Cengiz Aldemir/ANKARA - Dünyada geçerli olan hukukta “aleyhte çıkan bir kanunun geriye doğru işletilemez” ilkesinin geçerli olduğuna vurgu yapan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, yasanın geriye doğru işletilerek kadınların kademeli olarak 58, erkeklerin ise 60 yaşında emekli olmasının hükme bağlandığını anımsattı. Kemalbay, değiştirilen yasalarla milyonlarca EYT’li emekçiye yaş engeli konularak haklarının gasp edildiğini, çalışmaya devam eden EYT’li ücretlerinden malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinin kesilmeye devam ettiğine dikkat çekti.

KAZANILMIŞ HAK YOK SAYILIYOR

Bu tutumun sosyal devletten uzak, kamu yararının olmadığı neoliberal politikaların öncellenerek, kazanılmış hakların yok sayılmasının, toplum sözleşme ihlali ve hukuksuzluk anlamına geldiğinin altını çizen Kemalbay, “Emeklilerin ücretleri insana yakışır ücretler olmayıp açlık sınırının yarısına ulaşamayan milyonlarca emekli bulunmaktadır. Bu gidişat sadece EYT’lilerin değil emeklilerin de ağır bir hak kaybına işaret etmektedir. Dar gelirlileri vuran vergi dilimleri uygulaması, asgari ücretin dahi altına düşen emeklilik maaşı gerçeği, prim gün sayısı arttıkça azalan emeklilik ücreti gibi emekliler aleyhine politikalar gelir dağılımı eşitsizliklerini de baltalamaktadır” eleştirisinde bulundu.

SOSYAL DEVLET ANLAYIŞINDAN UZAKLAŞILDI

EYT’lileri sosyal güvenlik harcamalarının bir kambur gibi görülmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Kemalbay, sorunun kazanılmış haklarını yok sayan, emekçiler aleyhine uygulanan ekonomi politikalarının yanı sıra, sosyal devlet anlayışı ve sosyal güvenlik politikalarından uzaklaşılmasından kaynaklı olduğunu söyledi.

EMEKLİLİK BİR HAKTIR

Herkese güvenceli gelecek sağlamak, emek, doğa ve kadın dostu ekonomi politikalar inşa etmenin, seçilmişlerin kaçınılmaz görevlerinden olduğunu anımsatan HDP’li Kemalbay, “Çalışma yaşamı başta olmak üzere toplumda giderek derinleşen yoksulluk, artan sömürü, gelir dağılımı adaletsizliği, kronikleşen işsizlik, güvencesizlik ve eşitsizliklere dair bütünsel politikalara acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Katmerleşerek artan ekonomik kriz, istihdamda yaşanan kötüleşme her geçen gün toplumu daha fazla tehdit etmektedir. Hükümetlerin görevi; herkese iş, aş, güvenceli gelecek sağlamak, kayıtsız çalışmayı önlemek, emeklilerin hakkını korumak yaşam standartlarını yükseltmek ve sosyal güvenlik koşullarını iyileştirmek olmalıdır. Unutmamak gerekir ki emeklilik bir haktır ve bu hakların kullanılmasını sağlamak da ülkeyi yönetenlerin görevidir. Teklifimizle bunu ortaya koyduk.”

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık

Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 20: 08.09.1999 tarihi öncesi sigortalı olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte bu Kanun ile mülga sosyal güvenlik kanunları hükümlerine göre, emeklilik için gereken sigortalılık süresi, hizmet süresi ve prim gün sayısı koşulunu sağlayıp yaş koşulunu sağlayamayanlardan, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren Kuruma yazılı olarak başvuranlara yaşlılık aylığı bağlanır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Editör: Haber Merkezi