CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Kamuoyunda şeffaflık beklentilerininaksine29 Temmuz itibarı ile yoğun bakımda yatan ve entübe edilen hastaların açıklanmasındanvazgeçildiğini kaydeden HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Sağlık Bakanlığınızca paylaşılan verilerin valiliklerin, il sağlık müdürlüklerinin ve TTB’nin paylaştığı verilerle örtüşmemesinin altını çizdi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ TEHLİKEDE

Pandeminin kontrol altına alınmasında en önemli araçlardan birinin yaygın test ve tarama yapılması olduğunu belirten Kemalbay, hekimlerin PCR testi isteme ölçütlerine getirilen kısıtlama ile risk grubunda olan sağlık çalışanları ve ailelerine “belirti olmadığı” gerekçesi ile test yapılmadığını kaydetti.

Sağlık çalışanlarının ülke genelinde yaşadığı sıkıntıları örneklerle ortaya koyan Kemalbay, Nisan ayında Bakan Koca’nın,7 bin 428 sağlık çalışanının enfekte olduğu bildirmesine rağmen, son 5 ayda kaç sağlık çalışanının enfekte olduğunun açıklanmadığını, hükümetin sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini korumaktan uzak bir politika yürüttüğüne dikkat çekti. Bugüne kadar gerekli önlem ve düzenlemeler yapılmaması nedeniyle COVID-19 yüzünden39’u hekim 33’ü sağlık emekçisinin yaşamlarını yitirdiğini hatırlatan Kemalbay, öneri ve tedbirlerin uygulanmaması halinde bu tablonun daha da kötüye gideceği uyarısında bulundu.

KAYGI VERİCİ

Konuyu meclis gündemine taşıyan Kemalbay, Ağustos ayında bir hafta içinde 5 hekimin yaşamını yitirmesiyle umutsuzluk içine giren doktorların,emeklilik ve istifa etmelerinin kaygı verici boyutlara ulaşabileceği uyarısında bulunarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan şu sorularına yanıt istedi:

Türkiye’de düzenli bir şekilde Covıd-19 testi uygulaması yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise kimlere hangi şartlarda yapılmaktadır?

Hastanelerde görev yapan hekim, hemşire, sağlık personeli ve diğer sağlık hizmetlerine yardımcı olan personele ve temasta olduğu yakınlarına belli periyotlar da Covıd-19 testi yapılmamasının nedeni nedir?

Covid-19 vakasının Türkiye’de görülmeye başladığı Mart ayı itibarı ile günümüze kadar yaşamını yitiren hekim ve diğer sağlık çalışanı sayısı kaçtır?

Cumhurbaşkanlığına bağlı çalışan personele, belli periyotlarla (3 günde 1 vb.) test yapılması şeklinde bir karar bulunmakta mıdır? Böyle bir karar varsa, günde kaç kişiye, kaç gün aralıkla, hangi testler yapılmaktadır?

Böyle bir uygulama varsa, Anayasanın eşitlik ilkesi uyarınca risk altındaki sağlık çalışanlarına dahi bu testin yapılmayıp Cumhurbaşkanlığı çalışanlarına yapılmasının nedeni nedir?

Düzenli olarak Covıd-19 testi yapılan kurumlar bulunmakta mıdır? Bunlar hangileridir?

COVİD-19 hastalarıyla “temaslı” olan yurttaşlara test yapılmaması, belirti göstermeyen COVİD-19 hastalarının toplum içinde dolaşması, tanı konan hastaların toplu taşımayla tedaviye erişmeye çalışması gibi uygulamalar Bakanlığın adı konmamış bir sürü bağışıklığı stratejisini benimsemesinden mi kaynaklanmaktadır?

Test sonucu pozitif çıkan ağır hastaların tedavi edilmeden eve gönderilmelerinin nedeni nedir?

Türkiye’de yoğun bakım ünitesi kapasitesi dolan kaç il ve kaç hastane vardır? Hasta yatak sayısı yetersizliği ve vantilatör cihazı beklemek gibi bir kriz oluşmaması için hangi önlemler alınmaktadır?

Batman’da 7 hasta yurttaşım entübe kuyruğunda yaşamını yitirdiyse sorumluluğu üstlenecek ve istifa edecek misiniz?

Diyarbakır Ergani Devlet Hastanesi’nde temizlik işçisi olarak görevli yapan hepatit hastası ve karaciğer büyümesi bulunan kronik hasta Murat Yumruk’un genelge doğrultusunda çalıştırılmaması gerekirken personel sıkıntısı gerekçesiyle Covid-19 servisinde çalıştırılması nedeniyle Covid-19’dan yaşamını yitirmesine neden olan idarecilere idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır?

Murat Yumruk’un ölümü meslek hastalığı olarak kayıt altına alınmış mıdır?

Özellikle vaka sayılarının hızla artış gösterdiği Batman, Diyarbakır, Urfa, Mardin, Şırnak, Erzurum, Rize, Mardin, Çanakkale, Zonguldak gibi illerde halk sağlığının korunması amacıyla yeterli sayıda sağlık emekçisi istihdam etmeyi ve gerekli sağlık ekipmanını ve imkanını sağlamaya yönelik Bakanlığınızca herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?

Hasta sayılarıyla ilgili Bakanlığın paylaştığı verilerin valiliklerin, il sağlık müdürlüklerinin ve TTB’nin verileri ile örtüşmeyerek daha az açıklanmasının nedeni nedir?

Covid-19’a bağlı ölüm sayılarının yaklaşık 10 kat az gösterilerek Covid-19 vakalarındaki artışın gizlendiği iddiaları doğru mudur?

Bakanlığınızca günlük olarak paylaşılmakta olan Türkiye Günlük Korona Virüsü Tablosundan yoğun bakım ve entübe hasta sayısının çıkarılmasının nedeni nedir?

Türkiye hastalığın tedavisi için gerekli olan ilaç stoklarına sahip midir?

13 Haziran’a kadar özellikle yoğun bakım ve entübe hastalar ile vefat edenlerin sayısı azalmaktayken 13 Haziran'dan itibaren hızla artış göstermeye başlamasının nedeni nedir? Artışa sebep olan yanlış politikalarda sorumluluğu olanlar istifa edecek midir?

Ek ödemenin çalışanlar arasında adaletsiz gelir dağılımına neden olması nedeniyle sağlık çalışanlarının talep ettiği tek kalemde maaş ödemesi taleplerinin karşılanmasına yönelik herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

Ülkenin her yerinde sağlık emekçilerinin toplu bir şekilde istifa etmelerinin veya emekliliğe ayrılmalarının sebebi nedir? Daha az sağlık emekçisiyle daha çok hizmet vermek yerine yıllardır kadro bekleyen, hukuksuzca ihraç edilen, göreve başlatılmayan sağlık emekçilerine ve kadro bekleyen, kadro verilmeksizin çalıştırılan sağlık emekçilerine kadro vermeyi planlıyor musunuz?

Bilim insanlarınca dile getirilen İnfluenza (grip) mevsiminin yaklaşması ile birlikte mevsimsel gribin artacağı ve bunun Covid-19’la birlikle ciddi sıkıntılara yol açacağına dair görüşlerine yönelik olarak pandemi ve grip vakalarının karışması ve salgının yayılmasını önleyecek ne tür önlemler alınmakta ve planlamalar yapılmaktadır?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanından aşure isteyen kurum personeliniz Büşra Hemşireye sosyal medya üzerinden cinsel şiddet uygulamakla tehdit ederken şahsınızı etiketlemekten çekinmeyen ve toplumu kin düşmanlığa sevk eden S. Kaan Altınok hakkında Bakanlığınızca gerekli yasal işlemler yapılmış mıdır? Yapılmış ise gerekli cezayı alması yönünde Bakanlığınız bu çirkin saldırının takipçisi olacak mıdır?

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi’nin tarafınıza yapmış olduğu randevu talebine cevap verilmiş midir?

Bakanlığınızın günlük ve haftalık Covid-19 Durum Raporlarının yayınlanmasını durdurma nedeni nedir?

Hekimlerin hasta tercihine zorlandığı iddiaları doğru mudur?

Editör: Haber Merkezi