Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bütçesi ve ekonomi üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

YURTDIŞI AKRABA TOPLULUKLAR BÜTÇESİ HAK VE HELAL DEĞİL 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın, etnik Türk kimliği üzerinden soydaşlık bağı kurduğu "Türk" olarak tanımlandığı ama vatandaşlık bağı bulunmayan Özbekistan, Azerbaycan gibi yurt dışındaki yabancı topluluklara yönelik özünde ırkçı yaklaşımlar sergilediği ve Türkiye'de yaşayan diğer kimlikleri yok saydığı için kendisinin ve bütçesinin de kabul edilemeyeceğini söyleyen HDP'li Kemalbay, "Tek mezhebe dayalı Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesini nasıl ki hak ve helal görmüyorsak, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının bütçesini de hak ve helal görmüyoruz" dedi.

BİRAZ DA KÜRT, ÇERKES, SÜRYANİ, ERMENİ İLE AKRABA OLUN

On yıl önce meclis kürsüsünden Kürt kadın siyasetçi HDP'li Sebahat Tuncel'in, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının kurulmasına itiraz ederek: "Türklük tanımı Türkiye'ye dar gelmekte; Türkiye'nin çok kimlikli, çok kültürlü yapısını kapsayamamaktadır. Türkiye'de demokratik bir anayasa ve demokratik bir toplumun oluşması tartışmaları yürütülürken tüm kimliklerin, kültürlerin, dillerin bu Anayasayla korunması ve kolektif hakların sağlanması gereklidir." dediğini anımsatarak, "Sebahat Tuncel "İlla ki akraba olacaksanız biraz da Kürtlerle akraba olun, Araplarla, Çerkezlerle, Süryanilerle, Ermenilerle akraba olun." diyor. Kendisi bizi izliyorsa buradan sevgilerimi iletiyorum. Sevgili Sebahat Tuncel bu düşüncelerinden dolayı, Türkçü zihniyetin rehinesi olarak şu anda Sincan Cezaevinde tutuluyor. Eş başkanlarımız ve parti yöneticilerimizle birlikte her biri için, Kobani kumpas davasında 37 kere müebbet hapis isteniyor. Anayasa, hukuk ayaklar altında çiğneniyor" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

DEVLET KÜRTLERİ AKRABA SAYMIYOR

Kadınlara tecavüz eden, kafa kesen; IŞİD çetelerinin saldırısı altında olduğu dönemde, bütün dünyanın dayanışma gösterdiği Kobani halkıyla dayanışmanın suç olmadığını vurgulayan Kemalbay iktidar sıralarına dönerek, "Birkaç gün önce SİHA'larınız Şengal'de, yolda giden bir sivilin aracını vurdu, TSK'nin Şengal'de ne işi var? Vekâlet savaşlarının hayatlarını tarumar ettiği bu insanlar; öldürülen, tecavüze uğrayan, esir pazarlarında satılan Şengalli kadınlar, Kobane halkı bizim akrabamız değil mi? 2017'de Kürdistan Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumunu hatırlayın: "Aç bırakırız!" dediniz. Akrabaysa, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Kürtler de akraba değil mi? Söz konusu Kürtler oldu mu, Türkiye devleti Kürtlerin hiçbir şeye sahip olmasını istemiyor. İç politikada ve dış politikada bırakın Kürtleri akraba saymayı; "Kürt, anasını görmesin!" siyaseti izliyorsunuz, bu da hepimize kaybettiriyor" diye seslendi.

SARAY DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINI İMHA ETTİ

Saray yönetiminin imha ettiği kurumsal yapıların başında Dışişleri Bakanlığı'nın geldiğini belirten HDP'li Kemalbay, tüm dünyaya karşı içeride uluslararası sözleşmelerin çiğnenmesini, keyfiliği, hukuksuzlukları, insan hakları ihlallerini, faşist baskıları dışarıda tevil etmekten başka bir iş yapmadığı eleştirisinde bulundu.

DÖVİZ KURU BÜTÇEYİ KADÜK ETTİ

Döviz kurunun yeni kur atağı sonrasında 2022 yılı bütçesinin kadük olduğunu söyleyen Kemalbay "barınamıyoruz" diyen öğrencilere yapılan polis saldırısına da tepki gösterdiği konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz burada bir hayalet üzerinde tartışıyoruz; Türk lirası değer kaybetmiş, pula dönmüştür. "Yeni ekonomi" diye ilan ettiğiniz, yeni bir 12 Eylül zihniyetidir. Emekçiyi köleleştirerek sermaye birikimi politikası izliyorsunuz.12 Eylül paşaları gibi halka saldırıya geçtiğiniz bu günlerde "Barınamıyoruz!" diyerek sesini Ankara'ya duyurmaya gelen öğrencilere saldırmanız bundandır. Asgari ücreti 200 dolarlara düşürmeniz halk tarafından görülmektedir. 

SİZ 5'Lİ ÇETEYLE AKRABASINIZ

Sizin akrabalığınız aslında 5'li çetelerle olan akrabalığınızdır. Ucuz emek cenneti yaratmak isteyenlerle, uluslararası şirketlerle, tekellerle akrabalığınızı bu halk görüyor. Türk'üyle Kürt'üyle tüm halkı kuru soğana muhtaç ettiğinizi bu halk görüyor. Bu düzen böyle gitmez diyoruz. Bizi bölen, kutuplaştıran, birbirine düşman edip aradan servet vurgunculuğu yapanlara, bu sömürü düzenine karşı birlik olmak, dayanışmak, güçlenmek boynumuzun borcudur."

Editör: Haber Merkezi