Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis'de konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, iktidarın getirdiği ve MHP'nin de desteğiyle geçirdiği vergi yasasının hiçbiri sorunu çözemeyeceğini, halk için çıkartılmış bir yasa olmadığını söyledi.

HER 2 YURTTAŞTAN BİRİ İŞSİZ

Ülkede yaşanan işsizliğe Ağrı ilini örnek gösteren Kemalbay, vergi düzenlemesinin görüşüldüğü süreçte dövizin bir kez daha zirve yaptığını vurgulayarak, "Döviz lobisi mutlu oldu, faiz lobisi zil takıp oynuyor ama halk kan ağlıyor. Biz bütçe için yakın zamanda Ağrı'ya gittik, ben size oradan biraz bahsetmek istiyorum. Ekonomi Politik Komisyonu olarak bütçe görüşmelerine giderken halkın fikrini almak istedik. Çünkü biliyoruz ki bütçe hakkı vardır ve bütçe hakkı halk tarafından kullanılmalıdır.

Ağrı gerçekten Türkiye'de en çok yok sayılan, en yoksul şehir. Nüfusu normalde 1 milyonun üzerinde fakat nüfus sayımı yapıldığında 500 bin civarında yani neredeyse yarısı göç eden bir şehir. Başta ekonomik olarak üzere, siyasi, sosyal, coğrafi sebeplerden dolayı sürekli olarak göç ediyor bu insanlar ve en düşük gelir, göreli yoksulluk gibi araştırmalarda Ağrı ili en alt seviyelerde bulunuyor.  Türkiye'deki millî gelirin ancak üçte 1'ini alabilen bir şehir, her 2 yurttaştan 1'i işsiz" değerlendirmesinde bulundu.

İKTİDAR İŞSİZLİĞİ SORUN OLARAK GÖRMÜYOR

İktidarın işsizliği sorun olarak görmediğini, işsizlerin iş beğenmediği söyleminin tamamen inkârcı bir politika olduğunu belirten Kemalbay, "Her gün orada insanlar iş arıyorlar ve iş bulamıyorlar. Ağrı'da yoksulluk o kadar büyük bir boyuttaki bıçak kemiği geçmiş, kesmiş durumda. Çünkü hiçbir gelir, kaynak, çalışma imkânı yok. Tarım ise tamamen çökertilmiş durumda. Tarım politikaları tamamen tarım sektörünü ortadan kaldıran ve uluslararası tekellere şirketlere, yandaşlara bu alanı peşkeş çeken bir durumda" ifadelerini kullandı.

AĞRILILAR: HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK

Ağrı'da yurttaşlarla  yaptığı görüşmeleri paylaşan Kemalbay, "Ağrılılar, son üç yılda elektriğe yüzde 132, doğal gaza yüzde 95 zam geldiği bir noktada hiçbir faturalarını ödeyemediklerini ve gelire sahip olmadıklarını söylüyorlar. "Sağlığımız, keyfimiz, doktorumuz, hiçbir şeyimiz yok. Bayat ekmek yiyoruz, başka geçinme şansımız yok." diyorlar. "Yem, saman pahalı, alamıyoruz. Erdoğan 'Ekonomi uçuyor.' diyor ama uçan kendisi, ekonomi değil." diyorlar. "Bir çuval un 90 liraydı geçen sene, bu sene 180 lira." diyorlar. Şu an şu saatler itibarıyla elbette daha da fazla oldu. "Yoksul kısmı ölmüş durumda, her vakit keyfeden ise zenginler. Şu an durum böyle." diyorlar. "Esnafın durumu iyi değil." diyorlar. Buzağı satan biriyle karşılaştık ve "Hayvanları büyütmeden satmak zorundayız çünkü yem alamıyoruz." diyorlar. "Yem çuvalı 200 lira, samanın tonu 1.500 lira, küspe 400 lira." diyorlar. Başka, hastanelerle ilgili... Bir hastane yapılmış, hastanesi binası var ama içinde sağlık hizmeti veren hiçbir şey yok. "Doktora gidiyoruz hizmet alamıyoruz. Doktor yok, hastane cihazları yok; hiçbir hizmet alamıyoruz." diyorlar. "AKP iktidara gelmeden önce 1 kilo etle 3-4 çuval yem alıyorduk ama şimdi 1 tane bile alamıyoruz." diyorlar. "Yandaşa iş var, İŞKUR ancak AKP'den tavsiyelerle işçi yerleştiriyor." diyorlar. Başka ne söyleyebilirim? Yani Savcı Sayan'ın da kendine aynen Tayyip Erdoğan gibi saray yaptırdığını, 50 odalı saray yaptırdığını, 2 mahalleden başka bir yere de hizmet vermediğini söylüyorlar" bilgisini paylaştı.

İŞSİZLİKTEN 40 BİN GENÇ GÖÇ ETTİ

Başta üniversite mezunları olmak üzere, 15 bin gencin işsizlikten dolayı yabancı ülkelere gittiğini, şimdiye kadar 35-40 bin gencin göç ettiğini kaydeden Kemalbay, "Şimdi tablo bu, ben size ne söyleyeyim? Gözü doymayanların, bu dünyanın malıyla büyülenenlerin cehennem ateşinden korkusu kalmamış" sözleriyle İktidarı eleştirdi.

Editör: Haber Merkezi