Cengiz Aldemir/ANKARA - HDP, 1 Mayıs öncesi online olarak gerçekleşen Parti Meclisi toplantısını işçilere, emekçilere, ezilenlere ve dışlananlara adadıklarını bildirdi. Toplantının sonuç bildirgesini gazetemize değerlendiren HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Türkiye’de uzun zamandır iktisadi, siyasi ve bölgesel düzeyde süregiden krizlere, savaşlara, işgallere; bugün virüs (COVİD-19) krizi eşlik ediyor“dedi.

AKP’nin halka ücretsiz maske dağıtabilecek bir organizasyon yeteneğinden dahi yoksun olduğunu ifade eden Kemalbay, Saray rejiminin iktidarını sürdürmek için salgın sürecini muhalefeti sindirmek ve susturmak için kullanmaya çalıştığını belirtti. İşçilerin, emekçilerin açlık ya da salgın arasında ölüm seçeneksizliğine mahkûm edildiğini söyleyen Kemalbay, HDP”nin böyle bir kritik kavşak noktasında işçi sınıfının, ezilenlerin, yoksulların, çiftçilerin, köylülerin yanında olmaya ve omuz omuza yürümeye devam edecekleri kararlılığını dile getirdi.

AKP YÖNETEMİYOR

Kemalbay iktidarı, HDP’nin dayanışma ağlarını büyüten belediyelerine kayyum atayarak, toplumsal dayanışma ağlarını yok etmeye çalıştığını ve Kürt halkının iradesini gasp etmekle suçladı. MHP-AKP ittifakının fırsatçılık yaparak, İnfaz Yasası ile yandaşlarına ''Özel Af'' çıkarttığını ileri süren HDP’li Kemalbay, “HDP bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da siyasi iktidarın cezaevlerindeki mahpuslara dönük ayrımcı ve baskıcı politikalarına karşı duracaktır” diye konuştu.

İktidar salgını aynı zamanda akademik özgürlükleri de yerle bir etmek için kullandığını, YÖK yasasında değişiklik yaparak üniversiteleri siyasi ve dini olarak AKP vesayeti altına aldığını belirten Kemalbay, hayata geçirilen uzaktan eğitimde yoksul öğrencilerin, teknolojik donanıma ulaşamadıkları için hak ihlaline uğradığına dikkat çekti.

DİYANET UYARISI

Cumhurbaşkanı, Diyanet İşleri Başkanı ve AKP sözcülerinin Ramazan Ayı’nı salgınla mücadele için dayanışma zemini olarak görmemekle eleştiren Kemalbay, yapılanın ekonomik ve siyasal eşitsizlikleri derinleştirmek, kültürel ve inançsal kutuplaşmayı körüklemekle suçladı. Kemalbay, “Barolara, siyasi partilere ve farklı cinsel yönelimlere saldırı için bir fırsat yaratılması, Ankara ve Diyarbakır Baroları hakkında soruşturma başlatılması bunun son örneğidir. Kutsal ayların ve günlerin hiçbir devlet organı veya görevlisine; yurttaşlarımıza insan haklarını çiğneme, ayrımcılık uygulama hakkı ve yetkisi vermemiştir ” uyarısında bulundu.

TALEPLERİMİZDE KARARLIYIZ

HDP olarak, açlık grevi direnişinde hayatını kaybeden Mustafa Koçak ile Grup Yorum üyesi Helin Böke’yi andıklarını kaydeden Kemalbay, Daha fazla acının yaşanmaması için ölüm orucu eylemleri devam eden İbrahim Göçek, Didem Akman, Özgür Karakaya, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın taleplerinin yerine getirilmesinde ısrarcı olacaklarını söyledi. Kemalbay, kadına ve kadın kazanımlarına yönelik artan saldırılara karşı, kadın dayanışmasıyla mücadele etmeye devam kararını paylaştı. Mutlak tecridi sona erdirmek için de mücadelelerini sürdüreceklerini dile getiren Kemalbay, Öcalan’a sağlık, güvenlik ve özgürlük koşulları sağlanması gerektiğini söyledi. Sağlık çalışanları, işçiler ve mülteciler için acil önlem çağrısında bulunduklarını da belirten Kemalbay, partisinin İşsizlik Sigortası Fonunun, işveren destek fonuna dönüştürülmesine son verilmesi taleplerini hatırlattı.

Pandemi nedeniyle iptal edilen Newroz kutlamalarından sonra 1 Mayıs’ta da halkın sağlığını gözettiklerini belirten Kemalbay, “Öfkemizi, saray iktidarına ve onun yandaşlarına göstereceğiz. Bu vesileyle bütün işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin grev, direniş ve eylemlerinin yanında olacağız. 1 Mayıs’ta, insanlığın geleceğini ipotek altına alan en büyük salgın olan kapitalizmin ve faşizmin ölümcül politikalarına karşı onurlu, eşit bir yaşamı ve emeği savunacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi