İZ GAZETE- Türkiye’nin Suriyeli, Afgan, Iraklı, Pakistan ve Afrikalının ülkelerindeki savaş, ekonomik kriz, rejim baskıları, yolsuzluk/yoksulluk gibi gerekçelerle sığınmak zorunda kaldıkları ülkeler arasında yer aldığını kaydeden HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, mülteci ve sığınmacı, göçmenlerin her hangi bir statülerinin olmayışı yüzünden zor yaşam koşullarını meclis gündemine taşıdı.

T.C. vatandaşı olmayan ve Türkiye’yi  bir geçiş ülkesi olarak gören milyonlarca göçmen ve Afrikalının insalık onuruna yakışmayan, ağır yaşam koşullarında, kölece çalışmaya, iş cinayetlerine, ırkçılık,nefret söyleminin yanı sıra covid-19 salgınında sağlığa erişememelerinden dolayı hayatlarını kaybettiklerini dile getirdi.

MAFYATİK FALİYETLER YÜRÜTÜLÜYOR

Avrupa yollarında insan kaçakçılarının ve sınırlarına duvarlar ören devletlerin mağdurları olan göçmenlerle ilgili Tarlabaşı Dayanışma Grubu’nun sosyal medya üzerinden yayınlanan videosunu hatırlatan Kemalbay, “Videoda Yunanistan’a geçmek için Edirne’ye giden Afrikalı göçmenleri “mafya” olduklarını söyleyen şahısların, rehin aldıkları, mültecileri sopa ve hortumlarla döverek işkence ettikleri, işkence görüntülerini göçmenlerin ailelerine göndererek 4 bin dolar fidye istedikleri basında yer almıştır. İşkencenin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Tarlabaşı Dayanışması, 5 kişinin ailesinin fidyeyi ödeyerek yakınlarını rehinelerden kurtarabildiğini, 10 rehinenin ise çeteler tarafından alıkonulduğunu belirtmiştir” açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, ”Güvenlik güçlerinin daha sıkı kontrol ettiği, önlemlerin en yüksek seviyede olduğu sınır kentlerinde başka illerden gelerek işkencehaneler kurmak, insanları rehin almak, mafyatik faaliyetleri sistematik yürütmek nasıl mümkün olmaktadır?” diye soran Kemalbay, Soylu’dan şu sorularına da yanıtı istedi:

Vatandaşların, STK’ların tespit edebildiği, görüntülediği işkenceyi ve fidye için rehin alma işlemleri yapan mafya örgütlerini kolluk neden bulamamakta, yakalayamamaktadır? Mafyanın kolluk içerisinde uzantıları araştırılmış mıdır?

İstanbul Küçükçekmece’de mafyaya çalıştığı iddiasıyla bazı kişilerin gözaltına alındığına dair bilgiler doğru mudur? Doğru ise kaç kişi gözaltına alınmıştır?

Mafyaya çalıştığı için gözaltına alınan kişilerin bağlantılarının olduğu kişiler araştırılmış mıdır? Araştırıldı ise ne gibi bir işlem yapılmıştır?

Hakkında soruşturma yürütülen başka kişiler bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu kişilere ulaşılmış mıdır?

Tarlabaşı Dayanışma Grubunun “çetelerin parayı göçmenlerin ailelerinden İstanbul’da belirledikleri farklı konumları kullanarak aldıkları yönündeki açıklamalarına istinaden bu konumları tespit etmeye yönelik herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

Göçmen, mülteci, sığınmacıların barınma ve yaşama koşullarını, cinsel tacize karşı korunmaları, statülerinin iyileştirilmesi ve güvenceye kavuşturulması için bir planlamanız, çalışmanız var mıdır?

Ekonomik, politik veya doğan sebeplerle yurdundan olmuş kişilerin yaşam ve insan haklarının korunmasının her devletin en temel görevi olduğu gerçeğinden hareketle mültecilerin/sığınmacıların/göçmenlerin insan onuru ile bağdaşmayan muamelelerle karşı karşıya kalmalarını önleyici tedbirler almayı düşünüyor musunuz?

Bir çok mülteci, göçmen, sığınmacı kayıt dışı yaşadıkları için kendilerini köle gibi çalıştırıp ücret ödemeyenleri, rehin alıp fidye isteyenleri, cinsel istismar eden ve şiddet uygulayanları şikayet edememektedirler. Bu durumu aşmak, bu insanları insanlık dışı muamelelerden korumak, şikayet başvurusunda bulundukları taktirde sınır dışı edilmeyecekleri bir prosedür hakkında yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi