Cengiz Aldemir/ANKARA- HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay mecliste düzenlediği basın toplantısında asgari ücret üzerine değerlendirmelerde bulundu.

ÇALIŞMA HAYATI SERMAYEYE GÖRE DÜZENLENİYOR

Döviz kurlarının rekor üzerine rekor kırdığı enflasyonun uçtuğu günlerden geçildiğini, çalışma yaşamanın sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlendiğini belirten HDP'li Kemalbay, iktidarın sermaye yanlısı politikaları yüzünden işçiyi, emekçiyi enflasyona ezdirdiği bir dönemde asgari ücret görüşmelerinin yapıldığına dikkat çekti.

İŞÇİLERİN PAYI SERMAYE TRANSFER EDİLİYOR

Dünya sefalet endeksine göre Türkiye'nin Avrupa birincisi olduğunu anımsatan Kemalbay, yükselen enflasyon ve döviz kurları ortamında, iktidarın ciddiyetten uzak açıklamalarını eleştirerek, "Bir taraftan Erdoğan'ın, "büyüyoruz" derken, Türkiye ekonomisi büyüdüğü halde işçilerine aldığı ücret hep küçülmüştür. Geçmişe bakalım DİSK-AR'ın en son yaptığı araştırmada emekçilerin aldığı payın düşüklüğü açıkça görülüyor. 2019 yılı 3. çeyreğinde yurtiçi gayri safi hasıla da emekçinin de aldığı pay %32.9 iken 2021yılın aynı döneminde bu pay 29,8'e gerilemiştir. Türkiye obez bir şekilde büyüse de büyüyen aslında sermaye ve yandaş kesimidir. İşçiden emekçiden halktan alınan pay sermaye kesimine transfer ediliyor. TÜRK-İŞ'in açlık ve yoksulluk verileri de aynı şekilde emekçi, işçi ücretinin yok olduğunu gösteriyor" sözleriyle eleştirdi.

İŞÇİNİN VE AİLESİNİ ONURLU YAŞATACAK BİR ÜCRET OLMALI

"İşçi istedi" diyerek, asgari ücreti belirlemek için anket düzenlemenin antidemokratik bir uygulama olduğunu vurgulayan Kemalbay, Türkiye'de çalışan işçilerin yarısına yakınının asgari ücretle çalıştığını vurgulayarak, "Asgari ücreti sadece rakamlara indirgemek doğru bir şey değil. Asgari ücretin düzelmesi için, asgari ücret kadar verginin muaf tutulması gerekiyor. Toplam 33 milyon emekçinin asgari ücreti için, ekonomik büyümeden emek kesimine insan onuruna yakışır bir şekilde yaşaması için pay ayrılmalıdır. Aslında sermayeden emek kesmine transfer yapılması gerekir. Bugün yaşanılan emekçilerin yok sayıldığı bir süreçtir. kadın emeğinin görülmemesi işyerlerinde taciz şiddet, işten atılmalar gibi durumlar asgari ücretin bir cinsiyet boyutu olduğunu da ortaya koyuyor. Asgari ücretin belirlenmesi için sendikalarla birlikte işçilerle de müzakere edilmesi gerekiyor. Asgari ücret ailesi ile birlikte tüm temel ihtiyaçlarını karşılayacağı, insan onuruna yakışır bir yaşamı sağlayacak şekilde belirlenmelidir" diye konuştu.

TANZİM MARKET ÇALIŞANLARININ HAKLARI VERİLSİN

Tanzim Market firmasının iflas açıklamasına da değinen Kemalbay, firmanın iflas kararından sonra en az 100'e yakın işçinin tazminatını alamadan işsiz bırakıldığını belirterek, "Derhal bir hukuki süreç işletilmelidir. Adalet Bakanlığı'nın atadığı komiser, "kamu kaynakları zarara uğratılır" diyerek, işçilerin hak edişlerini vermiyor. Derhal işçilerin ücretleri ödenmeli, hakedişleri verilmelidir. Ücret Garanti Fonu zaten bunun için vardır. patronlar konkortoda ilan etmeden tüm varlıklarını zaten kaçırıyorlar. Bakanlığı buradan göreve çağırıyoruz ve Tanzim Market işçilerinin alacaklarının derhal verilmesini sağlamalıdır" çağrısında bulundu.

İŞ CİNAYETLERİ DURMAK BİLMİYOR

İzmir Aliağa'da iş cinayetin de yaşamını yitiren Raif Çatan'ı da gündemine alan HDP'li Kemalbay, yaşanan iş cinayetinin üzerine gidilmediğini, adeta patronların işçileri öldürme hakkı varmış gibi davranıldığını, davanın ötelenerek örtbas edilmek istendiğini söyledi. İş cinayetlerinin artarak sürdüğünü, AKP döneminde 30 bine yakın iş cinayetinin yaşandığını anımsatan Kemalbay, iş cinayetlerini kabul etmediklerini siyasilerin ve emek kesiminin bunun üzerine gitmesi gerektiğini vurgulayarak, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ü göreve çağırdı. Kemalbay, yaşanan iş cinayeti davasının üzerine gidilmesini ve sorumluların derhal cezalandırılmasını istedi.

Editör: Haber Merkezi