Cengiz Aldemir/ANKARA - Türkiye salgının geç başladığı ülkelerden olmasına rağmen Covid-19 epidemisinin en şiddetli yaşandığı ülkeler arasında olduğunu belirten Kemalbay, İlk vakanın açıklandığı 11 Mart’tan 30 Nisan’a kadar sadece yedi haftada PCR testi pozitif olan 117 bin vaka olduğunu hatırlattı. 29 Nisan itibariyle yeni vaka açıklayan ülkeler arasında da altıncı sırada olduğunu kaydeden Kemalbay, “ Bir bilim Kurulu üyesinin Bakanlıkça her gün açıklanan mevcut verilerin muhtemelen iki katı daha fazla veri ve ölüm yaşandığı açıklamasını göz önünde bulundurduğumuzda, pandeminin şiddetli yaşandığı ülkeler sıralamasında çok daha önlerde yer aldığımız görülmektedir” dedi.

EVDE KALMAK LÜKS

Salgınla mücadelenin yaşamsal öneme sahip olduğunu vurgulayan HDP’li Kemalbay, ‘Evdekal Türkiye’ çağrılarının son derece isabetli olduğunu kaydetti. Çalışanlar, güvencesiz, kadın, göçmen, evsiz, LGBTQ+’lar, seks işçileri ve yoksullar için evde kalma koşullarının sağlanmadığının altını çizen Kemalbay, emek gücünden başka bir dayanağı olmayanlar için evde kalmanın lüks olduğunu belirtti. Karantina koşullarının herkes için sağlanması zorunluluk olmasına rağmen emekçilerin ana gövdesinin açıkta bırakıldığını kaydeden Kemalbay, ekonomik kayıplar ve yaratacağı siyasi sonuçlardan kaçınmak için işçilerin çalışmasına göz yumulduğunu söyledi. Bu işçilerin başında PTT ve Kargo çalışanlarının geldiğini vurgulayan Kemalbay,. KESK Haber-Sen’in bir çok kentte korona virüs hastası PTT ve kargo çalışanlarının olduğu, bazılarının yoğun bakımda yaşam mücadelesi verirken, bazı illerde hizmet veren kısımların kapatılmadığı ve tüm personelin karantinaya gönderilmesi taleplerinin karşılanmadığı iddialarını meclis gündemine taşıdı.

Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütü'nün, Dünya Posta Birliği ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Covid-19 ve Çalışma Yaşamı Etkiler ve Yanıtlar başlıklı ön değerlendirme çağrılarına uymadığını ileri süren Kemalbay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’ndan şu sorularına yanıt istedi:

Pandemiye karşı PTT ve kargo çalışanlarını korumak için ticari kargoların siparişi ve dağıtımı neden durdurulmamaktadır?

Altındağ ve Mamak Dağıtım Merkezi’nin aynı binada 197 çalışanı ile hizmet vermesine rağmen sadece Altındağ Toplama Merkezi’nde çalışan personelin evine gönderilerek Mamak ilçesine hizmet veren bölümün çalışmaya devam ettirilmesinin nedeni nedir?

PTT çalışanlarının ve ailelerinin Covid-19 salgınına karşı yaşam hakkı ve sağlığı nasıl korunacaktır?

PTT iş yerlerinde ve kargo şirketlerinde salgına karşı işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmakta mıdır? Ne tür önlemler alınmıştır?

PTT ve kargo dağıtımı nedeniyle dağıtım yapılan evlere bulaş yayılmasını ölçme yönünde bir çalışmanız var mıdır?

PTT ve kargo çalışanları sağlık taramasından geçirilmekte midir? Covid-19 testi yapılmakta mıdır?

PTT ve kargo firmalarında Mart ayı itibarı ile bugüne kadar test sonucu pozitif çıkan personel sayısının illere göre dağılımı nedir? Hastanede yatarak tedavi alan personel var mıdır? Var ise kaç kişidir ve bu kişilerin de illere göre dağılımı nedir?

HABER-SEN’in virüsün yayılma biçimi ve koşullarına dair bilim insanlarından görüş alınarak gerekli tedbir ve önlemlerin alınması yönündeki yazısına istinaden hangi tedbirler alınmıştır?

PTT ve kargo şirketleri yönetimleri tarafından yığılan kargoların dağıtımı için çalışanlara baskı ve mobing uygulandığına ilişkin iddialar araştırılmış mıdır?

Covid-19 virüsün yayılma hızının yüksek olduğu bu günlerde internet üzerinden yapılan alışverişlere kısıtlama getirilmesi, acil ve zaruri olmayan posta, kargo gönderilerinin virüs salgını kontrol altına alınana kadar kabul edilmemesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

PTT gişelerinde olduğu gibi dağıtıcı çalışanlarında dönüşümlü olarak çalıştırılması ve idari izinli sayılmalarına yönelik Bakanlığınız nezdinde çalışmalar yapılmakta mıdır?

PTT merkez girişlerinde vatandaşların da kullanabilecekleri el dezenfektanları bulunmakta mıdır?

Acil kargoların yurttaşlara dağıtım merkezleri veya açık olan iş yerlerinden yapılmasını sağlamaya yönelik sürdürülebilir ve programlı bir çalışmayı kapsayacak projeniz var mıdır?

Covid-19 bulaşması ve yayılması riskini önlemek adına alınan tedbirler konusunda gerekli sorumluluğu üstlenmeyen ve gereğini yerine getirmeyen yöneticilerin soruşturulmasına yönelik Bakanlığınızın bir girişimi var mıdır?

Adalet Bakanlığı ve diğer Bakanlıklar ile tebligatların ve gönderilerin geçici bir süre ertelenmesi amacıyla bir çalışmanız var mıdır?

Bakanlığınızın çalışırken Covid-19 hastalığına yakalanarak sağlığını ve hayatını kaybeden işçilerin hastalıklarının iş kazası/ meslek hastalığı sayılması konusunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile ortaklaşa bir çalışması olacak mıdır?

Özellikle PTT’de çalışan taşeron işçilerin idareciler tarafından işten çıkartılma tehditleri ile fazla mesai ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği tedbirlerine aykırı bir şekilde çalıştırıldığına yönelik iddialar araştırılacak mıdır? Taşeron ve kadrolu çalışan ayrımcılığına, kast sistemine son verilecek midir?

İzmir, İstanbul ve Mersin’de sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek ilçelerinden sürgün edildikleri iddiaları doğru mudur? Bu sürgünler bilginiz dâhilinde mi yapılmıştır?

Personelin sosyal medya hesaplarının takip edileceği yönünde uyarılar yapıldığına dair iddialar araştırılıp bu uyarıları yapan ilgililere gerekli cezai işlem yapılacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi