İZ GAZETE - Sağlık hizmetlerindeki özelleştirmeleri eleştiren Kemalbay, “Neoliberal uygulamalara hız verilirken sosyalleştirmenin iskeletini oluşturan sağlık ocakları kapatıldı ve yerine aile hekimliği getirildi. Bu uygulama birinci basamak sağlık hizmetinin özelleştirilmesi demekti.” ifadelerini kullandı. Kemalbay, kaliteli sağlık hizmetlerinin yerini kar amacı güden kuruluşların aldığını ve denetimsizlikler sonucu suiistimallerin ortaya çıktığını söyledi.

Kemalbay ayrıca İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 25. Maddesi olan “İnsanlar sağlık hizmetinin müşterisi değil, doğuştan hak eden özneleridir” ifadesini de hatırlattı.

ÖRNEKLER VERDİ

Şiddetli baş ağrısı şikâyetiyle gittiği özel hastaneden ‘bir şeyin yok’ diyerek kas gevşetici iğne yapılarak evine gönderilen ve bir saat sonra beyin kanaması sebebiyle hayatını kaybeden Ümitcan Altuğ, Adana’da yarı baygın halde doktora gittikten sonra sarhoş olduğu söylenen, sonrasında başına mermi isabet ettiği ortaya çıkan Oğuzhan Ç. ve Eskişehir’de nefes darlığı şikayeti ile gittiği doktorun ‘akut bronşit’ teşhisi koyduğu ancak kanser hastası olduğu ortaya çıkan Nuriye Kasap örneklerini veren Kemalbay Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti;

Özel hastanelerde önlenebilir hatalar dolayısıyla yılda kaç hasta yaşamını yitirmektedir?

Özel hastanelerde yaşanan yanlış teşhis ve tedavi dolayısıyla Bakanlığınıza açılan idari yargı sayısı kaçtır?

Bakanlığınızca yapılan denetimler sonucu sağlık ve güvenlik şartlarını yerine getirmediği için kapatılan özel hastane ve poliklinik var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

Yaşam kayıplarının ve mağduriyetlerin yaşandığı özel hastane ve polikliniklerin çalışma izinlerinin olup olmadığı denetlenmiş midir?

Önlenebilir tıbbi hatalardan kaynaklı ölüm nedenleri arasında Türkiye’nin kaçınca sırada olduğu araştırılmış mıdır? Araştırılmadı ise bu konuda bilimsel bir çalışma yapmayı, kamuoyunu bilgilendirmeyi hedefliyor musunuz?

Bakanlığınızca yanlış teşhis, tedavi ve önlenebilir sebeplerle hastanın yaşamını yitirmesine sebep olan hastane ve polikliniklere ne tür işlem yapılmaktadır?

Oğuzhan Ç. ‘nin basına da yansıdığı üzere başvurduğu hastanede hayati tehlike yaratan ihmal sebebiyle hayatı riske atılmış, hatanın daha sonra başka bir hastanede fark edilmesi üzerine tedavisi yapılarak yoğun bakım ünitesine alınmıştır. Bu ölümcül ihmal nedeniyle söz konusu hastane hakkında ne tür bir işlem yapılmıştır?

Yanlış teşhis ve tedavi sonucu hastasını komaya sokan söz konusu hastanenin adı kamuoyu ile neden paylaşılmamaktadır? Bu uygulama halkın tehlikelere karşı bilgilenme ve haber hakkı ihlali değil midir?

Şehir Hastanelerinde yaşanan yanlış teşhis ve tedavi ile doktor yetersizliği, sistem arızası ve çocuk acilde uzun süre beklenmesi konusunda Bakanlığınıza ulaşan şikâyet sayısı kaçtır?

Kamu-özel işbirliği ile yapılacağı belirtilen ancak tamamen özel sektörün işletmesine verilen Şehir Hastanelerinden Bakanlığınıza ulaşan şikâyet başvurusu var mıdır?

Sağlık sektöründe yaşanan tıbbi hataları incelemek, denetlemek amacıyla Hata Raporlama Sistemi oluşturmayı düşünüyor musunuz?

Türkiye nüfusundan daha fazla acil servise başvurulduğu bilinmektedir. Bu durum sistemdeki hangi yanlıştan kaynaklanmaktadır?

Editör: Haber Merkezi