İZ GAZETE - Kadına yönelik şiddetin ülkenin başat gündemi olmaya devam ettiğini vurgulayan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un; “Her kadın cinayeti bizim kadına yönelik şiddetteki kadın cinayeti değildir. Her intihar kadın cinayeti değildir. Her şüpheli ölüm de kadın cinayeti değildir” açıklamasına tepki gösterdi.
 

ÇELİŞKİ VAR

Konuyu meclis gündemine taşıyan Kemalbay, kamuoyuna yansıyan resmi verilerle yapılan açıklamanın çeliştiğine dikkat çekti. 2009 yılında Adalet Bakanlığı’nın verilerinde, 2002’den 2009’a kadar yüzde 1400’lük bir artış olduğunu hatırlatan Kemalbay, Bakan Gül’e, “Paylaşılan bu veriler son derece önemli bir tabloyu gün yüzüne çıkarmaktadır. Bu tarihten itibaren uzunca bir süre boyunca ilgili bakanlıklarca herhangi bir verinin paylaşılmamış olması, verilerin arttığına dair emare olarak değerlendirilmektedir. En son resmi veri paylaşımı, 2019 yılında Polis Akademisi tarafından açıklanan 2016 - 2018 istatistikleridir. Burada ise sadece 3 yılda 932 kadın cinayeti olduğu belirtilmekte olup, iktidarın verileri gizlediğine dair kaygılar artmaktadır” dedi.

Kadın derneklerinin otaya koyduğu verilerin bunun çok üstünde olduğunun altını çizen Kemalbay, “Neredeyse her gün birkaç kadın cinayetine tanıklık ediliyor olması ile birlikte şüpheli kadın ölümleri, fiziksel şiddet, taciz, tecavüz, istismar vakaları da eklenince erkek şiddeti önlenemez boyutlara varmış durumdadır” eleştirisinde bulundu.

İKİ BAKANA SORULAR

Kadına yönelik şiddet ile ilgili İzmir, Aydın, Balıkesir, Çanakkale illerini kapsayan sorularını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Adalet Bakanı Abdulhamid Gül’e ayrı ayrı yönelten Kemalbay, Bakan Selçuk’a:

Son on yıl içerisinde İzmir ilinde kaç kadın öldürülmüştür? İzmir’de gerçekleşen kadın cinayetlerinin failleri belirlenmiş midir? Faillerin kim olduğuna dair istatistiki bilgiler ne şekildedir?

İzmir ilinde kadın cinayetlerinin failleri hakkında etkin soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturmalar neticesinde kaç kişi hakkında dava açılmış, kaç kişi hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verilmiştir?

İzmir ilinde gerçekleşen kadın cinayetlerinin yargılanan failleri ne kadar ceza almıştır? Buna dair istatistiki bilgiler ne şekildedir?

İzmir ilinde kadın cinayeti faillerinden ceza alan, davası devam eden ve beraat edenlerin sayısına dair istatistiki bilgiler ne şekildedir?

İzmir ilinde son on yıl içerisinde kaç şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiştir?

İzmir ilinde gerçekleşen şüpheli kadın ölümlerinde etkin soruşturma yürütülmüş müdür? Yürütülen soruşturmalar neticesinde kaç kişi hakkında dava açılmıştır? Açılan davaların akıbeti ne olmuştur?

İzmir ilinde kadına yönelik şiddet kapsamında 10 yıl içerisinde kaç şikayet başvurusu yapılmıştır? Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır? Davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?

İzmir ilinde tecavüz, taciz, istismar vakalarına dair son on yıl içerisinde kaç şikayet başvurusu yapılmıştır? Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır? Davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?

İzmir ili genelinde son on yıl içerisinde Bakanlığınızın müdahil olduğu kaç kadına yönelik şiddet, cinayet, taciz, tecavüz ve istismar davası vardır? Bu davaların neticelerine dair istatistiki bilgiler ne şekildedir?

Bakanlığınızın bu tür davalara müdahil olması, yargılamaların seyrine katkı sağlıyor mu?

Kadın cinayetlerinin sıradan ve meşru hale geldiğine dair söylem ve tespitler karşısında Bakanlık olarak bu algıyı değiştirmek ve kadınların şiddete maruz kalmasını engellemek adına bir çalışma yapılmasını ne zaman gündeminize alacaksınız?

Bakanlığınız şiddete, tacize ve tecavüze maruz kalan kadınlara psikolojik destek sağlamakta mıdır? Yine kadın cinayetinde yaşam hakkı elinden alınan kadınların geride bıraktıkları çocuklara Bakanlık olarak ne tür bir destek sağlanmaktadır? Diye sordu.

Kemalbay Adalet Bakanı Abdülhamid Gül’den de:

-Son on yıl içerisinde Aydın ilinde kaç kadın öldürülmüştür? Aydın ’da gerçekleşen kadın cinayetlerinin failleri belirlenmiş midir? Faillerin kim olduğuna dair istatistiki bilgiler ne şekildedir?

-Aydın ilinde kadın cinayetlerinin failleri hakkında etkin soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturmalar neticesinde kaç kişi hakkında dava açılmış, kaç kişi hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verilmiştir?

-Aydın ilinde gerçekleşen kadın cinayetlerinin yargılanan failleri ne kadar ceza almıştır? Buna dair istatistiki bilgiler ne şekildedir?

-Aydın ilinde kadın cinayeti faillerinden ceza alan, davası devam eden ve beraat edenlerin sayısına dair istatistiki bilgiler ne şekildedir?

-Aydın ilinde son on yıl içerisinde kaç şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiştir?

-Aydın ilinde gerçekleşen şüpheli kadın ölümlerinde etkin soruşturma yürütülmüş müdür? Yürütülen soruşturmalar neticesinde kaç kişi hakkında dava açılmıştır? Açılan davaların akıbeti ne olmuştur?

-Aydın ilinde kadına yönelik şiddet kapsamında 10 yıl içerisinde kaç şikayet başvurusu yapılmıştır? Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır? Davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?

-Aydın ilinde tecavüz, taciz, istismar vakalarına dair son on yıl içerisinde kaç şikayet başvurusu yapılmıştır? Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır? Davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?

-Aydın ili genelinde son on yıl içerisinde Bakanlığınızın müdahil olduğu kadına yönelik şiddet, cinayet, taciz, tecavüz ve istismar davası sayısı kaçtır? Bu davaların neticelerine dair istatistiki bilgiler ne şekildedir?

-Bakanlığınızın bu tür davalara müdahil olması, yargılamaların seyrine katkı sağlıyor mu?

-Kadın cinayetlerinin sıradan ve meşru hale geldiğine dair söylem ve tespitler karşısında Bakanlık olarak bu algıyı değiştirmek ve kadınların şiddete maruz kalmasını engellemek adına bir çalışma yapılmasını ne zaman gündeminize alacaksınız?

-Bakanlığınız şiddete, tacize ve tecavüze maruz kalan kadınlara psikolojik destek sağlamakta mıdır? Yine kadın cinayetinde yaşam hakkı elinden alınan kadınların geride bıraktıkları çocuklara Bakanlık olarak ne tür bir destek sağlanmaktadır? “ sorularına yanıt istedi.