Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Sepril Kemalbay, Depremde yaşanan acı ve sevinçleri dile getirdi. Deprem Araştırma Komisyonu oluşturma konusunda ortak bir karar verdiklerini kaydeden Kemalbay, konuşulması ve araştırılması gereken öncelikli konunun, beton lobisine ülke varlıklarını peşkeş çeken AKP-MHP siyasi bloğunun sorgulanmasıyla başlanması gerektiğini söyledi.

BAHÇELİ’NİN SÖZLERİNE TEPKİ

İzmir'de çok büyük depremlere yol açacak fay hatlarının herkes tarafından bilindiğini kaydeden Kemalbay, deprem büyüklüğünün bile bilimsel olarak ortaya konulamadığına dikkat çekti. Deprem vergilerini inşaatçı politikalara peşkeş çeken, pandemi döneminde IBAN dağıtan zihniyetin değiştirilmediği sürece ölümlerin devam edeceğini söyleyen Kemalbay MHP lideri Bahçeli’nin sözlerine tepki göstererek, “Bakın, AKP'nin küçük ortağı olan parti lideri diyor ki: "Keşke halk riskli yerlerde oturmayı tercih etmeseydi." Yani, halk saraylarda oturmayı tercih edebilirdi de tercih etmedi mi? Elbette ki, halk başına geleceklerin farkında. Emrah Apartmanının hikâyesini dinledim, tam bir "rantçı müteahhit" politikası orada da işlemiş. Bu bina çürük, bu binanın yıkılması gerekir. Bu gerçeği hepsi biliyor fakat o binanın yıkılması ve yerine barınabilecekleri güvenli konutun yapılması konusunda hiçbir yardım, destek alamamışlar. Bireylere bırakabileceğimiz bir konu değil. Bir insanın barınma sorununu çözebilecek gücü olmayabilir, o zaman o çürük binaların içerisinde oturmalı mı? Bu "deprem vergisi" dediğimiz şey bunun için toplanmadı mı? Nerede o paralar? ”diye sordu.

İNSANLARI ÖLDÜRÜYORSUNUZ

114 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan imar affını tekrar iktidar olmak için getirildiğini, bunun bir cinayet ve ölüm affı olduğunu belirten Kemalbay, bu zihniyetle hesaplaşmadan komisyonda hiçbir şeyin konuşulamayacağını söyledi. Japonya gibi gelişmiş ülkelerin yanı sıra millî geliri Türkiye'den düşük olan Güney Amerika ülkelerinde meydana gelen depremlerin daha büyük olmasına rağmen ölümlerin yaşanmamasını örnek gösteren Kemalbay, "Neden ölmüyor?" diye sorgulamalıyız. Çünkü o insanların yaşam hakkına değer veriliyor ama sizin sadece dilinizde bir yaşamdan bahsediliyor. Buraya çıkıyorsunuz, durmadan "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." diyorsunuz. Hayır, siz insanı falan yaşatmıyorsunuz, insanları öldürüyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİNE TEPKİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "İzmir'deki depremde evleri yıkılan vatandaşlarımıza inşallah en kısa sürede yenilerini yapıp teslim edeceğiz." sözlerine tepki gösteren Kemalbay, “Bu nasıl bir soğukkanlılıktır? Bu, soğukkanlı bir cinayet sözüdür açıkçası. Yani o binalarda acaba Ali Kaygusuz oturabilecek mi? Burcu Yüksel, Ilgaz Yüksel, Doktor Hüsnü Kırabalı, Hayati Uzun, Nazmiye Doğrayan, Alp Cengiz, Murat Duman, Buse Demir, Ekrem Duman, Birgül Pandal ve tabii ki Ayda bebeğin annesi oturabilecek mi? Bu canlar geri getirilebilecek mi? Bu kadar hafif mi bizim yaşadığımız, bu kadar kolay mı? Fakat sıkışınca şunu söylüyorsunuz: "Her şeyi devletten beklemeyin." Arkadaşlar, siz halktan her şeyi alıyorsunuz ama halka sadece ölüm veriyorsunuz ve bunu hep yapıyorsunuz, bunu hep yapıyorsunuz” sözleriyle eleştirdi.

EN BÜYÜK DERSİ SOMALI MADENCİLER VERDİ

Depremde en büyük dersi tazminatları gasp edilen Somalı maden işçilerinin verdiğini belirten Kemalbay, dediler ki; "Bu canları kurtarmalıyız. Bizler, insanlara mezar yapan müteahhitlerin değil, can kurtaran madencilerin ülkesini yaratmalıyız." İnsanlar tam da böyle bir Türkiye'yi özlüyor. Böyle bir Türkiye'yi yaratacak bir meclis olmalı. Komisyon çalışacaksa tercihleri sorgulamalı, bütçeyi sorgulamalı ve halka güvenli konutlar sağlamalı.”

Editör: Haber Merkezi