Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, sanayinin Marmara Bölgesi'ne yığılması ve sürdürülebilirliği için yeni projeler yapılmasının büyük bir hata olduğunu söyledi. 

Bu durumun bölgesel eşitsizlikleri artırdığı ve ekolojik krizi tetikleyen büyük bir sorun olduğunu vurgulayarak, "Saros Körfezi gibi bir doğa harikasını, bir ekosistemi bir şirket yoktan var edebilir mi? Fakat şirketler doğamızı yok ediyorlar ve toplumdan alıyorlar. Bakın, İzmit Körfezi'nin hâli ortada, Saros'un kaderinin İzmit Körfezi gibi olmasını sağlamaya ne hakkınız var?

Saros Körfezi ekolojik, doğal ve tarihî özellikleriyle korunması gereken bir değer. Buraya doğal gaz hattı demek o bölgede yapılacak bütün santrallerin ve sanayinin orada sayıca artması demek. Sadece Saros bölgesi değil, yapılaşmanın bütün bu doğal bölgede artması anlamına geliyor. Kıyıdan 500 metreye kadar olan mesafe deniz ekosisteminin en güçlü olduğu alanlar, buradaki ekosistemi öldürmek anlamına geliyor" uyarısında bulundu.

TİCARİLEŞME PROJESİ

Saros Körfezi'ndeki projeyle kıyı dolum yapılaşmasının yanı sıra kıyıda üreyen balıklardan mikro canlılara kadar biyoçeşitliliğin ortadan kalkacağını belirten Kemalbay, "Proje bir bütün olarak tüm kıyıların marina ve liman inşaatlarına açılması, yapılaşması ve bu alanların ticarileşmesi projesinin bir parçası olarak düşünülüyor ve o yüzden burası BOTAŞ'a veriliyor. Kıyının içinin, denizin içinin yapılaşmaya açılması ve tüm kıyıların doldurulması bir ticarileşme projesi" değerlendirmesinde bulundu.

HUKUK ÇİĞNENİYOR

Saros Körfezi Liman Projesi'nde Edirne İdare Mahkemesinin "ÇED olumlu" kararının iptaline karar vermesine rağmen uygulanmayıp hukukun çiğnendiğini vurgulayan Kemalbay, Körfez bölgesindeki incelemelerini de paylaşarak söyle konuştu: "Hukuka rağmen her şeye normalmiş gibi devam edilmesi hukukun üstünlüğünün bir kez daha olmadığını gösteriyor. Liman inşaatı şu anda iptal edilse bile hafriyat, yol bağlantıları, kıyının tamamen dolgulandırılması, kazılması o bölgenin tamamen yapılaşmaya açılması demektir. O yüzden, bunların derhâl durdurulması gerekiyor. Kazık çakmadan sonra denize atılan çamur görünümlü şeyin ne olduğunun halka açıklanması gerekiyor ve burada inceleme yapılması gerekiyor. Halkın itirazı var. Ben geçen hafta Keşan'daydım. 170 bin imza toplanmış ve halk diyor ki, Saros gönüllüleri diyor ki "Saros Körfezi'nde tankerler değil balıklar olsun. Sazlıdere, gazlıdere olmasın. Saros'uma dokunma. BOTAŞ, Saros'tan ellerini çek." Halkın burada dinlenmesi gerekiyor, halka hesap verilmesi gerekiyor, hukuka uyulması gerekiyor."

Editör: Haber Merkezi