CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- HDP Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Serpil Kemalbay, Habip Eksik, Semra Güzel meclis de yaptıkları basın toplantısında, iktidarın salgınla mücadelesini eleştirerek, Kovid-19 sürecinde pek çok insanın hayatını kaybettiğini, çoğunun da sağlığının olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

SAĞLIK KOMİSYONU 1,5 YILDIR TOPLANMADI

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Meclis Sağlık Aile ve Çalışma Sosyal İşler Komisyonu’nun bir buçuk yıldır toplanmadığını hatırlatarak, pandemi ve çalışma yaşamıyla ilgili konularda çalışmadığına dikkat çekti. Bakan Selçuk’un tutumunu eleştiren Kemalbay, Kovid 19 salgınının çalışanlar ve yoksul halk kesimlerinde ciddi kayıplar yarattığını belirterek, “İktidar bu süreçte sermayenin fabrikalarını nasıl çalıştırabilirim kaygısından başka bir şey düşünmemiştir. Bu bağlamda planladıkları şey ise pandemiye rağmen işçiler işe gitmeye zorlamak oldu. Pandeminin bir meslek hastalığı olduğuyla ilgili verdiğimiz bütün önerge ve kanun teklifleri hiçbir şekilde gündeme alınmadı” eleştirisinde bulundu.

FITRAT DEĞİL İŞ CİNAYETİ

Salgın sürecinde yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin gündeme bile getirilmediğini belirten Kemalbay, önlenebilecek bu ölümlerin kader, fıtrat, takdirmiş gibi topluma sunulduğunu söyledi. Önlenebilir ölümlerin bir iş cinayeti olduğunu vurgulayan Kemalbay, “Başta sağlık emekçileri olmak üzere topumda korunmadığı için pandemiye yakalanan işçi, emekçi ve halkımız aslında hükümetin almadığı önlemler nedeniyle yaşamını yitirmişlerdir” sözleriyle tepki gösterdi.

YÜZDE  99’A DEĞİL, YANDAŞA BÜTÇE 

Meclis de görüşülmeye başlanan 2021 bütçesinin yüzde 99’a değil toplumun kaymak kesimi, yandaş, rantiyeci ve sermaye guruplarına hizmet edecek bir bütçe hazırlandığını ifade eden Kemalbay, “Bu konuda kıdem tazminatlarını gasp edecek kanun teklifleri hazırlanıyor. Topluma daha fazla güvencesizliği dayatan teklifler getirilmeye çalışılıyor. Çalışanları köleleştirecek bir yasa değişikliğine gitmeyi hedefliyorlar. Pardemi koşullarında önlem alıyoruz adı altında kıdemleri yok etmek, işçi ve emekçileri istihdam adı altında tamamen güvencesizlik çukuruna itecek çeşitli formülasyonlar üzerinde çalışıyorlar. Kapalı kapılar ardında kabul edilemeyecek düzenlemeler hazırlayıp getiriyorlar” sözleriyle değerlendirdi.

KOMİSYONU BAYPAS EDEN BAKAN

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyeleri olarak açıklama yaptıklarını dile getiren HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un, komisyonun hiçbir teklifine ve çağrısına olumlu cevap vermediğini, komisyonu adeta baypas ettiğini söyledi. Bir bilgilendirme yapılacaksa komisyona başvurularak yapılabileceğini belirten Habip Eksik, bu nedenle daveti kabul etmediklerini bildirdi. Eksik, salgınla mücadelede halkın sağlığını önceleyen bir politika olmadığını ileri sürerek, iktidarın bekasını sürdürmek için sürecin lütufa dönüştürülmeye çalışıldığını söyledi.

FİNCANCI’YA SALDIRI HALK SAĞLIĞINA SALDIRIDIR

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel de AKP'nin salgın sürecini fırsata çevirdiğini ifade ederek, iktidarın toplumu şeffaf şekilde bilgilendirmediği eleştirisinde bulundu. AKP’nin demokrasi, özgürlü, barışı talep eden kesimlere baskı yaptığını Türk Tabipleri Birliği’ni örnek göstererek eleştiren Güzel, ” AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın Sayın Fincancı’ya karşı yaptığı tehditleri halk sağlığına karşı bir saldırı olarak gördüğümüzü yapılan baskıları kabul etmediğimizi ve şiddetle kınadığımızı bir kez daha ifade etmek isterim” dedi.

Editör: Haber Merkezi