Cengiz Aldemir/ANKARA- Sağlık çalışanlarının özlük haklarının görüşüldüğü Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili ve Komisyon üyesi Serpil Kemalbay, Sağlık Komisyonu’nun çalışmayışını eleştirerek, "Komisyonun çok kapsamlı, her şeyi kendi içinde toplamış adeta bir torba komisyonu. Sağlık özellikle son dönemlerde çok gündem oldu. Sağlıkta şiddet ve sağlık çalışanlarının, emekçilerinin ağır sorunları var ve buna rağmen Sağlık Komisyonu ya da işte bizim bu komisyonumuz, bugüne kadar toplanmadı" sözleriyle tepki gösterdi.

ANTİDEMOKRATİK YASA YAPMA GELENEK OLDU

Gerçek anlamda sağlık emekçileri başta olmak üzere çalışma yaşamını, aileyi ve sosyal politikaları ilgilendiren konuların öncelikle bütçeye gittiğini ve iktidarın antidemokratik yasa yapmayı gelenek haline getirdiğini ifade eden HDP'li Kemalbay, "Plan ve Bütçe Komisyonu buranın işlerini almış, kendi meselesi olarak gündemleştiriyor. Bu biraz, hep hazine ile yapılacak yasaların arasındaki ilişkiden mi kaynaklanıyor? Bazı komisyonlar çalıştırılamayarak aslında antidemokratik bir yasa yapım süreci artık bir gelenek hâline geldi AKP iktidarlarında ve bu antidemokratik yasa yapım süreci hem vekillerden, komisyon üyelerinden kaçırılıyor hem de sosyal taraflardan kaçırılarak “zaman ekonomisi” adı altında basınçla birlikte bu yapılıyor" ifadelerini kullandı.

FAST-FOOD RESTORAN GİBİ ÇALIŞAN KOMİSYON

Türkiye'nin büyük bir ekonomik buhran içerisinde olduğunu ve bu buhranın en büyük mağdurlarının başını sağlık emekçilerinin çektiğini vurgulayan Kemalbay, "Elbette ki sağlıkta şiddet yasası, sadece birkaç tane kanun maddesinin bir torba yasayla getirilmesiyle, birkaç kanun maddesinin eklenmesiyle çözülebilecek sorunlar değil. Nasıl çözülebilir? Konuşmamız lazım ama konuşurken yöntemde dahi anlaşamıyoruz. Sağlıkta neoliberalleşme ve performans başta olmak üzere sağlıkta şiddetin temellerini tartışmamız gerekirken ve gerekirse bu gelen torba yasayı geri gönderip gerçekten, sorunlara köklü çözümler üretecek öneriler yapmalıyız. Sağlık sistemini tartışacağımız bu komisyon, yasa yapımı süreci açısından âdeta bir “fast food” restoran zinciri nasıl çalışıyorsa o şekilde, hızlandırılmış bir şekilde bir yerlere yasa maddesi yetiştirmeye kendini ayarlıyor; bu, kabul edilemez bir şey" sözleriyle eleştirdi.

SAĞLIK KONULARI BAŞKA KOMİSYONDA OLMAMALI

Daha önce, “6 tane başvuruyla bu komisyon toplanamaz." diyen Komisyon Başkanı Recep Akdağ'ı, Sağlık Komisyonu’nu ilgilendiren konuların başka komisyonlara gönderilmesine seyirci kalmakla eleştiren Kemalbay, "Böyle bir şey yok Sayın Başkan, tüzüğü getiriyorsunuz önümüze; tüzükler, yasa maddeleri demokratik anlayışla ve geniş bir şekilde yorumlanması ve uygulanması gereken metinlerdir. Tüzüklere her zaman iktidarın egemenliği doğrultusunda, kararları, tercihleri doğrultusunda açıklıklar, boşluklar bırakılmıştır. Siz hep o boşlukları, açıklıkları değerlendirmeyi tercih ediyorsunuz; aynı zamanda da çok tecrübeli, deneyimli olduğunuzu ve bu Komisyonda iyi şeyler yapabileceğinizi söylüyorsunuz. Bu bir paradoks. Tüzüğü ve kanunu geniş anlamda yorumlamanızı, demokratik bir şekilde bu Komisyonun işleyişini gerçekleştirmenizi, tavrınızı buradan yana koymanızı ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nu ilgilendiren bütün konuların da Bütçe Komisyonuna ya da başka yerlere gideceğine buraya getirilmesini ve burada tartışılmasını siz de savunmalısınız ve bundan yana tutum almalısınız" diye konuştu.

BU İŞİ DEMOKRASİYLE HALLEDELİM

Maddeler ile bütün üzerine olan tartışmaların birbirinden kopuk ele alınamayacağını ve oylamaya sunulacağını vurgulayan HDP'li Kemalbay, Komisyon Başkanı Akdağ'a seslenerek, "Sayın Başkan. “Parmatokrasi”yle bu işi halletmeyelim, bu işi demokrasiyle halledelim diyorum." dedi.

Editör: Haber Merkezi