Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, DİSK-AR'ın 15-24 yaş geniş tanımlı genç işsizliğin erkeklerde yüzde 35, kadınlarda ise yüzde 51'lerde olduğuna dikkat çekti.

GENÇLER DEPRESYONDA

Türkiye'de 10 kişiden sadece 3'ünün kayıtlı ve tam zamanlı istihdam edildiğini vurgulayan HDP'li Kemalbay, "Gençler gerçek bir iş bulma konusunda büyük bir umutsuzluk yaşıyor. Ülkeden kaçmak için birbirini çiğnediği bu ortamı AKP yarattı, kendinizle gurur duyabilirsiniz? Gençlerimizin üçte 1'i ne işte ne de okulda; sayenizde hepsi depresyonda" sözleriyle tepki gösterdi.

AKP'NİN EĞİTİM SİSTEMİ ÇÖPE ATILMALI

Medeni Kanunu’na rağmen çalışma yaşamında daha fazla ayrımcılığa uğrayan, işsiz bırakılan kadınların eve hapsedildiğini aktaran Kemalbay, AKP'nin genç işsizliğine sunduğu çözümün ise barajsız üniversiteler olduğunu vurgulayarak, "Özel üniversitelerin boş kontenjanlarını doldurarak aslında özel üniversitelerin sorunlarını yarıyor. Bize göre gençleri diplomalı işsizler yapan, eğitim kurumlarını AKP'nin arka bahçesi yapan ticarileşen eğitim sistemi çöpe atılmalıdır. Çözüm ise bilimsel, demokratik, laik, politeknik eğitim altyapısını oluşturmalıyız. Siz, geçlere güvenceli bir gelecek sağlama peşinde değilsiniz, derdiniz 5'li çeteleriniz, yandaş sermayedarlarınız" eleştirisinde bulundu.

İŞ CİNAYETLERİNDEN İKTİDAR SORUMLU

İşsizlik, kötü çalışma koşulları, iş cinayetleri, meslek hastalıkları, uzun iş saatleri, motokuryelerde olduğu gibi esnek istihdam ve ucuz emek politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Kemalbay, "Mart 2020'den Mayıs 2021'e kadar geçen süre içerisinde 237 motokurye işçisi iş cinayetinde yaşamını yitirdi, 63 bini kazaya karıştı. İktidarınız bu ölümlerden direkt sorumludur. Aynı şekilde, Aliağa gemi söküm işçileri şu anda kötü çalışma koşullarına karşı grevdedirler. İşçiler hayatları pahasına çalışmak zorunda bırakılıyor. Genç işsizliğin sorunları böyle mi çözülecek?" diye sordu.

TÜRKİYE'DE İŞÇİLER HAKLARI İÇİN DİRENİŞTE

İşçi direnişlerinin artarak devam ettiğini İzmir Aliağa'da gemi söküm işçileri, Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçiler, Çiğli Organizede VANSAN Fabrikası, Migros, Farplas, JET, Scotty, Aras, Sürat, Yurtiçi Kargo ve Yemek Sepeti Banabi işçilerinin ayakta olduğunu anımsatan Kemalbay, tabipler, sağlık emekçilerinin "Görevdeyiz" grevlerinin devam edeceğini söyledi. Beşler Un, Gürteks, Şireci Tekstil, Sanat Halı, Zafer Tekstil, Has Çuval, Güler Çuval gibi Antep Organize Sanayi gibi pek çok yerde direnişlerin sürdüğünü kaydeden Kemalbay, Ahmet Aslansoy Tekstil Fabrikası, Beylikdüzü Darinda Çorap, Eskişehir Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ, Antep Elyaf İplik, Melike Tekstil işçileri, Esenyurt Öztaş çorap, Profilsan, Adapark Bardak Fabrikası, Artemis Halı, Mersin Akkuyu Nükleer şantiyesinde ki işçilerin hakları için mücadele ettiklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi