, Ordu ve buralardaki iklim değişikliği, sel felaketleri, heyelanlar, ormanların kesilmesi, dere ve ırmaklardan suyun borularla kilometrelerce taşınarak şirketlere peşkeş çekilmesinden kaynaklanıyor. Canlılar, insanlar sudan ve doğal varlıklardan yararlanamıyor. Karadeniz'de her derenin başında bir HES kurmak nasıl sürdürülebilir bir proje olabilir ayrıca?" diye sordu.

ÇEVRE DÜZENLEMELERİ BİLİMDEN UZAK

Ekosistemin insansızlaştırılan alanlarda olumsuz etkilendiğini belirten HDP'li Kemalbay, ekosistemin birbirine bağlı olmasından dolayı biyoçeşitliliğin, doğaya geri dönüşün olmayacak şekilde tahrip edildiğini vurguladı. Çevre düzenlemelerinin bilimsel temellere dayanmadığının altını çizen Kemalbay, "Öyle ki, sit alanları HES'lerin yapılmasının önünde engel olmaması için yeniden derecelendiriliyor, doğal sit ve koruma alanları, meralar, ormanlar, kıyılar, millî parklar, yaylalar tamamen gasbediliyor. Halkın geçimlik kaynakları elinden alınarak şirketlere peşkeş çekiliyor. Bütün bunlar meslek odalarının ve kamu kurumlarının hazırladıkları raporlar göz ardı edilerek sadece ve sadece yandaş şirketleri desteklemek adına gerçekleştiriliyor" sözleriyle tepki gösterdi.

HALKA ŞİDDET UYGULANIYOR

ÇED'lerin kopyala, yapıştır sistemiyle halkın rızası alınmadan gerçekleştirildiğini, bu duruma tepki gösteren,yaşam hakkına sahip çıkan halka jandarmanın şiddet uyguladığını vurgulayan Kemalbay, İzmir Seferihisar'da zeytin ağaçlarının kesime devam edildiğini, otoyol, köprü, maden, jeotermal ve HES'ler için ağaçların yok edilmesini örnek olarak gösterdi.

DOĞA VE HALK DÜŞMANLIĞI YAPILIYOR

Tahrip edilen alanların kendini özgü hayvan ve bitki çeşitliliğinin geri getirilemeyecek şekilde yok edildiğini söyleyen Kemalbay, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Efemçukuru'nda, Ordu'nun Fatsa ilçesinde altın arayan maden şirketleri siyanürlerle suyu zehirliyor. Buralar şirketlere kâr devşireceğiz diye peşkeş çekiliyor. Bu doğa ve halk düşmanlığıdır; bu işsizliğin, yoksulluğun aynı zamanda sebebidir."

Editör: Haber Merkezi