CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis de düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendiren HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Türkiye’de tam bir darbe süreci yaşandığını emek, barış ve özgürlüğü savunan demokrasi güçlerinin 2016 yılından bu yana baskı altında olduğunu söyledi. 4 Kasım 2016 darbesinin ardından HDP Eş Genel Başkanlarının, partililerin tutuklanmasının yanı sıra gazetecilerin, barış akademisyenleri yazar çizerlerin, sanatçıların, sendikacı ve hak savunucularının gözaltı ve tutuklama sürecinin devam ettiğini vurguladı.

İNŞAATÇI POLİTİKA CİNAYETLERİ

İzmir depreminin Hakkari’den Edirneye kadar herkesi derinden üzdüğünü, can kayıpları ve yaralamaların yaşandığını kaydeden Kemalbay, depremde birinci sorumlunun iktidar ve yerel yöneticiler olduğunu belirterek, “Depremden mucize bekleyerek yaşam hakkını koruyamayız. Güvenli bir toplum yaratamayız. Öncelikle kamu ve siyasi irade başta olmak üzere herkesin kendini güvende hissedeceği bir toplum yaratmak durumundayız. Kaygan zeminli bamya tarlalarına, doğayı ve ekolojiyi yok sayan inşaatçı politikalarla müdahale edildiği için bu cinayetlerle karşı karşıya kalınıyor. Hükümetlerin, yerel yönetimlerin ve denetim sorumluluğu olan kişilerin almadığı önlemlerden kaynaklanmıştır” tespitinde bulundu.

HDP VE CHP’Lİ VEKİLLER DARP EDİLDİ

İktidarın işçilerin, çalışanların kıdem ve ihbar tazminatlarını ellerinde almaya çalışan bir torba yasayı meclise getirilmesine tepki gösteren Kemalbay, yapılmak istenenin çalışma yaşamını esnekleştimek, güvencesizleştirmek istendiğini söyledi.

Sendikaların bu maddeyi reddettiğini hatırlatan Kemalbay, Meclise gelen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sendika temsilcilerinin basın açıklamalarına izin verilmediğini, kendisinin de bulunduğu CHP’li ve HDP’li milletvekillerini polisin darp ettiğini belirterek, “ Son derece kötü bir tabloyla karşı karşıya kaldık. İşçilerin haklarını göz göre göre gasp eden iktidarın, bir suçluluk psikolojisi içinde işçilere söz hakkı vermeyişi, DİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ’i  çeşitli yöntemlerle baskılamaya çalıştığı gibi onların demokratik haklarını kolluk güçleriyle bastırdıklarına tanık oluyoruz”  eleştirisinde bulundu.

MADEN İŞÇİLERİNE KOLLUK ZULMÜ

Ankara’ya yürümek isteyen Somali maden işçilerinin darp edildiğini ve Maden İş Temsilcisi Başaran Aksu ile Kamil Kartal’ın gözaltına alındığı bilgisini paylaşan Kemalbay, kolluk güçlerinin zulmüne uğrayan işçilerin serbest bırakılmasını istedi.

ÇORLU TREN KATLİAMINDA ADALET YİNE YOK

2018 yılında ihmaller sonucu meydana gelen Çorlu tren katliamının 6’cı duruşmasının yapıldığını ve kazada yakınlarını kaybeden ailelerin hiçbir şekilde adalete erişemediklerini söyleyen Kemalbay, bu davada gerçek sorumluların yargı önüne çıkartılmayışına tepki gösterdi.

BU BÜTÇEDE EĞİTİM YOK

Pandemi sürecinde eğitimde yaşanan sorunları da dile getiren Kemalbay, 2021 bütçesinde eğitimin olmadığını, okullarda bütün hijyen malzemelerini ailelere yüklenmesini eleştirerek, dinci tarikatlara eğitimin peşkeş çekilmesinden vazgeçilmesini ve Bakanlığın çocuk işçiliğini meşrulaştırıcı açıklamalar ve uygulamalardan kaçınması uyarısında bulundu. Sınav tarihleriyle ilgili ailelerin taleplerini dile getiren Kemalbay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinin, “saraya, yandaşa, şirketlere değil, eğitime bütçe istiyoruz” diyen Gençlik Meclisleri’nin bildirisini okudu.

Editör: Haber Merkezi