İZ GAZETE- Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının yaşamlarını tehdit ettiğini belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Türkiye’de halkın geniş kesimlerinin çıkarlarını sermayenin ihtiyaçları için gözden çıkartan sağlıkta özelleştirmeye gidilmesi ve Sağlıkta Dönüşüm Politikaları uygulamaları sağlık emekçilerini ve hastaları karşı karşıya getirmiştir ve sağlıkta şiddeti arttıran önemli bir etken olarak görülmektedir" dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 67'Sİ ŞİDDETE UĞRADI

Sağlıkta şiddetin sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüştüğünü vurgulayan HDP'li Kemalbay, sağlık çalışanlarının yüzde 67’sinin görevi esnasında en az bir kez şiddete maruz kaldığı Öz Sağlık-İş Sendikasının 2020’de yaptığı araştırmayı paylaştı.

Sağlıkta Şiddet Raporu'nda; 2021 Yılında 190 şiddet olayının yaşandığı, 364 saldırganın gerçekleştirdiği olaylarda, 316 sağlık çalışanının şiddet kurbanı olduğu, 190 şiddet olayının 162'sinin hem sözlü hem fiili, 22'sinin sözlü, 5'inin mobbing, 1'inin ise taciz olarak açıklamasını anımsatan Kemalbay,

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ise de 2019 yılı sonuna kadar 46 bin 276 kişi tarafından beyaz kod kullanıldığı, 2020 yılında ise bu sayının 72 bin 158’e çıktığı bilgisine dikkat çekti.

KADÜK YASA CAYDIRICI DEĞİL

Basında yer alan araştırmalara göre; şiddet gören sağlık çalışanlarının yüzde 84'ünün sürekli endişe, korku ve tetikte olma durumu içinde yaşadıkları, hastanelerin yeterli güvenlik önlemleri alınmadığını, yasaların etkin uygulanmayışı, kolluk kuvvetlerinin yanlış uygulamalarının şiddete uğrayan sağlıkçıların korkularını körüklediğini kaydeden HDP'li Kemalbay, "Ayrıca Türk Tabipler Birliği (TTB) “Sağlıkta Şiddet Yasası”’nın TTB’nin önerdiği maddeler dikkate alınmadan kadük bir yasa olarak çıkarıldığını, yasanın çıkarılmasından bugüne kadar geçen sürede sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların arttığını ve yasanın caydırıcı olmadığını gördüklerini açıklamışlardır" ifadelerini kullandı.

TTB: İKTİDAR KIŞKIRTICI SÖYLEMİNİ BIRAKSIN

TTB'nin, iktidarı sağlıkta şiddeti görmezden gelen, kışkırtan söylem ve politikalarından vazgeçmeye; sağlıkta şiddeti önleyecek etkili bir yasa düzenlemeye ve sağlık merkezlerinde gerekli güvenlik tedbirlerini  almaya davet ederken,  “Sağlıkta Şiddeti Durduralım” diyerek başlatacakları ve 28 Ocak’a kadar sürecek olan kampanyalarını duyurduklarını ifade eden Kemalbay, başta Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığını bir an önce gerekli tedbirleri almak ve sorunun çözümü için işkolunda örgütlü emek ve meslek örgütleri ile birlikte acil bir toplantı talep ederek şiddete karşı acil eylem plan çağrısını dile getirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde görevli iki aylık hamile hemşirenin darp edildiği olay hakkında başlatılan soruşturma hangi aşamadadır? Bakanlığınız bu konuda bilgi sahibi midir?" sorusunu yönelten Kemalbay, şu sorularına da yanıt istedi:

Son 10 yılda sağlık emekçilerine yönelik şiddet olaylarında yaşamını yitiren sağlık emekçileri sayısı kaçtır?

Son 10 yılda sağlık emekçilerine yönelik şiddet sonucunda yaralanan/ yaşamına engelli olarak devam etmek zorunda kalan sağlık emekçisi sayısı kaçtır?

Bakanlığınız tarafından Sağlıkta Dönüşüm Projesi ve ilgili politikaların sağlıkta şiddetin artması etkileri araştırılacak mıdır?  

3359 sayılı kanuna eklenen maddede ‘sağlık çalışanına şiddet olayı yaşandığında sağlık çalışanının ifadesi bulunduğu sağlık kuruluşunda alınabilir’ hükmü bulunmasına rağmen, çoğu zaman uygulanmayarak    sağlık emekçisinin ifadesinin alınmak üzere karakola çağrılmasının nedeni nedir? 

Savaşta dahi dokunulmazlığı olan sağlık emekçilerine yönelik artan şiddet olaylarına son vermek adına çeşitli sivil toplum örgütlerinin, birliklerin ve sendikaların talepleri ve önerileri dikkate alınarak acil bir çalışma yapılması, yapısal sorunlara çözüm üretecek bütüncül politika geliştirilmesi ve etkili bir Sağlıkta Şiddet Yasa hazırlanması düşünülmekte midir? 

Son 10 yılda hastanelerde sağlık çalışanlarına karşı yapılan şiddet olayları sonucunda tutuklanan ya da ceza alan saldırgan sayısı kaçtır? 

Son 10 yıl içinde sağlık emekçilerinin maruz kaldığı şiddet vakalarında Bakanlığınızın şikâyetçi olduğu soruşturma dosya sayısı kaçtır? Bakanlığınız bu tür davalardan kaçında müdahil olmuştur? 

Editör: Haber Merkezi