Cengiz Aldemir/ANKARA- HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, meclis genel kurulu'nda yaptığı konuşmasının başında, İzmir'de DİSK Ege Bölge Temsilciliği öncülüğünde binlerce işçinin "Geçinemiyoruz." diyerek gelirde ve vergide adalet talebiyle "Hükûmet istifa!" sloganlarıyla yürüyen işçileri selamladı.

EMEKÇİLER: SARAY SIRTIMDAN İN

Sosyalist Dayanışma Platformu'nun işçi ve emekçilerin, asgari ücretin en az 6 bin lira olmasını, yoksulluğun emekçinin kaderi olmadığını ve haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladıkları bildiriyi okuyan Kemalbay, "Saray, sermaye sırtımdan in! Emeğiyle, alın teriyle geçinen insanlar için korkunç zamanlardan geçiyoruz. Hayat pahalılığı dudakları uçuklatıyor. Zamlar peşi sıra yağıyor ancak bizlerin maaşları yerinde sayıyor. Patronlar işsizlik korkutmasıyla bizleri, boğaz tokluğuna, uzun süreler çalıştırma peşindeler. Pandemi koşullarında emekçiler, yaşamın tüm yükünü omuzladı ancak ölümüne çalışırken ülke ekonomisini büyütmenin bedelini millî gelir içerisinde emek gelirlerinin payının daha da düşmesiyle ödediler.

ASGARİ ÜCRET EN AZ 6 BİN LİRA OLMALIDIR

2016'da yüzde 33 olan pay pandemi sonrasında yüzde 27'ye geriledi. Pandemide halka gelir güvencesi sağlayamayan saray rejimi emekçileri borçla yaşar hâle getirdi. Patronlara verilen teşvikler kârların patlamasına yol açarken işçi ailelerinin bütçeleri delik deşik. Sarayın ve sermayenin gözünde emekçinin değeri yok. Aralık ayının sonunda yeni asgari ücret belirlenecek. Aslında, asgari ücret değil kaderlerimiz belirlenecek, kurbanlık koyunlar gibi izleyecek miyiz yaşamımızın yok edilmesini, daha ne kadar sabredeceğiz? Yok artık öyle susup izlemek, sırtımızdan inecek, soframızdan düşeceksiniz. Talebimiz gayet net, şu anda net; 2.850 lira olan asgari ücret en az 6.000 liraya çıkarılmalıdır.

YOKSULLUK EMEKÇİNİN KADERİ DEĞİL

Devletin, kimsenin verilerine inanmadığı TÜİK'ine göre bile gıda enflasyonu yüzde 30. Yıllardır büyümeden pay alamayan emekçilerin millî gelirden haklarını almaları için ücretlerde en az yüzde 50 oranında düzeltme gerekmektedir. Yoksulluk sınırının 10 bin lira olduğu bir ülkede asgari ücretin 6 bin liraya çıkması hayal değil, yaşayabilmenin asgari koşullarıdır. Eylül 2021'de yapılan hesaplara göre, 4 kişilik bir ailenin yoksulluktan kurtulabilmesi için 2 ebeveynin de asgari ücretin neredeyse 2 katı maaş alması gerekmektedir; oysa yoksulluk emekçinin kaderi değildir, Türkiye'de çalışanların yüzde 57'si asgari ücretle çalışmaktadır, bu hepimizin meselesidir. "Kaynak yok." diyenler, Cumhurbaşkanı maaşının asgari ücrete oranla en yüksek olduğu ülkede yaşadığımızı unutmamalıdır. 

HAKKIMIZI ONLAR DEĞİL BİZ ALACAĞIZ

Holdingin yüzde 95, Erdemirin yüzde 627, Ford OTOSAN'ın yüzde 108, ŞİŞECAM'ın yüzde 93 kâr artışı yaşadığı bir senede işçi sınıfı yoksulluğa mahkûm edilmeye devam edemez. İşsize gelir güvencesi... İşsizlik tahammül edilemez noktalardadır. Çalışan yoksullukla, işsiz açlıkla sınanmaktadır. İşsizliğin maliyeti servet vergisiyle zengine yüklenmedikçe işsizlik bitmez. Bu toplumun her ferdi için asgari ücretin yüzde 75'i oranında bir gelir güvencesi haktır. Herkese temel hizmetler güvencesi -su, elektrik, doğal gaz, ulaşım ve internet lüks değil, bir insan hakkıdır- belli bir kota dâhilinde ücretsiz olarak sağlanmalıdır. Saray-sermaye ittifakı halkın üç kuruşa çalıştırmayı, birbirine kırdırmayı, göçmen işçiyi kaçak ve asgari ücretin de altında çalıştırmayı marifet sanıyor. Hayalci değil, gerçekçiyiz. Hakkımızı onlar vermeyecek, biz alacağız." diyorlar" dedi.

25 KASIM BİLDİRİSİ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nü İzmir'de Katledilen HDP'li Deniz Poyraz'ın anısına düzenleyeceklerini bildiren Kemalbay, ölüme karşı yaşamı, savaşa karşı barışı, çaresizliğe karşı umudu, korkuya karşı cesareti savunmak için kenetlendiklerini, Kadın, Yaşam, Özgürlük vurgusuyla, 19 Kasım saat 18.00'de HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş'ın katılımıyla İzmir Alsancak, ÖSYM önünde yapacakları basın açıklamasına tüm kadınları davet etti.

Editör: Haber Merkezi