CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- 2021 Merkezi Bütçe görüşmelerinin sürdüğü meclis genel kurulunda, Atlas global, Bimeks, Vestel, Soma, Ermenek, PTT, TÜVTÜRK, Urfa Polçakta, Muğla, Milas, Kömürcüoğlu Çınartaş, Samsun, Çorum Nakliyat Ambarında, Uzel, Sinbo, Ekmekçioğulları gibi ülkenin her yerinde direnen bütün işçileri selamlayarak sözlerine başlayan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Direnen işçilerin muhatabının Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olması gerekirken, "Ben bu sorunu çözeceğim, patronlarla görüşeceğim." diyen neden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oluyor” diye sordu.

İŞ CİNAYETLERİNE ÇÖZÜM BULUN

Pandemi sürecinde işçi ölümlerinin arttığını, kasım ayında iş cinayetlerinden ölen 294 işçinin 154’ünün covid-19’dan öldüğünü, pandemi sürecinde işçi ölümlerinin daha da arttığını belirten Kemalbay, hekimler, sağlık emekçileri, diğer iş yerlerinde çalışan işçiler için covid-19’u meslek hastalığı sayılmasını istedi. 294 işçinin 154'ünün Covid-19'dan öldüğünü, işçi sağlığı ve iş güvenliği iş yerinde yakalanılan hastalıklarla ilgili olduğunu belirten Kemalbay, iş cinayetleri ile ilgili örnekler vererek, ölümlerden hükümetin sorumlu olduğunu ve çözüm beklediklerini söyledi.

İNSANLARIN İŞ UMUTLARI KESİLDİ

Türkiye'nin istihdam sorunu olduğunu, iktidarın ise her sene istihdamı geliştirmek için projeler yapıp, on milyarlarca liralık teşvikler verdiğini hatırlatan Kemalbay, Çalışma Bakanı Selçuk’u eleştirerek, “ Size soruyorum: İstihdamı artırabildiniz mi? TÜİK bugün gene açıkladı; eylül ayı rakamlarına göre işsizlik düştü yani insanlar umudunu yitirip iş aramaya gitmeyince işsizlik de düşüyor, ne güzel. Bir gün hiçbir insan iş aramaya çıkmaz, o zaman işsizliği sıfırlamış oluruz, siz de çok başarılı bir Bakan olmuş olursunuz” diye seslendi.

ÇÖZÜM HALKÇI HİZMET ANLAYIŞINDA

İşsizlik sorunun çözümü için bütçe tasarruflarındaki anlayışın değiştirilmesi gerektiğini ve sermayeden yana olan hizmet anlayışını terk edip halkçı bir hizmet anlayışını ortaya koyarak bu sorunun çözülebileceğini söyleyen Kemalbay, istihdam edilemeyenlere temel gelir tanımlaması yapılması gerektiğini söyledi.

HALKI YOKSULLAŞTIRDINIZ

Hükümetin ülke insanını havaya, elektriğe ulaşamayacak kadar yoksullaştırdığını kaydeden Kemalbay, Koah hastası bir çiftin evlerinde elektrikleri kesildiği için makineye bağlanamadıklarını, komşularından elektrik aldıklarını, komşuları pandemiye yakalandığı için orandan da elektrik alamadıklarını ve makineye de bağlanamadıklarını anlatılan sosyal medya paylaşımını, yoksulluğun geldiği noktaya örnek olarak verdi. 

TORBA BAKANLIK İŞ YAPAMIYOR

Asgari ücret görüşmelerinde işçiyi temsil eden kimsenin olmadığını ifade eden Kemalbay, TÜRK-İŞ Başkanının; "Biz, boşuna buraya geliyoruz, gelmekte istemiyorum çünkü sermayeyle Hükûmet oturuyorlar asgari ücreti belirliyorlar." dediğini hatırlattı. İktidarın ekonomi politikasının toplumu zenginler, yoksullar, 4/A'lılar, 4/B'liler, asgari ücretliler, mülteci işçiler, kadın, erkek işçiler… olarak böldüklerini söyleyen Kemalbay, “Bizim bu çalışma tablosuna dair olarak karşımızda gerçekten çalışma yaşamını düzenleyecek bir bakanlığa ihtiyacımız var. Bana göre, bu torba bakanlık bu işi yapamıyor. Çalışma yaşamına dair en ufak bir çaba içerisinde olduğunuzu kesinlikle göremiyoruz. Diliyorum ki bu bütçe tartışmaları en azından önümüzdeki dönem için daha gerçekçi, halkın bütçeye erişmesine, halkın, toplumun refahına hizmet etsin ve biz başka bir Türkiye'de yaşayalım çünkü Türkiye'de gerçekten başka bir anlayışa ihtiyaç var.”


 

Editör: Haber Merkezi