İZ GAZETE - Türkiye, yeni Covid-19 pandemisinde en çok vaka bildiren ülke olarak dünyada üçüncü Avrupa’da ise ilk sıraya yükseldiğini hatırlatan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, iş yerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı, Covid-19 pozitif vakalar çıkmasına rağmen temaslı olarak çalıştırılmaya devam ettirildiği, iş güvencesinden yoksun milyonlarca emekçinin ve ailelerinin de ciddi risklerle karşı karşıya kalındığı bilgisini paylaştı.

13 Aralık 2020 tarihinde Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde Sanat Ambalaj Fabrikasında çalışan işçi İbrahim Karaoğlan’ın anne,, baba ve ağabeyini bir hafta arayla yaşamlarını yitirdiklerini hatırlatan Kemalbay, Karoğlan’ın birlikte çalıştığı işçi arkadaşının korona virüse yakalandığını, bölüm çavuşuna temaslı olduğunu, belirterek karantina izni istemesine rağmen “iş yoğunluğu” nedeniyle çalıştırıldığını sonuçlarının pozitif çıkmasına rağmen, ücretsiz izne çıkarıldıktan bir ay kadar sonra, “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve davranışlar ” sergilediği gerekçesi ile işten atılmasını meclis gündemine taşıdı.

MÜFETTİŞ TESPİTİ YAPTIRILDI MI?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, “Çalışmaktan kaçınma hakkı” başlıklı 13. Maddesi ve “çalışanlar ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda, çalışanların bu hareketlerinden işverenler pandemi döneminde işçilerin iş güvenliği alınmasına dair taleplerini görmezden gelerek 29. Maddeyi gerekçe gösterip işçileri işten atmaları kötü niyete girmektedir “ denilen birinci maddesini hatırlatan Kemalbay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Selçuk’a, “Bakanlığınızca Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Sanat Ambalaj Fabrikası’nda müfettiş teftişi yaptırılmış mıdır? Yaptırıldı ise hazırlanan raporda hangi bulgular yer almaktadır?” diye sordu.

Kemalbay şu sorularına da yanıt istedi:

Sanat Ambalaj Fabrikası’nın 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun hükümlerine göre COVİD-19’a yönelik olarak risk değerlendirmesi ve değerlendirme kapsamında önlemlerin alınmasına yönelik raporu bulunmakta mıdır?

Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Sanat Ambalaj Fabrikası’nda çıkan pozitif vakalara yönelik olarak fabrikanın gerekli önlemleri alıp almadığı denetlenmiş midir?

6331 Sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu uyarınca gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınma hakkı bulunan İbrahim Karaoğlan’a karantina izni verilmemesi nedeniyle corona virüse yakalanması ve virüsün bulaşmasında işyeri iltisakı bulunması sonucu işçinin ailesinden 3 kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle işveren hakkında cezai işlem uygulanmasına yönelik Bakanlığınızın herhangi bir girişimi olmuş mudur?

6331 sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu Kapsamında çalışanların güvenliğini sağlamayan Sanat Ambalaj Fabrikası hakkında gerekli cezai işlem başlatılmış mıdır?

Korona Virüs salgınının ülkemizde görülmeye başlandığı 2020 Mart ayı itibarı ile işten çıkarılan işçi sayısı kaçtır?

Pandemide işten çıkarma yasağına rağmen İş Kanunu’nun 25. Maddesinin 2. Bendine dayandırarak, KOD 29 ile kaç işveren veya işveren vekili, toplamda kaş işçiyi işten çıkarmıştır? Bu işçilerden kaçına kıdem ve ihbar tazminatı verilmiştir?

İş sözleşmesini yasaya aykırı biçimde feshettiği tespit edilen işveren veya işveren vekili sayısı kaçtır? Bu işverenlerin kaçına idari para cezası yaptırımı uygulanmıştır?

İşten çıkarma gerekçesi “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” olmadığı halde KOD 29 işaretlemesiyle kanuna aykırı davranan işverenler hakkında bir denetim ve yaptırım düzenlemesi düşünülmekte midir?

Editör: Haber Merkezi