CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- İstanbul Sözleşmesi’nin bütün kadınların güvencesi olduğunu belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, İz gazeteye yaptığı değerlendirmesinde, Sözleşmeye kesinlikle dokunulmaması gerektiğini vurgulayarak, “ Kadınların tacize, tecavüze uğraması, şiddete maruz kalması, öldürülmesi bütün bunların önüne geçmek için İstanbul Sözleşmesini kadınlar kendi mücadeleleriyle hayata geçirdiler” dedi.

'KADINLAR HEDEFTE ÇÜNKÜ…'

Kadın cinayetlerini durdurmak için bu sözleşmenin hayata geçirilmesinin bir zorunluluk olduğunu ve kadınların şiddet ve cinayetlerin önüne geçmekte kararlı olduklarını kaydetti. Tartışmaların kadın düşmanı temelli olduğunun altını çizen Kemalbay, “ Türkiye’de en dinamik demokrasi mücadelesi verenlerin en önünde kadınlar olduğu için hedef alınıyor. Kadınlar bu saldırıları da kesinlikle püskürtecekler. Kadınlar sadece kendilerini değil çocukları, göçmenleri, yoksulları da koruyorlar. O yüzden bu sözleşmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum” yorumunda bulundu.

Bütün kadınların sözleşmeyi koruması ve uygulanmasını sağlamak için sokağa çıkması gerektiğini vurgulayan Kemalbay, kadınların sözleşmeye sahip çıkmalarına başta siyasi partiler olmak üzere toplumun bütün kesimlerinden destek verildiğini söyledi.

'SUÇ İŞLEDİLER'

Kolluk güçlerinin demokratik haklarını kullanan kişilere karşı yasal sınırlarını ihlal ederek uygulamış olduğu şiddet, işkence ve hak ihlallerinin münferit bir olay olmadığının altını çizen Kemalbay, bu durumun sürekli hale geldiğine dikkat çekti. Kolluk güçlerinin İzmir’de kadınlara karşı cinsel, fiziksel ve sözel şiddet ile birlikte orantısız güç kullandığını söyleyen Kemalbay, darp ve onur kırıcı sözlerin yanı sıra vücut dokunulmazlığının ihlal edilerek cinsel taciz eylemine kadar pek çok suç işlendiği bilgisini paylaştı.

'POLİS YETKİ TANIMIYOR'

Kadınların eş zamanlı İstanbul, Antalya, Bursa… gibi birçok ilde yaptıkları eylemlerinde sorun olmadığını, İzmir’de ise yasal haklardan olan protesto eyleminin, polis şiddetiyle engellenmesine tepki gösteren Kemalbay, “Barışçıl etkinlikler, gösteri ve toplantı için izne ihtiyaç yoktur. İzmir Emniyet amirleri başta olmak üzere emniyet güçleri tarafından kadınlara hukuksuz müdahale edilmiş, erkek polisler tarafından meydan dayağı atılmış, kadınlar kadın polisler eliyle saçlarından sürüklenmiş, tekme atılmış nefret söylemleri eşliğinde işkenceye, şiddete maruz kalmışlardır. 16 kadın yerlerde sürüklenerek darp edilerek göz altına alınmıştır. Bu esnada bir polis amirinin göz altına alınmakta olan kadın için emrindeki polislere 'kolunu kırın' şeklinde talimat verebilecek cüreti kendisinde görebildiği basına yansımıştır” diye konuştu.

'POLİSE CEZA YOK'

Polislerin yurttaşlara karşı orantısız güç, hukuksuz kimlik sorma, göz altına alınanlara keyfi işlemlerle yaşam haklarının ihlal edildiğini belirten Kemalbay, “Kolluk gücü suçlarının cezasızlıkla karşılanması ile İstanbul Sözleşmesi’nin 5’inci maddesinde yer alan 'devletin, kendi yetkililerinin, görevlilerinin, temsilcilerinin, kurumlarının veya devlet adına hareket eden diğer kişilerin kadınlara yönelik şiddet anlamına gelen fiillerden kaçınmalarını sağlama yükümlülüğünün de açıkça ihlal edildiği görülmektedir. Kolluk güçlerine ise ceza uygulaması yok.” 

Editör: Haber Merkezi