Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Dışişleri Komisyonunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, herkesin yeni yılının sağlık, refah, barış, demokrasi içinde geçmesi dileklerinde bulunarak, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'dan Cezayir’de mağdur edilen Kayı inşaat firma çalışanlarının hak edişlerini alması için sorumluluk almaya davet etti.

BAŞARILI İŞ ADAMI ÖDÜLÜ VERİLMİŞTİ

Kayı inşaat firma sahibinin yaptığı haksız ve hukuksuz uygulamaları Bakan Yardımcısı Kıran’a aktaran Kemalbay, “Cezayir’de Kayı İnşaat firmasını bilirsiniz, belki sizin de gündeminizdedir. Bu arkadaşlar kum fırtınalarında çalışmışlar ve hak edişlerini alamadıkları için iki yıldır mücadele ediyorlar. Bu firma iflas ettiğini ve firmanın da mal varlığı olmadığını iddia ederek yaklaşık 300 işçinin hak edişlerini ödemiyor. Bu işçiler uzun bir süredir Cezayir’de de eylem yaptılar, grev yaptılar hatta grevlerinin altmışıncı gününde, Sayın Cumhurbaşkanı, bu firmanın sahibine Coşkun Yılmaz’a başarılı iş adamı ödülünü verdi. Bu firma sahibi birçok kere ödeme yapacağını işçilere söylediği hâlde gerçekleştirmedi, hâlâ gerçekleşmiş değil ve bu insanlar pandemi koşullarında ve ekonomik kriz koşullarında haklarını arıyorlar fakat firmanın ve firma sahibi Coşkun Yılmaz’ın reel ticari yaşamından çok farklı bir şekilde firma mal varlığını gösterdiği için de haklarını alamıyorlar” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SORUMLULUK ALMALI

Dışişleri Bakanlığını sorumluluk almaya davet eden ve Anayasanın 62. Maddesini anımsatan Kemalbay, “Bu konuda Dışişleri Bakanlığının da biraz sorumluluk alabileceğini Anayasa, yasalar da izin veriyor. Örneğin, Anayasa’nın “Yabancı ülkelerde Çalışan Türk Vatandaşları” başlıklı 62’nci maddesi burada, Türkiyeli vatandaşların da haklarının korunması gerektiğini söylüyor ki zaten biz, eğer bu serbest ticaret anlaşmaları gibi şeyleri tartışıyorsak, ulusal çıkarları tartışıyorsak... Zaman zaman ben size de soruyorum: “Bu ulusal çıkarlar kimin ulusal çıkarları?” diye. Acaba işçiler burada nerede duruyor, çalışanlar nerede duruyor? Bu açıdan Dışişleri Bakanlığı inisiyatif alabilir mi, bu arkadaşların haklarını hemen, süratle alabilmeleri için ne yapılabilir?” diye sordu.

MÜJDELİ HABER VERMEK İSTİYORUZ

Kayı inşaat firmasının Pakistan ve Vietnamlı işçileri de mağdur ettiğini ancak bu ülkelerin hükûmetlerinin devreye girerek işçilerin haklarını aldıklarını vurgulayan Kemalbay, Bakan Yardımcısı Kıran’dan Kayı İnşaat işçilerinin sorunlarının hızlı bir şekilde çözülmesini istedi. Kıran’dan somut bir şeyler söylemesi ni ve mağduriyet yaşayan işçilere müjdeli bir haber vermek istediğini ifade eden Kemalbay, Kıran’ın işçilerle görüşerek çözüm önerileri oluştura bileceğini söyledi.

MECLİS YETKİLERİ CUMHURBAŞKANINA VERİLEMEZ

Türkiye ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında Serbest Ticaret Anlaşması, Ortak Bildiri, Mutabakat Zaptı, Teati Edilen Mektupların Onaylanmasının Uygun Bulunması, Anlaşma, Protokoller ve Eklerine İlişkin Değişikliklerin Cumhurbaşkanınca Doğrudan Onaylanmasına Dair Yetki Verilmesi Hakkında Kanun Teklifine itiraz eden Kemalbay, “Bu maddede en önemli sorunun aslında bir kere daha Türkiye Büyük Millet Meclisinin yetkilerinin Cumhurbaşkanına verilmesi yani güçler ayrılığı ilkesi ve halk iradesinin temsilinin tanınmaması ya da devredilmesi. Bu anlayışın son derece antidemokratik ve yanlış olduğunu düşünüyoruz ve hani buna her zaman itiraz ettiğimiz gibi, burada da söylüyoruz. Yani, bu irade teslim edilemez, bu nokta son derece yanlıştır” eleştirisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi