Cengiz Aldemir/ANKARA - 16 gündür direnişte olan Migros işçilerini ziyaret eden HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, burada yaptığı açıklamada, Halkalı için mücadele eden Migros işçilerinin direnişini başından beri takip ettiklerini ve bu dönemde hak gasplarının arttığına dikkat çekti. Pandeminin yarattığı olumsuz koşulların sonuçlarını anımsatan Kemalbay, bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için işçilerin sendikalarla birlikte çalışma yaşamına yeni bir düzen vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Çalışanların pandemi sürecinde sendikasızlaştırılmaya çalışıldığını gözlemliyoruz” dedi.

HER ŞEYİN ARKASINDA SİYASİ KARAR VAR

Migros işçilerinin sosyal medya üzerinden yayınladığı video ve basın açıklamalarının gördükten sonra Çalışma Genel Müdürü ve SGK Başkanını aradığını, pandemi sürecinde Kod-29 üzerinden işten atılmaların gerekçelerini sorguladığını ancak şu ana kadar kendisine dönen olmadığını kaydeden Kemalbay, “Bu şekilde işten atılmalarla işçilerin hem damgalıyor, hem de yasal haklarını alamıyorlar. İşten atılmaları durdurmak için bir çalışmanız var mı diye sordum. Bana, “bir bakmam lazım. İnceleyim, araştırayım.” dendi. Aslında her şeyin arka planında siyasi bir karar var. Bunlar politik kararlar. Nasıl ki asgari ücret belirlenirken politik kararlar göz önünde tutuluyorsa, burada da aynı anlayış devreye giriyor. Çalışma Bakanlığı adı altında bir Torba Bakanlık var. Torba Bakanlık kesinlikle çalışma hayatıyla ilgili olarak, işverenlere hizmet etmek dışında hiçbir uygulamayla ilgilenmiyor” eleştirisinde bulundu.

HİLELİ İŞLETME SAHİPLERİ CEZALANDIRILSIN

Çalışma yaşamıyla ilgili olarak yapılması gerekenin iş müfettişlerini, teftiş kurullarını sorumluluklarının yerine getirmediğini tespit ettiklerini söyleyen Kemalbay, soru önergelerine de yanıt alamadıklarını anımsattı. İşten atılanların yerine yeni işçi alımlarının yasalara aykırı olduğunun belirten Kemalbay, bu konuda muvazaalı (hileli) davranan işletme sahiplerinin cezalandırılması gerektiğini ifade etti. Bu işlemlere müdahale edilmediği sürece işçilerin, emekçilerin çalışma hakları ellerinden alındığını belirterek, “Bir taraftan direnişinizi sürdürürken, bir taraftan da üretimin temel unsuru işçilerin, bir ağırlığı bir sözünü koruyacak, temsil edecek bir hukuk sistemi olacak mı? Var diyorlar ama yok. Bunu biliyoruz. Dolayısıyla sendikaların, işçilerin olduğu ayrı bir Çalışma Bakanlığı kurulması üzerinde de odaklanması gerektiğini düşünüyoruz. İşçiler ağır sömürü koşullarında çalıştırılıyorlar. Bundan dolayı haklarını da aramak durumundalar. Çalışanlar örgütlü dayanışma altında, bizlerin de sorumluluklarımızı yerine getirerek bu sorunların üzerine gitmemiz lazım. Hak arayışınızın yanında olmaya devam edeceğiz. Konuyu bu hafta meclis gündemine taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

BAKAN SELÇUK’A DENETİM ÇAĞRISI

Migros’da denetim yapmak ve işçileri dinlemek için Teftiş Kurulunu, Çalışma Müdürlüğünü, SGK Başkanını davet eden Kemalbay, Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’u da hakları gasp edilen Migros işçilerini ziyaret etmesini ve işçi haklarını koruyan yasaları uygulama çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi