Cengiz Aldemir/ANKARA - HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay meclis de yaptığı basın toplantısında çalışma hayatında yaşanan sorunları ve sendikalı olan Kod 29 bahanesiyle işten atılan Kayı, Migros, Baldur , Systemair ve Çorum Ekmekçioğulları işçilerin sorunlarını dile getirdi.

Sözde işten atmaların yasak olmasına rağmen işten atılmaların artarak devam ettiğini ifade eden Kemalbay, DİSK-AR’ın Ocak 2021 raporuna göre işbaşında olan işçilerin son bir yılda 1 milyon 833 bin kişinin azaldığına dikkat çekti.

İŞÇİLER ÜZERİNDE 3 TÜR İHLAL YAYGINLAŞTI

Pandemi sürecinde özveriyle çalışan işçiler üzerinden iflas, sendikasızlaştırma, Kod-29 3 tür ihlalin yaygınlaştığına tanıklık ettiğini söyleyen Kemalbay, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bu konuda hiçbir çözüm üretmediğini belirterek, “Bunlardan birincisinin iflas gerekçesiyle işçiler mağdur ediliyor. Kayı inşaat işçileri bu nedenle ağır mağduriyetler yaşıyorlar, hakları için eylemler sürdürüyorlar. Ermenek Uyar Madencilik ve Bimeks A.Ş. ve Atlas Jet’de bunlara tanıklık ettik. Bu sorunlara hiçbir şekilde çözüm üretilmiyor. İkincisi sendikasızlaştırmalardan dolayı işten atılmalar arttı. Systemair, Baldur, Migros, Ekmekçioğulları işçilerinin işten atılmalarını buna örnek gösterebiliriz. Üçüncü hak ihlali ise sözde işten atılmalar yasak denilse de ahlaksızlık, cinsel taciz, uyuşturucu madde kullanma, hırsızlık ve benzeri nedenlerin yer aldığı Kod-29 ile işçiler, hiçbir kanıt sunulmadan, damgalanarak işten atılmalar çok yaygınlaşmıştır. İşçilerin bu şekilde atılmaları sonucunda ihbar ve kıdem tazminatlarını bile alamıyorlar, ücretsiz izin ödeneğinden ve işsizlik maaşından da faydalanamıyorlar. Kod-29’dan atılan kadın işçilere ise ayrıca mağduriyet yaşıyor. İşçiler Kod-29 ile hem işsiz kalmakta, hem haklarını kaybetmekte, hem de yaftalanmaktadırlar. Bu konuda İş-Kur ve SGK’nın gereğini yapmıyorlar” sözleriyle eleştirdi.

İZMİR, AYDIN VALİLİKLERİ SUÇ İŞLİYOR

İzmir ve Aydın’da kayyum zihniyeti ile hareket eden belediyelerde çok ciddi bir hak ihlali yaşandığını ve Kod-29’a başvurularak işten atılmaları tespit ettiklerini söyleyen Kemalbay, İzmir ve valiliklerinin suç işlediğini ileri sürerek, “ İzmir’de 94 işçi yürürlükte olmayan, güvenlik soruşturması gerekçesiyle işten çıkartıldılar ve Kod-29 bu işten çıkartmalarda kullanılan madde oldu. İzmir ve Aydın valiliğini şu an yürürlükte olmayan, kaldırılmış olan güvenlik soruşturmalarını hukuksuz bir şekilde hayata geçirmişlerdir” sözleriyle tepki gösterdi.

YETKİLİLERE ÖNERİLER

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, SGK ve Çalışma Genel Müdürlüğü’ne çağrıda bulunan Kemalbay,“Mahkemelerde kazanılan işçi haklarının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması sağlanmalıdır. Devlet pandemi sürecinde çalışanların mağdur edilmemesi için işçilere hakkedişlerinin karşılığı olan alacaklarına dair güvence vermelidir. İşletmelerin sendikaları engelleyici tutumlarına karşı yasalar etkili bir şekilde hayata geçirilmelidir. Sendikaların işçilerin şikayetlerini ve özellikle Kod-29 konusunda yaşanan mağduriyetler araştırılarak kanıta dayanmayan Kod-29’ları Çalışma Genel Müdürlüğü ve SGK tarafından ciddiyetle incelemeli ve yasalar uygulanmalıdır. Bakanlıkça işverene verilen cezalar takip edilmeli ve ayrıca işçiyi damgalayan hukuksuz Kod-29’a başvuran işverenler kanunu istismar ederek haksız kazanç sağladığı ve işçiye zarar verdiği için cezalandırılmalıdır. Sendikal sözleşmeler ve iş kanunun etkin bir şekilde uygulanmalıdır. Sendikasızlaştırma çabasında olan işverenler cezalandırılmalıdır” sözleriyle önerilerini sıraladı.

Editör: Haber Merkezi