Cengiz Aldemir/ANKARA - Dünya Çiftçiler Günü’nde Korona virüs salgınının yıkıcı etkileri göz önünde bulundurulduğunda iktidarın geleceğe yönelik gıda, açlık ve kıtlık gibi sorunlar karşısında etkin bir tarım politikası oluşturmadığını belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu. Dünya Ticaret Örgütü’nün, Covid-19 salgını ile mücadele ederken, tarımsal ürünlerin ticaretini olumsuz yönde etkileyecek tedbirler almaktan kaçınmaları ve bu süreçte piyasaya erişimin devamını sağlamaları konusundaki çağrısına dikkat çekti.

İhracat kısıtlamalarının tarım ve tarımsal gıda ürünlerini olumsuz etkileyeceği ve fiyat artışlarına neden olacağı uyarısını hatırlatan Kemalbay, bir çok üye ülkenin kendi gıda güvenliğini sağlamak için birbirini izleyen ihracat kısıtlayıcı tedbirler benimsediğini belirtti. Bu durumun küresel tarım ticaret tedarik zincirlerindeki aksama nedeniyle yaygın bir gıda güvensizliği krizine yol açacağı uyarısına dikkat çeken Kemalbay, bununla ilgili detayların Ticaret Bakanlığı resmi sitesinde de yayınlandığını hatırlattı.

ÜRETİCİ MAĞDUR

Kemalbay, Ticaret Bakanlığı tarafından alınan kararla ‘İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ Değişikliği’yle kuru soğan ve patates ihracatının izne bağlanması ile patates ve soğan üreticilerin mağdur edildiğini belirtti. Tüccarın da bu durumdan olumsuz etkilendiğini kaydeden Kemalbay, alınan bu kararla çiftçilerin, depolardaki ürünlerinin çürüyeceğini, fiyatların düşmesiyle patates ve soğan üretiminin azalacağı uyarısında bulundu. Kemalbay, “Patatesin hasat zamanında ithalatına izin verilmesi, soğan ihracatı zamanı ise ihracatına sınırlama getirilmiş ve dolaylı olarak yasaklanmıştır. Pandemi sürecinde iş yerlerinin kapanması ile talebin düşmesi ve verilmeyen ihracat izinleri nedeniyle yurt dışına da satış yapılmamıştır. Ayrıca hava şartlarından dolayı iki kez ekim yapmış olan patates ve soğan üreticisini mağdur etmiştir. Üretimde planlama yapmak yerine fiyatta istikrarsızlık oluşturmuş ve üretici ile birlikte tüketicinin de zarar görmesine neden olunmuştur” dedi.

Patates ve soğanın hasat dönemlerinde ihracatına kısıtlama getirilip, ithalatının serbest bırakılmasının nedenlerini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soran HDP’li Kemalbay, şu sorularına da yanıt istedi:

Bakanlığınızca patates ve soğanın hasat ve ihraç döneminde yapılan ithalat nedeniyle mağdur olan patates ve soğan üreticilerin mağduriyetlerini gidermek ve halkımızı korumak üzere bir planlama, destek paketiniz olacak mıdır?

Mersin Limanı’na getirilen ve “bunlar ülkemize girmeyecek, Suriye-Irak için geldi, transit geçecek” şeklinde Bakanlığınızca açıklama da yapılan patates ve soğanların şu an iç piyasada satışa sunulduğu iddiaları doğru mudur?

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bir şirketin, Suriye’ye satılmak üzere Mısır’dan ithal ettiği patateslerin gemide beklerken deniz suyu ile temas etmesi nedeniyle çürümesi sonucu Suriye’nin almadığı patateslerin Türkiye’de satışına neden izin verilmiştir? Halk sağlığı neden korunmamıştır?

Geçen seneye nazaran daha fazla hasat edilen kısa gün soğanlarının uzun süre depo edilemeyeceği ve dayanıklılığının kısa süreli olması nedeniyle çürüme göstereceği göz önüne alındığında üreticinin mağdur edilmemesi adına yurt içinde tüketilmeyecek olan kısa gün soğan miktarının kota sınırlamasının kaldırılarak ihraç edilmesinin sağlanmasına yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?

Dış ülkelere ihracat konusunda binlerce ton anlaşma yapan üreticilerin Bakanlığınızca alınan kararlar nedeniyle mağdur oldukları göz önüne alındığında mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik olarak ürünlerinin TMO tarafından mağdur olmayacakları bir meblağ ile alınması ve uygun fiyatlarla tüketiciye sunulmasına yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?

Soğan ihracatına verilen kısmi izin ile müracaatların firma başına toplamda 250 tonu geçmemek üzere karar alınmasına rağmen firma başına 106 tona kadar izin verilmesi ile sadece 80 ila 90 firmanın malını ihraç edebildiği, çok sayıda firmanın elindeki ürünü ihraç edemediği yönünde iddialar mevcuttur. İhraç izni verilen firmalar hangileridir?

Soğan ihracatına verilen kısmi izin ile tüketici fiyatının artmaması için Bakanlığınızca gerekli denetimler yapılacak mıdır? Üreticiler desteklenecek midir?

Tarım işçileri ile mevsimlik tarım işçileri pandemi sürecinde desteklenecek midir?

Çiftçilerimizin banka hesaplarına borçları nedeniyle bloke koyulmaması veya borçlarının silinmesi için bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?

Corona virüs nedeniyle neredeyse durma noktasına gelen hayatla birlikte yoksul yurttaşlarımız ile zaten dar boğazda olan çiftçilerimizin de fazlasıyla etkiledikleri düşünüldüğünde çiftçilerimize bu süreçte kullanmış oldukları mazot, gübre, ilaç vb. tüm ekip ve ekipman için KDV/ÖTV alınmaması için Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?

Hem kendisini korona virüs salgınından korumak isterken hem de tarımsal üretimi sürdürmeye çalışan üretici köylü yurttaşlarımızın olağan günlerde dahi tarımda artan girdi fiyatları ile güçlükte ayakta dururken pandemi ile birlikte yaşamış oldukları sıkıntıların giderilmesine yönelik olarak Bakanlığınızın bir yardım paketi düzenlemeye yönelik bir çalışması olacak mıdır?

Tarım sektörüne ve tarım üreticilerine gereken desteğin verilerek üreticilerin zarar görmemesi, kesintisiz üretimin sağlanması için Bakanlığınızın sürdürülebilir bir tarım politikası var mıdır?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünce 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 10 milyarı bulacağı ve yüzde 50 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağı açıklamaları göz önüne alındığında tarım arazilerinin inşaat politikaları ile betonlaştırılması nedeniyle Türkiye’nin tarımdaki potansiyelinin bağımlı bir ülke konumundan kendi kendine yeten bir ülke konumuna dönebilmesi için Bakanlığınızca bir planlama mevcut mudur?

Ekonomik, politik, sosyal ve ekolojik olarak tarım ve gıda sektörlerinin geliştirilmesi, kalkındırılması için üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşlarının da katılımları ile sürdürülebilir bir tarımsal üretim için doğal varlıkların korunması ve çiftçi yurttaşlarımızın ve tarım emekçilerinin üretimin desteklenmesine yönelik Bakanlığınızca bir çalışma yapılması planlanacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi