Cengiz Aldemir/ANKARA - Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre Türkiye’de günde yaklaşık 7 işçi iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Önlenebilir iş kazalarının daha fazla kar hırsı ve ihmal yüzünden geldiğini vurgulayan Kemalbay, bu kazaların iş cinayeti olarak adlandırıldığını kaydetti.

Türkiye’nin iş cinayetlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer aldığını hatırlatan HDP’li Kemalbay, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Mayıs 2020 Raporunda 11 Mart-10 Mayıs arasında sadece korona Virüs nedeniyle 128 işçi yaşamını yitirirken, 2020”nin ilk 4 ayında en az 580 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir” dedi.

24 Mayıs 2020 tarihinde İstanbul’un Ümraniye İlçesinde Yapı&Yapı İnşaat’a ait olan Finans Merkezi Şantiyesinin işçi yatakhanesinde yaşanan yangında 55 yaşındaki demir ustası Hüseyin Yurtsever’in yaşamını yitirirken 2’si ağır 4 işçinin de yaralandığını hatırlatan Kemalbay, “Adı geçen inşaat firmasının 300 yataklı, 5 kişilik yerlerde 10 işçinin kaldığı şantiyede iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı ve yangın söndürme sisteminin bulunmadığı, bu nedenle de yangına müdahale edilemediği basında yer almıştır” örneğini verdi.

İŞ YASASI İHLAL EDİLDİ

İş cinayetinin DİSK Dev Yapı İş Sendikasının açıkladığı raporda, “Yapı&Yapı İnşaat’ şantiyesi işçi konteynerlerinde Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğine uyulmamıştır. Şantiyede 6331 sayılı iş güvenliği yasası ve 4857 sayılı iş yasası ihlal edilmiştir.” şeklinde yer aldığını da vurgulayan Kemalbay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a, Söz konusu şantiyede bir konteynerde kapasitesinin üstünde, iki katı kadar işçinin barınması nasıl mümkün olabilmektedir? “ diye soran Kemalbay şu sorularının da yanıtlanmasını istedi:

“Yapı &Yapı İnşaat’ta İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında müfettiş denetimi yapılmış mıdır? Yapıldı ise en son hangi tarihte yapılmıştır? Raporda iş güvenliği ihlalleri yer almakta mıdır? Bakanlığınızın ihlaller görüldüğü durumda işletmenin faaliyetlerine devam etmesine izin verme nedeni nedir?” diye sordu.

Şantiye yatakhanesinde acil durumlarda kullanılan yangın uyarı sistemi ve yangın söndürücü sistemi, yangın çıkışları vd. önlemler olmadığı halde inşaat şirketine faaliyet izni kim tarafından verilmiştir? Yangın faciasından sonra Yapı&Yapı İnşaat faaliyetine eskisi gibi devam etmekte midir?

Hızlı çalışma temposu ve alınmayan iş güvenliği önlemlerinden dolayı bir işçi ve 2 çocuğa mezar olan Nuhoğlu İnşaatın Yenitepe şantiyesine ‘kamu yararı’ iddiasıyla İzmir Mahalli Çevre Kurulu tarafından 24 saat ve hafta sonları çalışma izni verilmesi nasıl mümkün olabilmektedir? Bakanlığınızın iş cinayeti yaşanan şantiyelere yönelik en azından bir sınırlama getirmemesinin ve yaptırımda bulunmamasının nedeni nedir?

Genel olarak İş Yasası ve 6331 Sayılı İş Güvenliği Yasasına, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e ve Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne uygun olmayan Yapı&Yapı İnşaat, Nuhoğlu İnşaat gibi şantiyelerde kar ve rant elde etmek insan hayatından daha önemli diye mi işçiler can çekişirken bile faaliyetleri durdurulmamaktadır? İş güvenliği ile ilgili yasa ve yönetmeliklerin kağıt üstünde kalmasına neden göz yumulmaktadır?

Yapı&Yapı İnşaat yaşanan iş cinayetine rağmen hala faal midir? Faal ise neden nedeni nedir? İnşaat şirketlerinin sahipleri ve yetkili sorumlular tutuklanmış mıdır?

Yapı&Yapı İnşaat firması işvereni tarafından Corona virüs epidemisi bahane edilerek işçilerin maaşlarının aksatıldığı ve zamanında yatırılmadığına yönelik iddiaların araştırılmasına yönelik Bakanlığınızca herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? İşçilerin hak gaspları neden önlenmemektedir?

Yeni koron virüs salgınında kaç işçi korona sebebiyle yaşamını yitirmiştir? Yaşamını yitiren ve tedavisi yapılan işçiler iş cinayeti ve meslek hastalığı olarak SGK kayıtlarına geçmiş midir?

Yapı&Yapı İnşaat firması işvereni, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 3 iş günü içinde yaşanan kazayı SGK’ya bildirmesi yükümlülüğünü yerine getirmiş midir?

2019 yılında Bakanlığınız tarafından İş Teftiş Kurulu’na Genel Çalışma Planı'nı yaptırılmayarak, işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik müfettiş görevlendirme sayısının ve iş teftişlerinin sayılarının düşürülme nedeni nedir? Türkiye’de iş cinayetleri ve meslek hastalıkları azalmış mıdır?

Türkiye’de iş kazaları ve meslek hastalıklarının SGK kayıtlarının İSİG verileriyle büyük bir açı farkı olmasının, UİS belgesinde meslek hastalıklarının sayısının artırılması kararları alınmasının sebebi nedir? Bakanlığınızın meslek hastalıkları ve iş cinayetleri konusunda gerçek verileri zamanında tespit edip, doğru bir şekilde kayıt altına almasının önünde engel olan nedir?

Bakanlığınız iş cinayetlerini ve meslek hastalıklarını ortadan kaldırmak için somut bir planlaması, çalışması var mıdır?

Editör: Haber Merkezi