CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Türkiye’nin ağır bir ekonomik kriz ve salgın kriziyle mücadele ederken HDP’nin Kadın Meclisi’nin, "kadınlar için adalet" kampanyası çerçevesinde, "kadın yoksulluğuna hayır" buluşmaları gerçekleştirmek için İzmir ve Aydın illerinde yaptıkları kadın buluşmalarını paylaştı.

KADIN BULUŞMALARI

İzmir'de sokak satıcısı kadınlarla buluştuklarını, midye dolma, tandır ekmeği, evlerde parça başı iş yapan kadınlarla buluştuklarını söyleyen Kemalbay, “Ev işçileriyle buluştuk. Aydın Söke'de ise kırk yıldır aynı yerde hasır şemsiye üreterek geçimini sağlamaya çalışan Roman kadınlarla buluştuk. Yine, Aydın Köşk'te çilek seralarında iki büklüm, o sıcakta çilek toplayan kadınlarla buluştuk. Buradan buluştuğumuz bütün kadın arkadaşları sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” dedi.

KADINLAR SİGORTASIZ, GÜVENCESİZ

Midye satan kadınların İzmirlilere tarçınlı midye yerine, isotlu midyeyi sevdiren insanlar olduğunu anımsatan Kemalbay, kadınların yaptığı işlerin emek yoğun, zor işler olduğunu belirterek, “Kadınların emeği görülmüyor ve insana yakışır bir ücret ve insana yakışır çalışma koşullarında çalışamıyorlar. Tandır ekmeği üreten kadınlar geçimini bu ekmeği üreterek sağlıyorlar ama görülmüyorlar ve yine ev işçileri sigortasız, güvencesiz çalışıyorlar” sözleriyle gözlemlerini paylaştı.

KADINLAR İŞE VE GELİRE ERİŞEMİYORLAR

Aydın Söke'de Roman kadınların kırk yıldır hasır şemsiye üreterek çalıştıklarını kaydeden Kemalbay, site inşaatlarının kapılarına kadar dayanan Roman kadınların bulundukları yerden sürülme tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını, çilek tarlalarında çalışan kadınların güvencesiz şekilde çalıştıklarına anımsattı.

Kadın işsizliği ve kadın yoksulluğunun çok büyük ve derin olduğuna dikkat çeken Kemalbay, “ Kadınlar işe de gelire de erişemiyorlar. Kadın işsizliği yüzde 43 seviyelerinde sürüyor DİSK-AR'ın araştırmasına göre. Yine uluslararası istatistikler, Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'a göreyse 33 ülke arasında kadın yoksunluğunda Türkiye sondan ikinci sırada. Kadınlar emekleri yok sayılarak, cinsiyetçi iş bölümü yapılarak, eğitime eriştirilemeyerek, bölgesel eşitsizlikler sebebiyle daha ağır koşullara maruz kalıyorlar, daha yoksullar, daha işsizler çünkü kadınlar erkek egemen kapitalist sömürü baskısı altındalar” sözleriyle tepki gösterdi.

KADIN YOKSULLUĞU HÜKÜMETİN UTANCIDIR

Ev işlerinin kadınlara mahsus işler olarak görülerek, ailenin sorumluluklarını tek başına üstlenmek durumunda bırakıldıklarını vurgulayan Kemalbay, kadınların evleninceye kadar iş yerlerinde geçici işçi olarak görüldüğünü söyledi. Türkiye’de kadınlara eş değer işe eşit ücret verilmediği eleştirisinde bulunan Kemalbay, şöyle konuştu: “ Kadınlar iyi işlere erişemiyor. Kadınların bu konumlarını asla kabul etmiyoruz. Kayıt dışı eğreti işleri kadınlara layık gören bu anlayışa burada itiraz ediyoruz. Güvencesiz çalışmanın ortadan kaldırılması, kadınların evde hasta, yaşlı, engellilere bakması gereken kişiler olarak görülmesinden vazgeçilmesi gerekiyor. Çadırda yaşayan kadınlar… Bakın, adres veremedikleri için sosyal yardıma bile erişemiyorlar o yüzden kadın yoksulluğunun derinliğine herkes gözlerini dikmeli. Bu Parlamento bu konuda çözüm üretmelidir diyoruz. Kırk yıldır 80'e yakın hane üretim yapıyorsa, hâlâ çadırda yaşıyorsa, suyu, elektriği, tuvalet, hijyen koşulları yoksa bunun utancı hem o Aydın Belediyesinin utancıdır hem de bu Hükûmetin utancıdır. Bu sorunlara derhâl çözüm bulunması gerekiyor. Çatışmadan, savaştan, kayyım gaspından uzaklaşan ve metropollere gelenler burada ucuz iş gücü olarak görülüyor yine bu da bu Hükûmetin, bu iktidarın suçudur arkadaşlar çünkü bu kadın yoksulluğu politiktir, bakın kadınların cinayeti de politiktir. Bu pankartlarımızı astık ve indirdiniz; buradan yükseltiyorum: Kadın cinayetleri de kadın yoksulluğu da politiktir. Kadınlar yoksul çünkü siz varsınız, kadınlar ölüyor çünkü siz varsınız.”