CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA-Türkiye’de yapısal bir sorun olan kadın işsizliğinin pandemi ile birlikte daha da büyüyerek bir kriz haline dönüştüğünü belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, kadınların iş gücüne, istihdama eşit katılımının önündeki tüm yapısal engellerin tespiti, pandeminin kadın istihdamı üzerindeki yıkıcı etkileri, çalışma yaşamında cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadın istihdamını artırıcı politikaların belirlenmesi ve çözüm yollarının araştırılması için meclis de komisyon kurulmasını istedi.

Dünyada uygulanan sosyal politikaların öncelikli hedefleri arasında kadın iş gücü ve istihdamının arttırılması olduğunu belirten Kemalbay, Türkiye’de 2023 yılı itibarıyla kadınların işgücüne, istihdama katılımını arttırma, kendi işinde çalışan ve işveren konumunda olan kadın oranını yükseltme hedeflerinden çok uzak olduğunu gösteren Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı 11. Kalkınma Planı’na dikkat çekti. Kadınların işgücüne katılım oranlarının OECD veya Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında önemli ölçüde düşük olduğunu kaydeden Kemalbay, ülkedeki toplumsal cinsiyet eşitsizliği politikaları yüzünden, kadının ikinci plana itilmesine, dışlanmasına, eğitim, istihdam gibi birçok alanda ayrımcılığa uğramasına neden olduğunu söyledi.

KADINLAR İÇİN DÜŞÜK İSTİHDAM UYARISI

Dünya Ekonomik Forumu’nun “Toplumsal Cinsiyet Uçurumu 2017 Raporu’nda Türkiye’nin 144 ülke arasından 130. sırada yer aldığı bilgisini paylaşan Kemalbay, “ Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilciliği’nin  Covid 19’un istihdama etkilerine ilişkin gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre salgının en çarpıcı sonuçlarından birinin kadın istihdam oranında Türkiye’yi 20 yıl öncesine götürmesi olduğunu vurgulanmış, özellikle genç kadınların  genç erkeklere göre çok daha fazla iş kaybına uğradıkları ve kadın istihdam oranının  Mayıs ayında bir anda yüzde 25.6 ya düşmesi sonucu  düşük kadın istihdam oranının kalıcı hale gelme riski bulunduğu ve hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerektiği ifade edilmiştir” dedi.

SON 1 YILDA KADIN İŞ GÜCÜ YÜZDE 8 AZALDI

Türkiye’de büyük oranda devam eden geleneksel anlayışın hane içinde çocuk, hasta, yaşlı ve engelli bakım hizmetlerinin ücretsiz olarak kadınlara yüklemesi nedeniyle, kadınların işgücü piyasasında yer alamadıklarını vurgulayan Kemalbay, önergesinde, “Özellikle erken çocukluk bakımı ve okul öncesi eğitimde kurumsal bakım hizmetlerinin eksikliği kadın işgücünü kısıtlamakta ve kadınların istihdamdaki devamlılığını da engellemektedir. DİSK’in Araştırma Merkezi (DİSK-AR)’ın en son “İşsizlik ve İstihdam Raporuna göre; son bir yılda kadın iş gücünün yüzde 8 azaldığı belirtilmiştir. Kadınların istihdam oranı bir yılda 3 puan azalarak, çalışma çağındaki her dört kadından sadece birisi istihdama katılmış olmaktadır.  Yine raporda, Covid-19 etkisiyle revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik oranının Mayıs 2020’de erkeklerde yüzde 35.2, kadınlarda ise yüzde 45,3 olarak gerçekleştiği, Covid-19 döneminde kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamalarının yoğunlaşmasıyla birlikte işbaşında olan kadınların sayısının bir yılda yüzde 21 oranında azalmış olduğu ve işbaşında olmayan kadınların sayısının bir yılda 5 katına çıktığı belirtilmektedir” bilgilerini paylaştı.

KADINA GÜVENCELİ VE SÜREKLİ İSTİHDAM

Pandemiyle birlikte küresel ve yerel ölçekte yaşanan ekonomik krizin faturasının kadınlara çıkarıldığını, işgücünden ve istihdamdan çekilerek evlerine dönmek zorunda kaldıklarını kaydeden HDP’li Kemalbay, engelli erkek istihdamının engelli kadın istihdamının üç katı olduğunu belirterek, engelli kadın çalışanlara ilişkin ciddi bir politika eksikliğine dikkat çekti.

                                                                                                                                                                                                            

Editör: Haber Merkezi