Cengiz Aldemir/ANKARA - Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadına ve aile içi şiddetin önlenmesini düzenleyen İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme kararını meclis gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, sözleşmeden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi için konunun araştırılmasını istedi.

ÇEKİLMENİN HUKUKİ YÖNÜ TARTIŞMALI

Temel ilkesinin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak olan İstanbul Sözleşmesini ilk imzalayan ve onaylayan ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Kemalbay, 20 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararı ile hukuki yönü tartışmalı, kadın hakları ve iradesi yok sayılarak tek taraflı olarak geri çekildiğini anımsattı.

DEVLET ŞİDDETİ ÖNLEMEK ZORUNDA

Yüzyıllardır şiddete ve ayrımcılığa karşı mücadele veren kadın haklarının tanımladığı İstanbul Sözleşmesi'nin uluslararası bir düzenleme olduğunu vurgulayan Kemalbay, "Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan (İstanbul Sözleşmesi) kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları belirlerken devletlere bu konuda yükümlülükler vermektedir" ifadelerini kullandı.

6 AYDA 154 KADIN ÖLDÜRDÜ

Sözleşmenin kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, mağdurların korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü, etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Kemalbay, şüpheli

kadın ölümlerindeki artışa dikkat çekti. Kemalbay, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun, 2020 yılında 300 kadının öldürüldüğü, 2021 yılının ilk 6 ayında 154 kadının erkek şiddeti yüzünden hayatını kaybettiği, yüzlerce kadının şiddete, istismara uğradığı ve sakat kaldığı bilgisinin yer aldığı raporu paylaştı. Önergesinde, 3 Haziran 2021 tarihinde erkeklerin en az 9 kadına tecavüz ettiği, 54 kadını seks işçiliğine zorladığı, 67 kadına şiddet uyguladığı, 16 çocuğu istismar ettiği ve 13 kadına tacizde bulunduğu bilgisinin yer aldığı, Bianet'in “Erkek Şiddeti Çetelesi”ne de yer veren Kemalbay, şiddet uygulayanlara ceza indirimi yapıldığını vurguladı.

KARAKOLLARDA KEYFİ UYGULAMALAR ARTTI

Sözleşmeden çekildikten sonra karakollarda keyfi uygulamaların attığına dikkat çeken Kemalbay, iktidarın sözleşme karşıtı söylemleriyle kadına, LGBTİ+’lara yönelik şiddetin önünün açıldığını kaydetti.

KONU ARAŞTIRILSIN

Temel hak ve özgürlüklerin cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle belirlenmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunun altını çizen Kemalbay, "Tüm bu nedenlerle, İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının geri alınması ve Sözleşmeden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla bir Meclis Araştırılması açılması elzemdir."

Editör: Haber Merkezi