CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanını Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi" olduğu söylenen yasa teklifini bütün muhalefet ve derneklerin itiraz ettiğini belirterek, “ Eğer siz iktidar partisi olarak, dönüp "Neden böyle, ne yapabiliriz?" diye düşünmüyorsanız burada sizin iyi niyetli olduğunuzu söyleyemeyiz” dedi.

İKTİDAR YENİ DARBE GİRİŞİMİ İÇERİSİNDE

İktidarı yasa teklifini fırsata çevirmeye çalışmak ve toplumu sessizleştirmek için yeni bir darbe girişimi içerisinde olduğunu söyleyen Kemalbay, devletin her türlü imkânını bir avuç zümreye peşkeş çeken bir mekanizma kurmakla suçlayarak, “ Oysa siz iktidara gelirken inanç özgürlükleriyle ilgili sıkıntıları, kimlik özgürlükleriyle ilgili sıkıntıları ve genel olarak hak ve özgürlüklerle ilgili sıkıntıları, istismarları fırsata çevirmiştiniz ve bütün bunları çözmek için iktidara geldiğinizi söylemiştiniz. Yoksullukla mücadele edecektiniz ve bu hakları gerçekleştirecektiniz. Fakat iktidarı belli bir zümre için kullanmaya başladığınızdan bu yana iktidarınızı korumak için her türlü yola başvuruyorsunuz, darbelere başvuruyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

BU TOPLUMU SİNDİRME YASASI

PTT, BALDUR işçilerinin grevde, Atlasjet, Bimeks işçileri sokakta, Ermenek işçileri, madenciler yürüyor, Cargill, TÜVTÜRK, Migros işçilerinin hak peşinde koştuğunun anımsatan Kemalbay, iktidar sıralarına dönerek, “Bunlara vereceğiniz herhangi bir cevap bulunmuyor. "Öğretmen işsiz, siz sessiz." diyorlar, sesiniz çıkmıyor. EYT'lileri kandırıyorsunuz, 3600 ek göstergeye bir cevabınız yok. Yoksulluk o kadar büyüdü ki 30 milyon insan açlık sınırında yaşıyor ve bu insanlara söyleyecek bir sözünüz yok ve onların mücadeleyi yükseltmesi, onların sokakları doldurması sizi korkutuyor ve korkularınızı işte bu toplumu bastırarak, sindirerek; onların sivil toplum örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini, hak mücadelelerini sindirerek bastırmaya çalışıyorsunuz. Bu yasanın anlamı bu. Eğer farklı olsaydı o zaman biz bu yasada başka şeyler görecektik. Mesela 12'nci maddeyi görecektik. 12'nci madde, siyasi nüfuz sahibi kişilere, üst düzey kamu görevlerinde bulunan devlet ve hükûmet başkanlarına ilişkin yolsuzlukların önlenmesi ve tespit edilmesi. Kim bunlar diye baktığımızda dönüp kendinize bakmanız gerekiyor” diye seslendi.

MAN, SARRAF, HALKBANK, MİT DOSYALARI KAPATILDI

Man Adası iddialarına "İftira." diyerek dosyalar açılmadan, soruşturma yapılmadan kapatılmasının hiçbir demokraside olmayacağını ifade eden Kemalbay,  Rıza Sarraf, Halk Bankası, MİT tırları davalarının üstünün kapatıldığını anımsatan HDP’li Kemalbay, “ Uluslararası raporlarda Suriye'deki kirli savaşa akıtılan kaynaklar ve silahlar, bütün bunlar bu raporlarda ortaya çıkan şeyler, hepsi, hepsinin okları dönüyor sizi işaret ediyor. Dolayısıyla, aslında, böyle gerçek anlamda kitle imha silahlarının yayılmasıyla ilgili, onların finansmanlarının önlenmesiyle ilgili bir yasa yapılabilse bu sizin kendi kendinizi sorgulamanız anlamına gelecektir ama tabii ki sizlerden böyle bir şey bekleyemeyiz” diye konuştu.

KAYYUMCU YASANIZI ÇÖPE ATACAĞIZ

Demokrasilerde insanlar, kurumlar, dernekler masum olduklarını ispatlamak zorunda olmadığını, böyle bir şeyin istenmesinin "faşizm"  onunda panzehrinin cesaret olduğunu belirten Kemalbay, “Biz buradan bütün halklarımızı, işçileri, emekçileri, yoksulları faşizmle mücadelede cesareti büyütmeye, cesareti yaygınlaştırmaya davet ediyoruz ve sizin bu yasa teklifiniz ve birazdan ellerinizin çoğunluğuyla yasa hâline dönüşecek olan, bu demokratik kitle örgütleri ve sivil topluma yönelik olarak kayyumcu yasanızı tarihin çöp sepetine atacağız.”

Editör: Haber Merkezi