İZ GAZETE- İş sağlığı ve iş güvenliği alanında sürdürülen özelleştirmeler, taşeron sistem, kuralsız çalıştırma, denetimsizlik başta olmak üzere emek karşıtı politikalar sonucu 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Ermenek ve Şirvan facialarını hatırlattı. İktidarın iş cinayetleri ve hak ihlallerinin önlenmesine yönelik hiç bir politika geliştirilmediğini vurgulayan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Devletin iş cinayetleri karşısında işçiyi koruma ve sorumluluk üstlenmek yerine maden şirketlerinin işçi haklarını gasp etmesine göz yumduğunu söyledi.

SESLERİNİ DUYURAMIYORLAR

Ermenek Cenne ve Seba kömür işletmelerine bağlı maden işçilerinin, iş güvenliği ihlâllerini sendika üzerinden devletin çeşitli organlarına bildirdikleri, buna rağmen 3 yıldır Ermenek'e hiçbir müfettişin gelmediğini, patronların işçilere yaşattığı haksızlıklara karşı devletin duruma müdahale etmesini istedikleri basın açıklamasını hatırlatan Kemalbay, “8 Yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçileri ile 13 aydır ücretleri ödenmeyen Ermenekli maden işçileri tüm hukuki hak arama yollarının etkisiz kalması sonucu seslerini duyurmak amacıyla 12 Ekim 2020 tarihinde Ankara’ya bir yürüyüş gerçekleştirme kararı almışlardır” hatırlatmasında bulundu.

BAŞVURULARI SONUÇSUZ KALDI

Valiliklerin keyfi yasakları yüzünden Maden İşçileri Sendikası’nın işçilerin yürüyüş sürecinde alınan bütün sağlık önlemlerine rağmen bütün idari ve hukuki başvurularının sonuçsuz kaldığı bilgisini aktaran Kemalbay, Valiliklerin, işçileri değil maden patronlarını korunduğu iddialarını güçlendirdiğini söyledi. Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile Maden Kanunu’nu kapsamında yapılan rödovans sözleşmesini hatırlatan Kemalbay, “Yasa çerçevesinde yeraltı maden işletmeciliği yapan şirketlere ait işletmeler, ilgili bulunduğu hesap dönemleri sonu itibariyle kıdem tazminatı yükümlülüklerini hesaplamaları ve bu yükümlülük nedeniyle cari dönemde ortaya çıkan kıdem tazminatı artışları için karşılık ayırmaları şarttır. İlgili kamu kurumu, bu karşılıkların ayrılıp ayrılmadığını her yıl denetlemekle yükümlüdür. Ancak TKİ yasal olarak sorumluluklarını görmezden gelmekte, yaşanan denetimsizliğin ve hukuksuzluğun bedeli işçilere yüklenmektedir” uyarısında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e, Yüzlerce işçinin tazminatını aylardır ödemeyen şirket yetkilileri hakkında herhangi bir inceleme/soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise ne aşamadadır ve nasıl bir sonuca varılmıştır?” diye soran Kemalbay, şu sorularına da yanıt istedi:

TKİ rödövans işletmelerinin maden işçilerine köle muamelesi yapmasından dolayı sorumluluk üstlenecek midir? Tazminatlar ve ödenmeyen ücretlerle ilgili şirketlere dava açılmış mıdır?

Tazminatların ve maaşların alınması nedeniyle Uyar Madencilik ile Cenne ve Seba maden şirketlerine açılan dava sayısı kaçtır? Bu davalardan şimdiye kadar kaç tanesi sonuçlanmıştır?

İlgili maden şirketlerine açılan davalardan sonuçlanan davalar ne şekilde sonuçlanmıştır? Açılan dava sayısı kaçtır ve bu davalar nasıl sonuçlanmıştır?

12 Ekim Ankara Yürüyüşünde işçilere, ailelerine, çocuklarına ve içlerinde 6 aylık bir bebeğe dahi kolluk kuvvetlerince biber gazı sıkıldığı bilginiz dahilinde midir?

Uyar Madenciliğin toplamda işçilere ve yaşamını yitiren işçi ailelerine ödemesi gereken maaş ve kıdem tazminatı miktarı ne kadardır?

Ermenek’de bulunan Cenne ve Seba maden işletmelerinin toplamda işçilere ve yaşamını yitiren işçi ailelerine ödemesi gereken maaş ve kıdem tazminatı miktarı ne kadardır?

Cumhurbaşkanı ve bakanların 13 Mayıs Soma Katliamından sonra “Uyar Madencilikte çalışırken işsiz kalan işçilerin mağduriyeti giderilecek, işçilerin alacağı tazminatlar bir yasa çıkarılarak işsizlik fonundan ödenecek” denilerek verilen sözlerin yerine getirilmesi için şimdiye kadar ne gibi bir çalışma yapılmıştır?

Türkiye'de kıdem tazminatını alamayan, işten atılan bütün işçilerin alacakları için çözüm üretmek, mağdur edilmiş tüm maden işçilerinin tazminat ödemelerinin ayrım yapılmadan kanunların uygulanarak ödenmesine yönelik herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

Maden ocaklarında iş cinayetlerinin, toplu işçi katliamlarının, ölümcül meslek hastalıklarının ve kazaların önlenebilmesi için bilimsel ve teknik yatırımların yanı sıra, örgütlenmenin, sendikalaşmanın, grev hakkının önündeki fiili engellerin kaldırılması yönünde Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

Editör: Haber Merkezi