Cengiz Aldemir/ANKARA- Human papillomaviruse (HPV) bağlı gelişen kanserlerin önlemek amacıyla HPV aşısının ücretsiz olması için kanun teklifi veren HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HPV aşısının ulusal aşı programına alınmasıyla daha az maliyetle kanser hastalığının önlenebileceğini ve birçok kişinin yaşam hakkının etkili bir şekilde korunmuş olacağını vurguladı.

KORUCULUĞU YÜZDE 100'E YAKIN

Umumi Hıfzıssıhha Kanununda değişiklik yapılmasını isteyen HDP'li Kemalbay, sağlık ve sosyal güvenlik haklarının Anayasa ile koruma altına alındığını anımsatarak, ''HPV aşısının düzenli bir şekilde uygulandığı gelişmiş ülkelerden toplanan veriler, aşının 15-19 yaş arası genç kadınlarda HPV enfeksiyonu yüzde 83 azalttığı, ayrıca aşı sayesinde 20 24 yaş arası kadınlarda enfeksiyon oranının yüzde 66 düştüğü belirtiliyor. Koruyuculuğunun yüzde yüze yakın olduğu bilinen, güncel yayınlarda HPV aşısı, 2006-2020 yılları arasında 100’den fazla ülkenin ulusal aşı programına girmişken, Türkiye’de ise üç doz olarak yapılması gereken HPV virüsü aşısı 2 bin 85 lira karşılığı yapılmakta, asgari ücretin neredeyse 3/4’ü fiyatına satılan aşının maddi külfeti sebebiyle birçok insan devletin yükümlülüğü olan eşit, parasız ve ulaşılabilir sağlık hakkına erişmekte güçlük yaşamaktadır" ifadelerini kullandı.

KANSERİ ÖNLEMEK MÜMKÜN

Yapılacak aşıyla bir sürü kanser çeşidinin önüne geçilebilecekken aşılamayı bir maliyet olarak gören iktidar milletvekilleri 15 yıldır ücretli olarak satılan aşı hakkında 'maliyetine bakmamız lazım' ve 'beklesinler biraz' gibi ifadeleri kullandığını anımsatan Kemalbay, " Halbuki kamusal sağlık hizmetlerinin etkili ve önleyici bir yaklaşımla sunulması, HPV aşısının ulusal aşı programına alınmasıyla daha az maliyetle kanser hastalığı önlenebilecek ve birçok kişinin yaşam hakkı daha etkili bir şekilde korunmuş olacaktır. Sağlık ve sosyal güvenlik hakları Anayasa ile koruma altına alınmış ve devlete sorumluluk yüklemiştir. HPV’ye bağlı gelişen kanserlerden aşı ile korunmak mümkündür" değerlendirmesinde bulundu.

AŞI HERKERSE ÜCRETSİZ OLMALI

Öncelikli olarak kız çocuklarının 9-14 yaş aralığında aşılanmaları, halihazırda yürütülen ulusal taramanın yanında HPV aşılarının LGBTİ+’lar dahil olmak üzere herkes için ulaşılabilir şekilde ücretsiz olarak ulusal aşı programına eklenmesi, önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önüne geçilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.''