Sağlık memuru olduğu belirtilen Onur Gencer adlı şahıs tarafından İzmir HDP İl örgütüne yönelik saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz katledilmişti.

Yeni gelişmeler çerçevesinde konuyu tekrar gündeme getiren HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, saldırı sonrasında edinilen bilgilerde katil Onur Gencer’in 2020 yılının ilk aylarında sağlık memuru olarak Suriye/Menbiç’de bir süre görev yaptığı, sağlık memurluğundan 2021 yılının Nisan ayında istifa ettiği bilgisinin basında yer aldığını anımsattı.

KATİLİ SADAT MI EĞİTTİ?

Önergesinde katil Gencer’in sosyal medya hesaplarında paylaşmış olduğu Minbic’de çektiği fotoğraftaki silahın, MKE tarafından TSK için üretilen MPT-76 olduğu, SADAT tarafından askeri eğitime maruz tutulduğu ve Suriye iç savaşına katıldığına dair iddialara da yer veren Kemalbay,  "Ayrıca; ısrarla istifa eden sağlık çalışanı olarak vurgulanan katil Onur Gencer’in İzmir Kemalpaşa Devlet Hastanesi'nde ATT olarak çalıştığı, çalıştığı süre içerisinde de sıkça başka yerlerde geçici görevlendirildiği ancak görevlendirildiği sağlık kurumlarına fiilen gitmediği de edinilen bilgiler arasındadır", dedi.

NEDEN ISRARLA İSTİFA EDEN VURGUSU YAPILIYOR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "Katil Onur Gencer’in ısrarla istifa eden sağlık çalışanı olarak vurgulanmış olmasının gerekçesi nedir?" diye sordu.

Kemalbay şu sorularına da yanıt istedi;

Bakanlığınız bünyesinde yapılan yurt dışı görevlendirmeleri ya da Suriye görevlendirmeleri hangi kriterlere göre yapılmaktadır? 

Katil Onur Gencer hangi kurum içi eğitimlere katılmıştır? 

Sağlık personeli arasından Suriye’ye görevlendirilen kişilerin tespitini İl Sağlık Müdürlükleri mi yapmaktadır? 

Sağlık çalışanlarından öğrendiğimiz kadarı ile İzmir İl Sağlık Müdürlüğü görevlendirme yetkisini 112 Acil Çağrı Merkezine fiilen devretmiştir.  Bütün illerde bu görevlendirmeleri 112 Acil Çağrı Merkezi yetkilileri tarafından mı yapılmaktadır?

Görevlendirme yapan birim hangi kriterleri baz almaktadır?

Katil Onur Gencer kadrolu olduğu hastane dışında hangi kurumlarda geçici olarak görevlendirilmiştir? Bu kadar sık geçici görevlendirilmesi normal midir?

Katilin Suriye’deki resmi görevi nedir ve ne kadar süreliğine görevlendirilmiştir?

Katil Onur Gencer hangi özelliğinden kaynaklı olarak Suriye’de görevlendirilmiştir?

Suriye’ye görevli olarak gönderilen sağlık personelleri görevlendirildikleri ülkelerde herhangi bir silah eğitimine tabi tutulmakta mıdır?

Katilin SADAT tarafından askeri eğitime maruz tutulduğu ve Suriye iç savaşına katıldığına dair basında günlerce yer alan iddialar araştırılmış mıdır? 

TSK envanterinde yer alan M16 tipi saldırı silahına görevlendirilmiş bir "sağlık çalışanının " erişimi nasıl mümkün olmaktadır? 

Katil Onur Gencer’in sağlık memuru olarak görevlendirildiği Suriye Minbiç’de sosyal medya hesaplarında paylaşmış olduğu kamuflajlı, silahlı, resmi plakalı fotoğrafları paylaşımları hakkında Bakanlığınızca yapılan herhangi bir işlem bulunmakta mıydı? 

Katil Onur Gencer’in görev yaptığı Kemalpaşa Devlet Hastanesi’nde kaç gün işe gitmemiştir, işe gitmemesi nedeni ile tutulan tutanaklar süresi içinde işleme konulmuş mudur? 

Katil Onur Gencer’in çalıştığı kuruma mazeretsiz ve izinsiz gelmemesinden dolayı kendisi ile Nisan aynın ilk haftası yapılan telefon görüşmesinde Onur Gencer’in “işe gelmeyeceğini beyan etmesi” üzerine kendisi hakkında çalıştığı kurum işlem yapmış mıdır? Yapıldı ise hangi tarihte yapılmıştır?

Mazeretsiz veya izinsiz olarak bir takvim yılında toplam yirmi gün göreve gelmeyen memura, bir daha devlet memurluğuna atanmamak üzere devlet memurluğundan çıkarma cezası verilir. Bu kurala rağmen geçici olarak görevlendirildiği yerlere haftalarca ve aylarca fiilen gitmediği iddia edilen katil Onur Gencer hakkında çalıştığı kurum neden işlem yapmamıştır?

Mazeretsiz ve kesintisiz 10 gün göreve gelmeyen memur hakkında ise çekilmiş sayılma hükümlerine göre işlem yapılmaktadır. Kendi beyanına göre Nisan ayının başından itibaren kendi isteğiyle işe gelmeyen katil saldırgan hakkında kurumu neden haftalarca işlem yapmamıştır?

Katil Onur Gencer çalıştığı süre içerisinde sıkça başka yerlerde görevlendirildiği ancak görevlendirildiği sağlık kurumlarına fiilen gitmediği halde neden üstleri tarafından korunmuştur?

Saldırgan fiilen işe gitmediği halde maaşını ve özlük haklarını kullanmaya devam etmiş midir?

Saldırı ve katliamdan sonra Kemalpaşa Devlet Hastanesi Başhekimliğinin saldırgan Onur Gencer ile ilgili hazırlanan tutanak tarihini değiştirmeye çalıştığı iddiaları araştırılmış mıdır? 

Kemalpaşa Devlet Hastanesi’nde ve katilin geçici olarak görevlendirildiği yerlerde inceleme ve araştırma yapmak üzere müfettiş görevlendirilmiş midir? 

Katil Onur Gencer’in bir hastaya bilinçli olarak yanlış tedavi uyguladığı iddiaları üzerine hakkında kurum içinde gereken yasal işlemler yapılmış mıdır?

Sağlık personeli olan katil Onur Gencer’in sosyal medya hesaplarındaki ırkçı ve nefret söylemleri ile çeşitli marka silahlar ile çekilmiş fotoğrafları dolayısıyla hakkında bugüne kadar disiplin açısından bir soruşturma yürütülmüş müdür?

Editör: Haber Merkezi