CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Meclis de konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Gezi sürecinde katledilen Berkin Elvan’ın ölüm yıldönümünde iktidara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay üzerinden tepki gösterdi. Sayın Oytay’ın,"Savunmasız çocuklara gaz bombası atan zihniyeti tanımlayacak tek kavram 'barbarlık'tır." sözünün altına imza atıyorum. Ancak sayın Oktay, başkası olunca bol keseden konuşuyorsunuz da Berkin Elvan altı yıldır aramızda yok, polisin attığı bir gaz fişeğiyle yaşamını yitirdi. Berkin Elvan için hâlâ adalet gelmiş değil. Katili koruyan iktidar ve güdümlü yargı halkın nezdinde çoktan mahkûm oldular diye düşünüyorum ve Berkin Elvan'ı burada saygıyla anıyorum” dedi.

İSTİHDAMDA KADIN YOK

TÜİK’in 2019 Aralık rakamlarını hatırlatan Kemalbay,Türkiye’nin kadın istihdamı konusunda, dünyanın hiçbir yerinde görülmedik ölçüde kadınların aleyhinde olduğunu belirtti. Kemalbay, kadınların çalışma yaşamının dışına atıldığını, bu konuda hem partisinin hem kendisinin önerge çalışmalarının iktidar tarafında reddedildiğini hatırlattı. Kadın nüfusunun 31 milyon, erkek nüfusun ise 30 milyonun üzerinde olduğunu kaydeden Kemalbay, “Kadının istihdama katılımına baktığımız zaman 10 milyonun üzerinde, erkek istihdamına baktığımız zaman 21 milyonun üzerinde ve kadının tarımda istihdam edildiğini ağırlıklı olarak düşündüğümüz zaman, kadınlar açık bir şekilde ayrımcılığa uğruyor.İstihdamda yani çalışma hayatında kadınlar yer alamıyor” eleştirisinde bulundu.

EVE KAPATILAN KADIN

Eleştirilerine TÜİK'in araştırması üzerinden devam eden HDP’liKemalbay, kadınların iş gücüne katılım sağlayamama nedenlerini sıraladı. Avrupa ile Türkiye arasındaki kadın istihdamı arasındaki uçuruma dikkat çeken Kemalbay, “Birinci sırada ev işleri; ikinci sırada emeklilik, engelli olma, iş aramama…" Bu, bütünü yani hem erkek hem kadınları kapsıyor fakat birinci sırada ev işleri geliyor; 11 milyon kadın, ev işleri sebebiyle istihdama katılamadığını söylüyor. Bunun anlamı şu: Kadınların, evde bakım hizmeti yaptıkları için, çocuklara, yaşlılara, engellilere baktıkları için çalışma yaşamının dışına atıldıklarını görüyoruz. "OECD ülkeleri" dediğimiz ülkelerde çoğu Avrupa ülkesikadının istihdama katılımı yüzde 70, Türkiye'de yüzde 30'larda. Bu, tamamen iktidarın politikaları sebebiyle, kadınları ev içine kapatan politikaları sebebiyle kadınların evde tutulduğunu gösteriyor” tespitinde bulundu.

KADINA ENGEL ÜÇLÜ

Türkiye'de erkek egemen bir baskı sisteminin olduğunu belirten Kemalbay,erkek, devlet ve sermayenin el ele vererek, kadınları eve mahkûm ettiklerini, yaşamlarını güvencesiz bir şekilde sürdürmek zorunda bırakıldığını söyledi. Kadınların yüksek ücretli ve yüksek pozisyonlu işlere getirilmediğini vurgulayanKemalbay,bu zihniyete son verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Kadın-erkek eşitliğini sağlayabilmek açısından kreşler açılması gerekiyor. İş yerlerinde, mahallelerde kreşler açılmalı ve 7/24 açık olmalı; kadınlar, eğitimde ve hayatın her alanındaki sunulan politikalarda hizmetlerden yararlanabilmeli, eğitime erişebilmeli, meslek sahibi olabilmeli ve kadınlar çalışma hayatına eşit bir şekilde katılabilmeli. Aksi hâlde, kadınlar sittinsene çalışma yaşamına giremeyecekler” diye konuştu.

Çalışma yaşamındaki örgütsüzlüğün ve sendikasızlığın ayrımcılığı körüklediğini belirten Kemalbay, kadınlarınerkeklerle eşit bir şekilde yer almasını sağlayacak hukuki düzenlemelerden yararlanamadıklarını hatırlattı.TBMM’nin ev kadını pozisyonunda olan kadınlar için, sigorta ve emeklilik hakkını sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Haber Merkezi