Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Türkiye’de insan haklarının akut bir problem olduğunu, Batman’da zırhlı bir aracın çocuğu kovaladığı fotoğrafı göstererek, “Sözlerime İnsan Hakları Eylem Planı komedisini hatırlatarak başlamak istiyorum. Keşke gerçekten bir insan hakları eylem planını konuşuyor olsaydık. Batman'ın sokaklarında zırhlı araç bir çocuğu kovalıyor. AKP Grubuna sormak istiyorum: Bu konuda herhangi bir işlem yapıldığını duydunuz mu, biliyor musunuz? Bir zırhlı aracın bir çocuğu kovalaması ne anlam ifade ediyor Türkiye'de, Batman'da? Ve Türkiye'de yaklaşık 50 insanın, zırhlı cinayetlerde yaşamını yitirdiğini, özellikle Kürt coğrafyasında. Hatırlatıyorum ve bu konuya bir açıklık getirmenizi bekliyorum” dedi.

HDP’YE YAKIN DİYE YAŞLI ANALAR TUTSAK EDİLİYOR

Çocuklarını savaşta, çatışmada yitirmiş ve başka annelerin gözyaşı dökülmesin diye bir dernek etrafında toplanan hasta tutsak Muhlise Karagüzel’in elleri kelepçeli bir şekilde tedavi edildiğini, diğer ikisinin ise 71 yaşında Hatun Aslan ve 79 yaşında Meryem Soylu’nun, İnsan Hakları Eylem Planı açıklandığı günlerde evlerine baskın yapılarak tutuklandıklarına dikkat çeken Kemalbay, “Bu kadınlar barışı savundukları, partimize yakın oldukları ve siyasi görüşlerinden dolayı tutuklandılar ve insan hakları burada ihlal ediliyor. Siyasi iktidar tarafından bu kadınlar makbul kadınlar olarak görülmediği için şu anda zindandalar ve insan hakları ihlaline maruz kalıyorlar” sözleriyle tepki gösterdi.

İŞ, AŞ KONUŞULMASIN DİYE GÜNDEM DEĞİŞTİRİLİYOR

İnsan hakları ihlalleri sürerken, iktidarın İnsan Hakları Eylem Planı diye bir gündem ortaya atmasını sorgulayan Kemalbay, AKP’nin Türkiye'yi yönetemediğini, sorunların ağırlaştğını ve iktidarda kalmak için çırpındıklarını söyledi. Ülke gündeminde bir gün Gare, diğer gün HDP'yi kapatmak ve aynı gün insan hakları olabildiğini ifade eden Kemalbay, “Bütün derdiniz Türkiye'deki hak ihlallerini, otoriter rejimin yarattığı tahribatı ve özellikle de iş aş problemlerinin üstünü örtmek. Bunlar konuşulamasın diye yeni gündemler yaratmaya çalışıyorsunuz” eleştirisinde bulundu.

ZAMIN, ZULMÜN ÜSTÜNÜ ÖRTÜYORSUNUZ

Türkiye'deki enflasyonun on sekiz ayın zirvesine çıktığını ve iktidarın bunu TÜİK’in açıkladığı rakamlarla üstünü kapatmaya çalıştığını belirten Kemalbay, iktidarı Türkiye’nin intihar eden işsizler, kadınlar, gençler için cehenneme dönüştüğünün üstünü örtemeye çalışmakla suçladı. Tek adam yönetiminin işsizliği, yüksek enflasyonu önleyemediğini, doğal gaza arka arkaya 3 kez yapılan zamları örtmeye çalışmakla eleştiren Kemalbay, Pandemi sürecini de yönetemediklerini esnaf, işçi, işsiz, kadınlar gibi birçok kesimin ekonomik kriz ve açlık yaşadıklarını vurguladı. İktidarı Pandemiyi politik araç haline getirmekle eleştiren Kemalbay, “İşte bu maviyle görülen yerlerde pandemi daha az etkili olduğu hâlde Van'da örneğin…sınır kapılarını kapatıp Edirne de kırmızı olduğu hâlde sınır kapıları açık. Van halkını açlığa mahkûm ediyorsunuz. Bunu örtmeye çalışıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

DÜNYA YERİNDEN OYNAR KADINLAR ÖZGÜR OLSA

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününün yaklaştığını belirten Kemalbay, kadınların; "Mutfaktaki tencere kimin umurunda, bu dünyanın yükü benim sırtımda." Dediklerini, Pandemiyle kadın yoksulluğunun daha da arttığını vurgulayarak, “Dünya bir avuç muktedirin iktidar, güç ve kâr hırsı yüzünden yaşanmaz hâle getirilirken erkek egemenliğine ve kapitalizme karşı evde, işte, sokakta, hayatın her alanında sesini yükselten tüm kadınlar iyi ki varsınız. Kadınlar özgürlüğü, eşitliği, sosyal refahı hepimiz için mümkün kılacak başka bir dünya ve yeni bir yaşam için rehberlik yapıyorlar. Kadınların yolu, yolumuz, açık olsun diyorum. İsyanımız özgürlüğümüz için. Biliyoruz ki dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa.”

Editör: Haber Merkezi