CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- İz Gazete'ye konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Derneklere Kayyum Atama Yasası ve hakları için direnen Ekmekçioğulları Metal İşçilerinin direnişi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Meclis Genel Kurulu’nda 27 Aralık'ta kabul edilen “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun Teklifi”ne tepkiler sürmeye devam ediyor. Konuya meclis genel kurulunda da sert tepki gösteren HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Pandemi de, 15 temmuz’da olduğu gibi her şeyi fırsata çeviren Saray yönetiminin meclisi de vesayet altına aldığını söyledi.

2015 KAYYUM SİYASETİNİN PARÇASI

Derneklere Kayyum Atama Yasası’nın sadece 6 maddesinin kitle imha silahları finansmanıyla ilgili olduğunu, 43 maddenin ise sivil alanı susturmak için hazırlanmış maddeler olduğunu, bu konuda HDP olarak çok mücadele verdiklerini anımsatan Kemalbay, “ Biz bunun 2015’de başlayan kayyum siyasetinin bir parçası olarak görüyoruz. Halkın demokratik iradesini yok sayanlar, kabul etmeyenler oralara kayyum atıyorlar. Bizim 2016’da 105 belediyemize, şimdi 65 belediyemize kayyum atadılar. Şimdi de demokratik siyaset içinde bulunan kitle örgütlerini kontrol etmek için böyle bir yasa çıkarttılar” dedi.

HUKUKSUZ BİR YASA

Bu yasaya toplumun en geniş kesimlerini temsil eden 626 derneğin itiraz ettiğini ve bu itirazların artarak devam ettiğini vurgulayan Kemalbay, bu yasa teklifinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ tarafından getirtilen bir teklif olduğunu, bütün bu itirazlara rağmen AKP ve MHP oylarıyla meclis den geçirildiğini ve hukuksuz bir yasa olduğu eleştirisinde bulundu.

SÖMÜRÜ SİSTEMİ SORGULANMALI

Sermayenin işçiye bir insan olarak bakmadığını, onları kullanılacak bir meta olarak baktıklarını, bir köle gibi çalıştırılan işçilerin Türkiye’nin dört bir yanında hakları için mücade ettiklerini belirten Kemalbay, iktidarın desteklediği kapitalist sömürü düzeninde kazanılmış haklara ve o hakları talep eden işçilere karşı saldırılar yapıldığını, Anayasanın yok sayıldığı, hukuksuzluğun, adaletsizliğin çalışma yaşamında işçilerin karşısında durduğunu belirten Kemalbay, yaşanan vahşi sömürü sisteminin kimse tarafından sorgulanmayışına tepki gösterdi.

VİCDANSIZ ÇALIŞMA KOŞULLARI

Türkiye’de farklı iş kollarında hakları için direnen işçilerin sorunlarını dile getiren Kemalbay, Çorum’un Organize Sanayi Bölgesi’nde kurula bulunan Ekmekçioğulları Metal’de Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan ve direnişe geçen işçileri ziyaret ettiklerini söyledi. Kemalbay işçilerin, “Açlıktan ölmeyeceğiz, taleplerimiz kabul edilene kadar da bu yoldan da dönmeyeceğiz” dediklerini, haklarını alana kadar mücadele etme kararlılıklarını dile getirdi. İsçilerin o işyerinde sendikal çoğunluğu ve yetkiyi aldıklarını ancak o andan itibaren sokağa atıldıklarını söyleyen Kemalbay, “ Pandemi nedeniyle sözde işten atılmalar yasaklansa bile bu işyerinde yüz kızartıcı nedenlere dayalı kod 29’dan dolayı işten atılıyor işçiler. İşten atılmalarda bu kod-29 oldukça yaygın bir gerekçe olarak ortaya konuluyor. Sendikalı olmak yüz kızartıcı bir suç değil tam tersi onurlu bir örgütlenmedir. Onurlu bir mücadeledir. Metal işçisi bu emekçiler, kurşun soluyorlar, sağlıklarını ortaya koyarak çalışıyorlar ve haklı olarak haklarını istiyorlar. Vicdansız ve ahlaksız çalışma koşullarını yaratan bu patronlar ise hakların vermemekle anayasal bir suç işliyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi