Cengiz Aldemir/ANKARA - Güvence talebiyle yola çıkan emekçilerle buluşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Talebimiz güvence, güvence birliğimizin amacı ise neoliberalizmin panzehiri güvence toplumu yaratarak, güvence ekonomisi inşa etmektir. Eğitim, sağlık, barınma, elektrik, su, internet, ulaşım haktır ve ücretsiz olması için Güvence Hareketimiz başlamıştır” dedi. Kemalbay İstanbul Esenyurt’da yaptığı basın açıklamasında, yoksul ve zengin arasında artarak derinleşen gelin adaletsizliğine dikkat çekti.

İŞSİZLİK HAYALETİ

Yoksul, işsiz, güvencesiz ve göçmenlerin yaşam dışına atılmak istendiğini belirten Kemalbay, dünyanın bütün varlıkları bir avuç zengin için kullanılmak istendiğini vurguladı. Kemalbay, “Oysa bütün bu zenginlikleri yaratan işçiler, emekçiler, kadın ve gençler emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Büyük bir işsizlik ve yoksulluk bütün dünyada bir hayalet gibi dolaşıyor. Ezilenler bu duruma dünyanın her yerinde baş kaldırıyor. Bugün Lübnan’dan ABD’ye kadar adaletsizliğe, eşitsizliğe ve açlığa karşı halklar mücadele veriyor. Polis ve asker gibi despotik rejimler ise halkları susturmak, sindirmek için pandemi sürecini de kendileri için bir fırsata çevirerek, örgütsüz, dağınık suskun bir toplum yaratmak istiyorlar” dedi.

GÜVENCE TALEBİ

Ağır baskı ve şiddet koşullarında ezilenlerin bir araya gelerek birleşik mücadeleyi yükseltmesi gerektiğinin altını çizen Kemalbay, Bu mücadelenin temel talebinin güvence olduğunu vurguladı. Güvence olmadan hiç kimsenin yaşamını sürdüremeyeceğini ifade eden Kemalbay, bu birlik sağlanmadığı takdirde her gün baskı ve zulmün artacağı uyarısında bulundu, Kemalbay, “ Kadınlar erkek şiddetine karşı korunmuyor ve mevcut yasalar dahi uygulanmıyor. Kadınların can güvenliği yok. İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için bugün kadınlar daha fazla ölmeye devam ediyor” sözleriyle tepki gösterdi.

ÇÖZÜM İŞSİZLERDE

Bunların sorumlusunun adaletsiz düzen olduğunu belirten Kemalbay, bu düzenin değişmesi gerektiğini vurguladı. İşsiz sayısının her geçen gün artarak devam ettiğini ifade eden Kemalbay, işsiz, yoksul ve ezilenlere, “Her dört gençten birisi ne işe ne de okula gidebiliyor. Gençler arasında işsizlik çığ gibi büyüyor. Bunların sorumlusu bu düzeni yürüten egemenlerdir. Onların dertleri emekçiyi sömürerek karlarına kar katmaktır. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Çareyi sarayda oturanlar çözemeyeceğine göre, işsizlik sorununu çözecek olan yine işsizlerin kendisidir. İşsizler güvence hareketi altında birleşmelidir. Bunlara artık dur demeliyiz ve güvence talebiyle birleşmeliyiz. İnsan onuruna yakışır bir dünyayı talep etmeliyiz ve kurmalıyız” diye seslendi.

GAZ, MERMİ, TOMA İHALESİ

İşsiz. yoksul ve güvencesizlerin aç yattığı bugünlerde, İçişleri Bakanlığının gaz, plastik mermi, toma gibi mühimmat ihalelerine çıktığına dikkat çeken Kemalbay, insanlara gaz, mermi değil, aş, iş, eğitim, sağlık gibi insan haklarının ücretsiz olarak verilmesini istedi. Kemalbay, “ Kimse evinde aç uyusun istemiyoruz. O zaman ne yapacağız? İçişleri Bakanlığı’na, “ sen bu 40 milyarlık bütçeyi güvenlikçi politikalarına harcayamazsın. Bu bütçenin en az 20 milyarını halkın güvencesi için harcamak durumundasın” demeliyiz. Pandemi sürecinde zarar gören esnafı düşünün demeliyiz. Aynı şekilde Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin yarısını bu süreçte işçi ve emekçiler için 6 aylık bir desteğe dönüştürmeliyiz” diye konuştu.

İŞÇİ, ÖĞRENCİ, ÇİFTÇİYE PAY

Geçici önlemler kapsamında öğrencilerin kredi borçlarının yanı sıra elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçiler, güvencesiz çalışan işçi ve göçmenler için de bütçeden pay ayrılması gerektiğini vurgulayan Kemalbay, bir güvence toplumunun yaratılabileceğini söyledi. Kemalbay adalet konusunda yaşanan hukuksuzluklara da dikkat çeken Kemalbay, yapılacak mücadele ile geleceğin güvenceli bir yaşam oluşturacağı mesajını verdi.

Editör: Haber Merkezi