CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Türkiye halklarının ağır bir ekonomik kriz içerisindeyken, banka ve sermayeye fon aktarmaları hakkında tartışma yapmanın anlamsızlığına vurgu yaptı. Meclis genel kurulunda konuşan Kemalbay, “Asıl neden Varlık Fonu, kamusal fonların sarayın kişisel hesabına dönüştürülmesinin paravanıdır. Kamu bankaları Varlık Fonuna devredilerek keyfî işlemlerin daha kolay yapılmasının yolu açılmıştı; şimdi de bu yasa teklifiyle Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankasının risk grubunu genişleten düzenlemeler yapılmak isteniyor” dedi.

HALKIN BÜTÇESİ GASP EDİLİYOR

Hazırlanan yasayla, halkın bütçe hakkının tamamen gasbedildiğine şahitlik yaptıklarını belirten Kemalbay, borçlanmanın yükünü yine halkın taşıyacağını söyledi. Kemalbay, “ İstanbul gibi, doğmamış çocuklarımıza borç ve büyük bir ekolojik yıkım getirecek olan projeleri bu yetkilerle ihya etmek istiyorsunuz. Sınırsız bir borçlanma yetkisi getirmek, halkın bütçesine sınırsız bir soygun getirmektir. Yani, bu hazine ödemeleri nasıl olacak? Halk tarafından ödenecek. Parası olmayan şirkete halkın parasını verip 5 liralık işi 25 liraya yaptırarak "Yol, köprü, baraj yaptırıyorum." diyorsunuz ve halkımızı ömür boyu borçlandırıyorsunuz. Halkın alın terini; yoksulun, yetimin hakkını Cengize, Koline, Limaka peşkeş çekiyorsunuz. Açıkçası, sarayın Varlık Fonu halkın yokluk fonudur, işsiz gençlerin çalınan geleceğidir” sözleriyle tepki gösterdi.

İNTİHARLARI KONUŞALIM

İktidarın yanlış ekonomi politikaları yüzünden intihar vakalarının artışını örneklerle ortaya koyan Kemalbay, “İstanbul Üniversitesi öğrencisi Hakan Taşdemir iş arıyordu bir süredir, intihar etti. Bugün İstanbul Üniversitesinden arkadaşları protesto ediyorlardı ekonomik krizi ve Hakan Taşdemir'in intiharına sebep olan tabloyu. İntiharları değil öğrencileri durdurdunuz ve polis şiddeti uygulattınız. Yine, Konya'da bir TIR şoförü Mevlüt Çankaya yaşamına son verdi, bankalara ve çevresine borcuyla biliniyordu ve tır şoförü olan Mevlüt Çankaya kamyonuna kendisini asarak yaşamına son verdi. Diyoruz ki halkın sofrasından, geleceğinden, hayatından, canından artık ellerinizi çekin; bu, sermayeye, yandaşa, para babalarına kıyak yasa tekliflerini geri çekin. Gelin, gençlerin işsizliğini konuşalım, intiharları konuşalım, ekonomik krizi konuşalım” diye konuştu.

ŞİRKETOKRASİYE SON VERELİM

Türkiye Varlık Fonu’nun Anonim Şirkete dönüştüğünü, halka ait kârlı şirketleri bünyesinde topladığını ileri süren HDP’li Kemalbay, halkı köleleştiren şirketler sistemine son verilmesini istedi. Kemalbay şöyle konuştu: “ PTT'den ÇAYKUR'a kadar bütün bu şirketler kâr ederken büyük zararlar edilmeye başlandı. Örneğin ÇAYKUR bir yıl önce kâr ederken 2019'da ve Varlık Fonuna devredildiğinden beri toplamda 1 milyara yakın zarar etti. Bankaların eş dost kapitalistlere şüpheli krediler vererek soyulduğuna tanıklık ediyoruz, sonra "Bunlar görev zararı." deyip hazineden ödeniyor. "Kaynak yok." diyerek yap-işlet-devret adrese teslim ihaleler yapıyorsunuz ve yine hazineyi kefil yaparak buradan zenginlere, yandaşlara, sermayedarlara para aktarıyorsunuz. Sermayeye para aktarmak için girişilen bu işlemlerin tamamı toplumun yararına değildir, toplumun çıkarına değildir; sermayeye para aktarmak için girişilen bu işlemler halkın faydasına değildir. Halkı bankalara şirketlere, şirketokrasiye kul köle yapan bu sisteme artık bir son vermeliyiz. Bu sistemi kabul etmiyoruz; bu yasayı kabul etmiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi