İZ GAZETE- Gaziantep Sanko Üniversitesi Hastanesi’nin, korona virüs hastalarının tedavi edildiği yoğun bakım ünitesinde, 19 Aralık 2020 günü sabah saatlerinde yüksek akım oksijen cihazındaki patlama ve yangında tedavi gören 12 yurttaşın yaşamını yitirdiğini, hastane yönetimi tarafından yangından etkilenen 51 hastane personelinin yaralandığı bilgisini paylaşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından ‘Tıbbı Cihazların Güvenli Kullanımı' başlığıyla hastanelere gönderilen yazıda, Covid-19 hastalarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan oksijen terapi cihazlarının yandığına dair çok sayıda hastaneden Sağlık Bakanlığı’na geri bildirimler yapıldığını vurguladı.

ÖZEL HASTANELERİN TİCARİ ZAAFLARI

Pandemi süreci yönetiminde yaşanan sorunlar nedeniyle virüsün hızla yayıldığını, hastane doluluk oranları ve yoğun bakım kapasitelerinin doluluk oranları da göz önüne alındığında sağlık emekçilerinin “tükendik” dediğini dile getiren Kemalbay, İstanbul’da temmuz ayında özel bir hastanede, Eylül ayı içerisinde devlet hastanesinde de yaşanan yangınları meclis gündemine taşıyan Kemalbay, sağlık sektöründe işçi sağlığı ve güvenliği ihlallerindeki artışı hatırlatarak,“ Özel hastanelerin kamu hastanelerinin aksine altyapı, denetim ve yetişmiş sağlık personeli konusunda ticari kaygıları öncelemekten kaynaklı zaafları da barındırdığı görülmektedir” dedi.

İŞ CİNAYETLERİNDEN TUTUKLANAN YETKİLİ VAR MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Gaziantep Özel Sanko Hastanesi’nde meydana gelen ve 12 yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olan iş cinayeti nedeniylegözaltına alınan, tutuklanan herhangi bir yetkili var mıdır?”diye soran Kemalbay, şu sorulara da yanıt istedi:

Yoğun bakım ünitesindeki iş cinayetinden dolayı diğer hastanelere sevk edilen yurttaşlardan bir ücret talep edildiği iddiaları doğru mudur? Talep edilen ücrete ilişkin bakanlığınızın bir girişimi olmuş mudur?

12 yurttaşın yaşamını yitirdiği iş cinayetinde henüz müfettiş incelemeleri ve raporları hazırlanmadan Gaziantep Valisi tarafından “hastanede gerekli tedbirlerin hepsinin yerinde olduğu bir hastane” şeklinde açıklama yapılmasının izahı nedir?

Özel Sanko Hastanesi’nin işçi sağlığı ve güvenliğini önceleyen risk araştırma raporu bulunmakta mıdır?

Uzmanlar tarafından tüm hasta odalarındaki büyük tüplerin dışarı çıkarılması gerektiği yönündeki çağrılar neden dikkate alınmamaktadır?

Bakanlığınız Covid-19 yoğun bakımlarında kullanılan oksijen tüplerine ilişkin yazı hangi tarihte gönderilmiştir? Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü bu yazıyı Gaziantep Özel Sanko Hastanesi’ne bildirmiş midir? Bildirdi ise hangi tarihte bildirmiştir?

Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından ‘Tıbbı Cihazların Güvenli Kullanımı' başlığıyla hastanelere gönderilen yazıda “oksijen terapi cihazlarının yandığına dair çok sayıda hastaneden geri bildirimler yapıldığı, iş yükü ve yoğunluğu dikkate alındığında personel değişim sıklığından kaynaklı kullanım eğitimi yönünden eksik kalmış olan kullanıcılara verilen eğitimlerin tekrarlanması gerektiği bildirilmiştir. Hastanene tarafından cihaz kullanıcı personele gerekli eğitimin verilip verilmediği araştırılmış mıdır?

Gaziantep Özel Sanko Hastanesi’nde iş güvenliği uzmanı bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise hangi sınıf iş güvenliği uzmanıdır?

İş güvenliği uzmanı bulunmakta ise uzman tehlikeyi görüp hastane idaresine bildirmiş midir? Bildirdi ise işverenin bu bildirime karşı yaptırımı ne olmuştur?

Bakanlığınızın oksijen terapi cihazlarını satın aldığı firmaların adları nedir? Bu cihazlar ihale usulü ile mi alınmaktadır?

Yaşanan iş cinayetini incelemek üzere Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen iki savcı, bilirkişi ön inceleme raporunda hastaneye tüpü veren firmanın kusurlu olabileceğini belirtmişlerdir. Hastaneye oksijen tüpü veren firmayla ilgili başlatılmış herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır?

Özel Sanko Hastanesi’nin denetimi en son hangi tarihte yapılmıştır? Bu denetimlerde hastanenin işçi sağlığı ve güvenliği bakımından gerekli önlemleri alıp almadığı denetimi yapılmış mıdır? Yapılan denetimlerde işçi sağlığı ve güvenliği bakımından gerekli önlemleri alıp almadığı konusunda bulgulara yer verilmiş midir?

Basınçlı bir tüpün güvenli olması için yapılması gereken her dolumda kontrolleri, yönetmeliğe uygun şekilde her yıl tahribatlı basınç testi veya uygun bir tahribatsız muayenesi yapılmış ve 10 yıllık süreçte değiştirilip değiştirilmediğine dair hastane yönetiminin kayıtları bulunmakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi